Ara
masada oturan ve ders çalışan 5 öğrenci gülerek sohbet ediyor.
09 Eylül 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Tavsiyeler


Üniversite Hayatınızı Verimli Geçirmek İçin Bu Önerilere Mutlaka Göz Atın

Üniversiteye başlamak hepimizin hayatında heyecan verici bir olaydır. Alıştığımız şehirden, mahallemizden ve arkadaşlarımızdan ayrılmak zorunda kalabiliriz ve bu oldukça stresli bir sürece dönüşebilir. Üniversitenin hayatımızda yarattığı değişiklikler bunlarla da sınırlı değildir. Alıştığımız eğitim serüvenimiz de bir üst seviyeye taşınır. Bu sürece kolaylıkla uyum sağlayabilmeniz ve geriye dönüp baktığınızda üniversite hayatını mutlulukla hatırlayabilmeniz adına sizin için bazı tavsiyeleri derledik.

1. Derslerinizden En İyi Şekilde Yararlanın

Bazen sabah derslerine gitmek yerine uyumak ya da güzel havalarda kampüste gezinmek çok cazip gelebilir ancak bunun yerine derslere gitmeyi tercih etmelisiniz. Bu eğitimin, sizin gelişiminiz ve mesleki yeterliliğinizi sağlamak için önemli olduğunu unutmamalısınız. Düzenli olarak derslerinize gitmezseniz hem iyi notlar almanız hem de iyi bir not ortalamasına ulaşmanız mümkün değildir.

Derslerde fiziki olarak bulunmanız her zaman için yeterli değildir. Derslere gidiyorsanız ancak dinlemiyorsanız boşa gidiyorsunuz demektir. Ders boyunca telefonunuzu kendinizden uzak tutmalısınız. Ayrıca not almak, derste fikirlerinizi savunmak ve derslerden önce okumanızın beklendiği materyalleri okumak gibi konulara özen göstermelisiniz. 

Çimenlere oturup laptopta ders çalışan öğrenci; çevresinde telefon tablet defter ve kahve bulunmakta.

2. Kendinize Uyan Bir Takvim Oluşturun  

Herkesin ihtiyaçları, öğrenme kapasitesi ve rahatlama yöntemleri farklıdır. Bu yüzden kendiniz için bir takvim oluşturmak da sizin elinizde. Bu sayede hem akademik başarınızı koruyabilir hem de üniversite hayatınızda dinlenmeye ve eğlenceye vakit ayırabilirsiniz. Derslerinizi seçerken ve programınızı oluştururken göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şunlardır:

● Uyku alışkanlığınız
● Dikkat süreniz ve öğrenme alışkanlıklarınız
● İş programınız (Çalışmanız gerekiyorsa ders programınızla çakışmaması önemlidir)
Unutmayın ki kendinizi en iyi tanıyan sizsiniz. Bu sebeple sabah kaçta uyanabildiğinize ya da zihninizin hangi saatlerde aktif olduğuna göre kendinize bir takvim oluşturarak hem başarılı hem de eğlenceli bir akademik hayata sahip olabilirsiniz.

3. Kampüs Kaynaklarını Kullanın 

Üniversite kampüsleri genellikle size hem sosyalleşebileceğiniz hem de kendinizi farklı alanlarda geliştirebileceğiniz kaynaklar sunar. Bu kaynaklardan olabildiğince faydalanmaya çalışmak hem sosyal çevrenizi genişletmenizi sağlar hem de sizin için yeni ilgi alanları yaratır.

● Spor salonları ve fitness merkezleri
● Kariyer danışma merkezi
● Akademik yazı merkezi
● Ruh sağlığı hizmetleri
● Sosyal kulüpler
Yukarıdaki maddeler üniversitelerin sunduğu fırsatlardan sadece bazıları ve oldukça önemliler. Bu kaynakların büyük bir kısmının size ücretsiz sunulduğunu da unutmamalı ve bu fırsatları değerlendirmelisiniz.

4. Bütçe Oluşturun 

Parası olmayan sürekli hazır erişte ya da makarna yiyen bir öğrenci stereotipi olduğunun elbette farkındayız. Bunun üstesinden gelmek için yarı zamanlı bir iş bulabilir ya da burs başvurularında bulunabilirsiniz. Burslara başvurmak ve sürekliliğini sağlamak için akademik olarak başarılı olmalısınız. Yarı zamanlı çalıştığınızda ise akademik hayatınızla iş yaşamınızın dengesini doğru kurabilmelisiniz.

Her iki durumda ve hatta bu iki durum sizin için geçerli olmasa da bütçe oluşturmak hayatınızı kolaylaştıracaktır. Aylık gelirinizi en iyi şekilde değerlendirmek için bir planlama yapmak ve harcamalarınızın kaydını tutmak hem ayı rahat geçirmenizi sağlar hem de mezun olduğunuzda kredi kartı borçlarıyla boğuşmak zorunda kalmazsınız. 

masada oturan öğrenciler sohbet ediyor.

5. Ders Dışı Etkinliklere Katılın

Kampüs içi gruplar, organizasyonlar, kulüpler ve ekipler, benzer düşüncelere sahip insanlarla tanışmanın ve güçlü bağlantılar kurmanın belki de en iyi yoludur.

Halihazırda tutkulu olduğunuz bir faaliyetiniz varsa (yoga, teknoloji vb.) veya lisede yer aldığınız bir kulüp varsa üniversite versiyonuna katılın ya da size çekici gelen farklı bir şey deneyin. Üniversitelerin kelimenin tam anlamıyla yüzlerce etkinliği ve grubu vardır. Bu yüzden okulun web sitesinde bulunan kulüplerin hepsine göz atmayı veya kayıt etkinliklerini takip etmeyi unutmayın.

Ders dışı etkinliklerle ilgili ek bir avantaj, bunları özgeçmişinize ekleyebilmeniz ve mezun olduktan sonra iş bulmanızı kolaylaştırabilmeleridir.

6. Kozanızda Kalmaktan Kaçının 

Üniversite, sosyal çevrenizi genişletmek için çok iyi fırsatlar sunar. Kampüs olanaklarını kullanırken, aldığınız farklı derslere katılırken ya da diğer etkinliklerde farklı karakterlere sahip insanlarla tanışabilirsiniz.
Kendinizi utangaç ya da içe kapanık olarak tanımlıyor olabilirsiniz ancak konfor alanınızdan çıktığınıza kesinlikle pişman olmayacaksınız! Üniversitede kurduğunuz arkadaşlıklar uzun yıllar boyunca sürebilir ya da kısa süre sonra yollarınız ayrılabilir. Ancak unutmamanız gereken tanıştığınız herkesin sizin için büyük bir tecrübe sağlayacağıdır.

Buna ek olarak, yurtta kalıyorsanız oda arkadaşlarınızla da iletişim kurmanız gerekecek. Bu iletişimi en sağlıklı şekilde yürütebilmek için de insanlarla temas kurmalı ve kozanızdan çıkmalısınız. Hatta oda arkadaşlarınız sayesinde kampüste denk gelemeyeceğiniz insanlarla da harika arkadaşlıklar kurabilirsiniz.

Yepyeni başlangıçlarınızda BanaSoor uzmanları yanınızda! 

Birinci sınıfa başlarken dört gözle bekleyeceğiniz çok şey var! Bu sürecin mümkün olduğunca sorunsuz gittiğinden emin olmak için hazırlamanız gereken de çok şey var. Umarız burada paylaştığımız bilgiler, üniversitenin ilk yılına hazırlıklı ve güvenle girmenize yardımcı olur.

Aklınıza takılan sorular varsa psikoloji ve eğitim alanında danışmanlık veren uzmanlarımızla görüşebilir, kişiye özel tavsiyeler alabilirsiniz. Üniversite hayatına yönelik aklınızı kurcalayan konular hakkında faydalı bilgi ve yönlendirmelere ulaşabilirsiniz. Şimdi yepyeni deneyimlere hazırlık yapma zamanı!

İyi şanslar!