Ara
bilgisayarda tasarım yapan bir kadın
07 Nisan 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Yeteneğinizi Uzmanlığa Dönüştürmek İçin Atmanız Gereken 5 Adım


Bazen aldığımız diplomalar veya eğitimler üzerinden bir kariyer planı oluştururken bazen de yeteneklerimiz üzerine şekillendireceğimiz bir gelecek planı çizeriz kendimize. Zaten yıllarca eğitimini aldığımız uzmanlık alanlarını profesyonel hayata taşımak çok daha uygulanabilir ve engelsiz bir yolken yalnızca yeteneklerimizle ilerleyişte ise uzmanlık aşamasına ulaşmak daha belirsiz ve zorlayıcı bir yola sahiptir. Bu aşamada çoğu zaman nereden başlayacağımızı bilemeyiz ve bu elimizdeki cevheri nasıl bir uzmanlığa dönüştüreceğimizi kestiremeyiz. Peki, yeteneğimizi uzmanlığa dönüştürmek için nasıl bir yol izlemeliyiz?

Çoğu insanın aklını kurcalayan bu soruların cevabına ulaşmak ve sizlere bir yol çizebilmek adına bu yazımızda uzmanlığa giden yolda atmanız gereken 5 önemli adımdan bahsedeceğiz. Hadi bizi takip edin, yolumuzu birlikte belirleyeyim!


1. Hedeflerinizi belirleyin. 

Yeteneğinizi hangi alanda değerlendirerek uzmanlaşabileceğinize dair bir yol haritası çizmeye başlamadan önce hedefinizi belirlemelisiniz. Yetenek ve becerilerinizi nasıl değerlendirebilir, bunu profesyonel hayata nasıl taşıyabilirsiniz.

Hedefiniz bu konuda bir meslek edinmek mi yoksa danışmanlık vermek ya da mevcut mesleğinizden bağımsız bir iş kolu yaratmak mı? Neden bu uzmanlığa sahip olmak istiyorsunuz? Hangi alanda spesifik olarak kendinizi geliştirmek istiyorsunuz? Öncelikle elinizdeki bu çarpıcı yetenek ve becerilerle hangi yolu yürümek istediğinize ve bunu hangi amaçlar kapsamında gerçekleştirmek istediğinize karar verin.

2. İşin uzmanına danışın. 

Deneyimlerden ilham almak her zaman size daha somut veriler sunar. İşte bu yüzden uzmanlığınız için planlama yaparken işin uzmanına danışmayı unutmayın. İlgilendiğiniz alanda danışmanlık veren, bu alanda uzmanlaşmış kişilerle iletişime geçin. Bilgi ve donanımlarından faydalanarak örnekler üzerinden yolunuzu belirginleştirmeye çalışın.

Uzmanlara danışmak ve onların deneyimlerine şahit olmak size büyük motivasyon kaynağı da sağlayacaktır. Bu adımda BanaSoor uzmanlarına danışabilir, kendi yolculuğunuz için işin uzmanından bilgi ve ilham alabilirsiniz.  


bilgisayar karşısında çalışarak not alan bir adam


3. Sertifika ve eğitim programlarıyla yeteneğinizi somut hâle getirin.

Diyelim ki uzmanlaşmak istediğiniz alanda bir altyapınız yok. Hem kendinizi geliştirmek hem de yeteneklerinizi kazanacağınız becerilerle somut ve tescilli hâle getirmek istiyorsunuz. Şu an içinde bulunduğumuz dijital çağda bir eğitim altyapısı kazanmak hiç de zor ve ulaşılamaz değil. Bu dönemin getirdiği avantajları verimli şekilde kullanarak binlerce eğitim ve sertifika programına online olarak ulaşabilir, her daim bilgiye kolayca ulaşarak kendinizi dilediğiniz kadar geliştirebilirsiniz. Bu programlara katılarak hem CV’nizi hem de profesyonel becerilerinizi geliştirin.


4. Sektörünüzle ilgili önemli detaylara hâkim olun.

Sektörünüzün önemli detaylarını keşfedin, öğrenin ve stratejinize entegre edin. İlgilendiğiniz uzmanlık alanının yeterlilik kriterleri, istihdam alanları, hitap ettiği hedef kitle gibi detayları araştırın. Bu uzmanlığa sahip kişilerin hangi konularda nasıl deneyimler kazandığını araştırarak kendi ekosisteminizde öne çıkan noktalar hakkında bilgi edinin. Bu sizin ilerleyeceğiniz yolda atacağınız adımları belirginleştirmenize yardımcı olacaktır.

Sektörün ihtiyaçlarını öğrenerek yeteneğinizi bu alanlarda en iyi hangi şekilde uzmanlık noktasına getirebileceğinizi ve nasıl öne çıkabileceğinizi planlayın.

5. Pazarlama araçlarınızı belirleyin.

Bu adıma kadar kendinizi, çalışma alanlarınızı, sektör ekosisteminizi ve hedeflerinizi keşfettiniz. Şimdi stratejinizin son adımı olarak edineceğiniz veya edindiğiniz uzmanlığı nasıl başkalarıyla paylaşabileceğinizi belirleyeceğiniz pazarlama aşamasına geldik.

Kendinize bu uzmanlık alanına özel olarak bir CV oluşturmakla başlayacağınız markalaşma sürecinde iletişim yapacağınız kanalları da belirlemeniz gerekiyor. Kendi uzmanlığınızı anlatabileceğiniz ve bunu sergileyebileceğiniz platformları araştırın, kendinize en uygun mecraları belirleyin ve yeteneğinizi görünür hâle getirin.

Yeteneğinizi kendi hâline bırakmak yerine kendinizi her zaman daha da geliştirmek ve elinizdeki gücü en verimli şekilde kullanmak mümkün. Hedeflerinizi belirleyerek çıkacağınız bu yolculukta bol araştırma ve uzman tavsiyesiyle hem motivasyonunuzu hem de planlama gücünüzü arttırabilirsiniz. Her ne konuda olursa olsun yeteneğinizi uzmanlığa dönüştürme hedefinize doğru ilerlerken aklınıza takılan soruların cevabına BanaSoor uzmanlarından ulaşabilirsiniz. Girişimcilikten marka danışmanlığına kadar pek çok alanda danışmanlık veren uzmanlarımızla bire bir görüşmeler yaparak uzman tavsiyesiyle stratejilerinizi belirgin ve güçlü duruma getirebilirsiniz.

Bilgi ve deneyiminizle başkalarına ilham verebilir, BanaSoor'da uzman olarak siz de uzmanlığınız kapsamında yol gösterici tavsiyelerde bulunabilirsiniz.