Ara
üstüste duran 2 kitabın yanında kalemlerle yapılmış küçük bir merdiven, tepesinde de mezuniyet kepi
02 Eylül 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Akademik Kariyer Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Akademik Kariyer Size Uygun Mu?

Akademi, zorlu bir kariyer yoludur ancak kazanımları mutluluk vericidir. Doktora diplomanızı almak akademik kariyerinizde bir profesyonel olmanın ilk adımıdır ancak doktora diplomanızı alana kadar da oldukça uzun bir yol yürümek zorundasınız. Bu uzun yolu yürümeden önce akademik kariyerin size ve hedeflerinize ne kadar uygun olduğunu düşünmek bu yüzden önemlidir.

Bu yazımızda akademik kariyerin size uygun olup olmadığını birkaç madde üzerinden inceleyeceğiz.

Bilgiye Değer Veriyor Musunuz? 

Akademik kariyerinizde ilerlemenin en önemli kısmı araştırma yapmaktır. Sorunlara çözüm bulmak ve dünyayla paylaşılacak yeni gerçeklere ilgi duymak, akademik kariyerin anahtarıdır. Doktora öncesindeki ve sonrasındaki akademik kariyerinizde bilgiye olan düşkünlüğünüzü korumak sizi entelektüel açıdan da geliştirir.

Bilgiye verdiğiniz değer, entelektüel merakınızı da tatmin etmeye olanak sağlar. Yeni şeyler öğrenmek, öğrendiklerinizi analiz etmek ve bunun sonucunda alanınızla ilgili bir soruna çözüm üretmek ilginizi çekiyorsa akademik kariyer tam size göre!

Araştırma ve bilgi edinme tutkusu, akademik bir kariyer için bir zorunluluktur. Lisans derecenizi almadan önce bir araştırma grubuna katılmak bu konuda size yardımcı olabilir. Bu deneyiminizle birlikte akademik kariyerin ve bilginin peşinden koşmanın sizin için uygun olup olmadığını anlamanız kolaylaşacaktır.

Bağımsız Çalışma Koşullarına Uyum Sağlayabilir Misiniz? 

Araştırma yapmak kendi kendinizi motive etmeyi ve kendi programınızı oluşturmayı gerektirir. Kimse size ne zaman ne yapacağınızı söylemez. Böyle söylediğimizde kulağa çok güzel geliyor olabilir ancak öz disipline sahip değilseniz akademik kariyerinizde başarı elde etmeniz oldukça zordur.

Bütünüyle bağımsız çalışıyormuşsunuz gibi görünse de akademide de her zaman yalnız olmazsınız. Günümüzde birçok makale ortak yazarlı olarak yayınlanır ve öğrencilerle öğretim üyeleri arasında sürekli bir temas kurulması gerekir.
Akademinin diğer bir ayağı ise öğretimdir. Elde ettiğiniz bilgiyi sınıfta öğrencilerle paylaşarak öğrencilerinizin de bu bilgiyi edinmesini ve aktarmasını sağlamalısınız. Bazı kurumsal ve resmi kısıtlamalar olsa da öğretim görevlileri genellikle hangi konularda ders vereceklerini ve hangi öğretim yöntemlerini kullanacaklarını seçebilirler. Bu noktada sunulan özgürlük alanı ve keskin biçimde belirlenmiş çerçevelerin bulunmaması da sizin disiplinli olmanızı gerektirir. 

Gülümseyerek bakan 5 öğrenci kütüphane gibi bir ortamda masada ders çalışıyor.

Öğretme Tutkusuna Sahip Misiniz? 

Çoğu akademisyen, özellikle Türkiye’de, araştırma yapmanın yanı sıra öğretir. Öğrendiklerinizi ve araştırmalarınızı aktarmak her zaman kolay olmayabilir. Bunu yapıp yapamayacağınızdan emin değilseniz akademik kariyerinizin başında bunu deneyip görmeyi tercih edebilirsiniz.

Öğrenciliğiniz boyunca bir çalışma grubuna liderlik edebilir ya da bir ders için asistanlık yapabilirsiniz. Bu sayede öğretme tutkusuna sahip olup olmadığınızı ya da anlatma yeteneğinizi ölçebilirsiniz. Şayet bu deneyimlerle öğretme tutkusuna sahip olduğunuzu keşfederseniz, akademik kariyer size istediklerinizi sunabilir.

Çoklu Görevlere Uygun Musunuz? 

Bu noktaya kadar incelediğimiz maddeleri göz önüne aldığımızda akademik kariyerin aslında bir çoklu görev olduğunu söylemek mümkündür. Bir profesör, öğretim ve idare işleri yürütürken aynı anda birden fazla proje üzerinde çalışıyor olabilir. Zaman yönetimine dair becerileriniz bu noktada oldukça önemlidir. Doktora yolculuğunuza başladığınızda, birden fazla sorumluluğu yüklenebilmeniz kendinizi denemek adına önemlidir.
Bir akademisyen olarak, ister kitap yazıyor olun isterseniz konferans düzenliyor olun araştırmalarınızda ilerleme kaydetmeniz gerekir. Önceki başlıkta da söylediğimiz gibi bunu sağlayabilmek için azim ve disiplin gerekir. Bu noktada akademik kariyer zor bir seçim olabilir.

Üniversiteye karşı olan görevlerinizi de ihmal etmemelisiniz. Üniversite ile iş birliği içinde çalışmak özellikle akademik kariyerinizin ileriki aşamalarında oldukça önemlidir. İdari görevler, genellikle araştırmacıların hoşlanmadığı bir alan olsa da üniversiteyi önemsiyorsanız iş birliği yapmanız gerekir. Yani akademide görev almak için araştırmacı ve öğretmen kimliğinizin dışında idareci pozisyonuna da hazır olmalısınız. Tüm bu görevleri bir arada yürütmek ve aralarındaki dengeyi sağlamaksa öz disiplininizin bir parçasıdır.

Kariyerinizi şekillendirme sürecinde endüstride veya akademide kariyer yapıp yapmamayı seçmek genellikle kafa karıştırıcıdır. Bu karar kimileri için kolay olsa da kimileri için inanılmaz derecede zorlayıcı olabilir. Örgün eğitiminiz sona erdikten sonra hangi kariyer yolunu seçeceğiniz sorusuyla mücadele ediyorsanız, yalnız değilsiniz.

BanaSoor uzmanları takıldığınız noktada bir tık uzağınızda! 

Kariyer üzerine danışmanlık veren tecrübeli uzmanlarımızla bire bir görüntülü görüşmeler yaparak aradığınız cevaplara ulaşın. Yaşadığınız kararsızlıkları doğru bilgiyle sağlam adımlara dönüştürün, kariyer yolunuzu uzman desteğiyle belirleyin.

Hemen harekete geçin, yol gösterici tavsiyeler almak için uzman profillerimizi inceleyin.