Bitcoin ile Hayatımıza Giren Yeni Finans Kavramları
Son dönemlerin gözde yatırım araçlarından olan Bitcoin’in hayatımıza girmesi ile birlikte finans dünyasında büyük bir dönüşüme şahit olmaya başladık. Zamanla gelişen ve değişen yatırım dinamikleri kripto para kavramının gündeme gelmesiyle bambaşka bir noktaya taşındı. Tabii ki kripto paralar sadece Bitcoin ile sınırlı değil. Kripto para pazarının yaklaşık yüzde 12’sine sahip Etherium (ETH) ve sıralamada onu takip eden ADA (Cardano), Binance Coin (BNB), Polkadot (DOT), Litecoin (LTC), Chainlink (LINK) gibi altcoinler de son dönemin en çok konuşulanları arasında yer alıyor.
Her ne kadar adını her gün duysak da hakkında çok az şey bildiğimiz kripto para terminolojisinde pek çok farklı kavram ve terim var. Eğer siz de yatırımla ilgileniyor, kripto para hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız işe bu yeni nesil yatırım dünyasının öne çıkan terimlerini öğrenerek başlayın:
Address
Dijital para biriminde adres terimi, temelde bir kullanıcının dijital para birimini gönderdiği ve aldığı bir hedeftir. Bir bakıma banka hesaplarımızın sahip olduğu IBAN adresi gibi düşünebiliriz. Tıpkı farklı bankalardaki TL hesaplarımızın farklı IBAN adresleri olması gibi her bir kripto paranın da her bir borsada farklı bir adresi vardır. Bu adresler genellikle harflerden ve rakamlardan oluşan uzun bir seri ile ifade edilirler.
Altcoin
Bitcoin dışındaki dijital para birimlerine verilen genel bir addır. Bitcoin’den sonra çıkan ve Bitcoin’e alternatif olarak sunulan tüm kripto para birimlerini ifade eder. Litecoin (LTC), Ripple (XRP) ve Etherium (ETH) gibi daha binlercesi “altcoin” olarak değerlendirilmektedir.
Arbitrage
Kripto para dünyasında arbitraj terimi, iki farklı borsa arasındaki fiyat farkından yararlanmayı ifade eder. Bitcoin bir borsada $48000 ve diğerinde $50000'a satılıyorsa, bir tüccar dijital para birimini ilk borsada satın alabilir ve ikincisinde mütevazı bir kâr karşılığında satabilir. Tabii ki arbitraj işlemini işlem hacmi düşük ve volatilitesi yüksek olan altcoinlerde de yapmak mümkün olabilir.
ATH
"ATH" (All-Time High), İngilizce "Tüm Zamanların En Yükseği" ifadesinin kısaltmasıdır. Dijital para piyasalarını takip etmek için bu terimi bilmek özellikle önemlidir. Kripto para varlıklarının volatilitesi çok yüksektir ve destek/direnç noktaları gibi kavramların yanı sıra ATH değerlerini de akılda tutmak faydalı olabilir. Bir dijital para birimi, tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselmeden önce potansiyel olarak birkaç direnç noktasını (daha önceki ATH değerlerini) aşmıştır.
Block
Birçok dijital para birimi, onaylanmış ve ardından bir araya getirilmiş işlemleri içeren bloklardan yararlanır. Neredeyse her 10 dakikada bir yeni bir blok “mining” yoluyla blok zincirine eklenir.
Blockchain
Doğrulanmış işlemlere sahip bir dizi bloktan oluşan Blockchain, kripto para dünyasında dijital bir defteri ifade eder. Bilgisayar terminolojisinde birbirine zincir halinde bağlı blokların tuttuğu ve sürekli büyüyen bir işlem kayıt defteri olarak bilinmektedir.
Cryptocurrency
Kripto para birimi, yalnızca kriptografiye dayanan bir para birimidir. Örneğin; Bitcoin, işlemleri doğrulamak için kriptografiden yararlanır ve kripto para birimi olarak adlandırılır.
Cryptography
Kriptografi, temelde bilgiyi kodlama ve kod çözme işlemidir. Okunabilir durumdaki bir bilginin muhtemel gözlemciler tarafından okunamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan tekniklerin tümüdür. Kripto para dünyasında Bitcoin işlemlerini doğrulamak ve güvenliğini sağlamak için kullanılır.
DDoS Attack
Dağıtılmış hizmet reddi (DDoS - Distributed Denial-of-Service) saldırısı, birden fazla tarafın bilgi talepleri veya kötü niyetli verilerle doldurarak bir sistemi aşırı yüklemek için birlikte çalışması durumunda gerçekleşir. Temel olarak, böyle bir saldırıya dahil olan kötü niyetli taraflar, sunucu gibi bir kaynağın, bir web sayfası sunma gibi belirli bir hizmetini engellemek ister.
Exchanges
“Exchanges” temelde tüccarların dijital para birimi işlemleri yapabilecekleri pazar yerleri yani borsalar olarak bilinmektedir.
FOMO
"FOMO" (fear of missing out) terimi, "kaçırma korkusu" ifadesinin kısaltmasıdır. Bu durum, yatırımcılar belirli bir varlığı değerinin artacağına dair beklentilerine göre satın almaya başladığında ortaya çıkar. Piyasa katılımcıları, bu varlığın keskin kazançlar elde etmesi durumunda ona kolayca akın edebilir. FOMO’ya kapılan yeni yatırımcıların halihazırda değeri yükselmiş bir kripto parayı (özellikle altcoini) satın almaları sonucunda büyük kayıplar yaşamaları olasıdır.
Fork
Dijital para biriminin kurallarında veya protokolünde yapılan bir değişikliğe verilen isimdir.
HODL (Holding On for Dear Life)
Bir dijital para biriminin fiyatı düşerken satmadan beklemek, geleceği düşünerek elinde tutmak anlamına gelmektedir. Para birimleri önemli fiyat dalgalanmaları yaşamaya başladıklarında, "HODL" yapılması önerilir.
ICO (Initial Coin Offering)
Bir madeni paranın halka arzını anlatan ICO, bir kuruluşun para toplama çabasıyla halka dijital jetonlar sunduğu ilk zamanı temsil eder.
Mining
Madencilik, bilgisayar donanımıyla dijital bir para biriminin yeni birimlerini oluşturma sürecidir. Madencilik, işlemlerin onaylanmasını ve bloklar halinde birleştirilmesini içerir. Bunun sonucunda ise yeni bitcoin veya altcoinler üretilir ve sisteme girer.
Satoshi
Bitcoin’in yüz milyonda biridir (0.00000001 BTC). Sats olarak da bilinir.
Whale (Balina)
Elinde yüksek meblağda coin bulunan yatırımcılara verilen isimdir.
Zerocoin
Anonim işlemler gerçekleştirebilmek ve gizlilik sağlamak için Zerocoin protokolü kullanılır. Zcoin teknolojisi işlem geçmişi olmadan para göndermenize olanak tanır.
Finans ve yatırım konularına dair aklınıza takılan soruların cevabına ulaşmak için BanaSoor’da danışmanlık veren finans uzmanlarımızla online görüşmeler yapabilirsiniz.
Not: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.