Ara
küplerden piramit yapan adam. Altta yer alan küplerde çalışanların simgesi, zirve noktasında ise yönetici simgesi yer almakta
09 Eylül 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Nasıl İyi Bir Yönetici Olunur?


Yöneticilik Becerilerinizi Geliştirmenize Yardımcı Olacak Tavsiyeler

Çaba harcadınız, becerilerinizi geliştirdiniz ve sonunda bir yönetici oldunuz. Bu harika bir haber olsa da işinizde yetkin olmak, her zaman harika bir yönetici olacağınız anlamına gelmez. İnsanları yönettiğinizde, onlara ilham vermek, motive etmek ve cesaretlendirmekten sorumlu olursunuz.

İyi bir yönetici olmak zor olabilir. İş arkadaşlarınız tarafından zorba ve nefret edilen biri olarak görülmek istemezsiniz ama herkesin en iyi arkadaşı da olamazsınız. Ne yazık ki yönetimi yararlı olmaktan çok yıkıcı olan insanlar var. Bunlardan biri olmaktan korkuyorsanız doğru yerdesiniz.

İyi bir yönetici, arkadaş ve eleştirmen arasında orta yolu bulabilen kişidir. Ekibinizin size saygı duymasını ve işinizin büyümesine yardımcı olabilecek fikirlerini paylaşmaktan korkmamasını istiyorsunuz. Bunun için neler yapabileceğinize dair bazı önerilerimiz var, haydi başlayalım!

1. İyi Bir Dinleyici Olun

“İletişim yönü kuvvetli” ifadesini duyduğumuzda genellikle dinlemek yerine konuşmayı veya yazmayı düşünürüz ancak iyi bir yöneticinin niteliklerini tartışırken dinlemek de aynı derecede önemlidir. Çalışanlar, görüşlerinin ve içgörülerinin dinlendiğini bilmek ister.

Birisi size bir fikir veya sorunla geldiğinde, onları dinlemek için zaman ayırın. Sizi potansiyel bir felaketten kurtarabilir veya büyüme için bir fırsat yaratabilirler. Meslektaşlarınızın sizinle konuşabileceklerini hissetmelerini sağlayın. Aksi takdirde kendinizi, ekibinizden uzaklaştırmış olursunuz ve bu durum sorunları görmenizi zorlaştırır. Buna ek olarak, onları dinlemeniz ve dikkate almanız çalışanlarınıza önerileriyle çalışma yaşamında bir fark yaratabileceklerini gösterecektir.

2. Çalışanlarınıza Karşı Şeffaf Olun

Yönetiminiz altında çalışanlar sizden kendilerine karşı şeffaf olmanızı beklerler. Şirkette neler olup bittiğini ve performanslarının nasıl değerlendirildiğini bilmek isterler. Düzenli olarak doğrudan ve dürüst geri bildirimlerde bulunmak pembe yalanlardan daha verimlidir. Bu sayede eksiklerini, geliştirmeleri gereken yanlarını ve şirket için neler yapabileceklerini öğrenebilirler.

Çalışanlarınızın yetişkin olduğunu unutmayın, onları gerçeklerden korumanıza gerek yok. Şeffaf ve dürüst bir yönetici, çalışan bağlılığını da geliştirmek için oldukça önemlidir. 

Çalışan bilgisayara bakarak seviniyor, yönetici ise bir eli ile çalışanına sarılıyor, diğer eli ile onay işareti yaparak gülüyor.


3. Takım Çalışmasını Takdir ve Teşvik Edin 

Ekip çalışmasını teşvik eden şirketler, verimli bir çalışma ortamı, iyi sonuçlar ve kişisel gelişimin faydalarından yararlanır. Bu sebeple iyi bir yönetici de her fırsatta iş birliğini desteklemeli, toksik davranışları ve sağlıksız rekabeti azaltmalıdır.

Çalışan sıralaması ya da performansa göre işten çıkarma gibi uygulamalar, çalışanların performanslarını hem kötü etkiler hem de iş yeri içerisinde kötücül bir rekabet ortamı yaratır. Bunun sonucunda ise sağlıklı bir iletişimden ve çalışma ortamından uzaklaşılır. İyi bir yönetici rekabetçi bir sistem yerine takım çalışmasını destekleyecek bir ortam yaratmalıdır.

4. Adil Olun

Takım çalışmasını teşvik edebilmeniz ve çalışanlarınız arasında uyumu sağlayabilmeniz için adil olmalısınız. Yönetici olarak adil olmanız ve çalışanlarınıza eşit davranmanız gerekir. Çalışanlardan birinin ya da birkaçının farklı muamele görmesi genellikle kızgınlığa, isyana ve hatta depresyona yol açar. Meslektaşlarıyla eşit fırsatlara sahip olduklarını bilen çalışanlar, kendilerini daha güçlü, değerli ve işyerine bağlı hissederler.

İyi bir yönetici, tarafsız kariyer kararları verir, performansı adil bir şekilde değerlendirir ve hak ettiğinde çalışanlara terfi verir. Çalışanlar, yöneticilerini aynı zamanda danışmanları olarak görmeli ve karar verme sürecine uygun şekilde dahil olduklarını hissetmelidir.

5. Kendinizi Bir Koç Gibi Görün

Yönetici olarak rolünüz yönlendirmektir. Grubunuzu astlarınız olarak görmek yerine, onları ekibinizin bir parçası olarak görün. Onları ortak bir hedefe doğru yönlendirin. Sonuçların yanı sıra ilerlemeye de odaklanın. Bir sorunla karşılaşırlarsa, bunu onlar için doğrudan çözmek yerine onları çözmeleri için cesaretlendirin.

Bu durumu bir spor takımın koçu olmuşsunuz gibi düşünebilirsiniz. Takımınızın üyelerine bir sporcuya davrandığınız gibi davranın ve onları motive edin. Takımınızın üyelerinin hangi yönlerden güçlü olduğunu bilin ve buna göre iş planlamanızda takımınızın üyelerine uygun roller verin veya onları motive edin. 

Gülümseyerek bakan biir kadın 2 erkek ile iş görüşmesi yapıyor.

Önceki maddede bahsettiğimiz gibi takımınızı ne kadar iyi tanırsanız o kadar iyi bir yönetici olabilirsiniz. Ekibinizin çeşitliliğini anlamak onları yönetebilmenin en önemli adımıdır.

Ekip üyelerinizdeki farklılıkları tanıyın ve her birini neyin motive ettiğini öğrenin. Her üyenin, onları değerli bir varlık haline getiren bir özelliği vardır. Tüm çalışanlarınızdan aynı şeyi beklemek gerçekçi değildir ve en basit çözüm gibi görünse de ekibinizin başarısını azaltmaktan başka bir işe yaramaz. Bunun yerine, onların güçlü ve zayıf yönlerini bulun ve onlara çaba göstermelerini ve büyümelerini teşvik etmelerini sağlayacak görevler verin.

Sonuç olarak, iyi bir yönetici olmak kolay olmayabilir ancak imkânsız değildir. Ekibinizle uyumlu çalışmak, iletişim kurabilmek ve onları tanımak sizi iyi bir yönetici yapabilecek bazı yöntemlerdir. 

Yöneticilik becerilerinizi geliştirmek için uzman desteği alın! 

BanaSoor’da iş yönetimi ve kariyer yönetimi üzerine danışmanlık veren uzmanlarımızla görüntülü görüşme yapın, iyi bir yönetici olmanın yollarını keşfedin.

Uzmanlarımızın profillerini inceleyebilir, görüntülü görüşme talebinizi kolayca oluşturabilirsiniz. Şimdi harekete geçin, ses getiren başarılara imza atın!