Ara
yangın söndürücüyü aktif hale getirmek üzere tutan bir adam eli
11 Ağustos 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Yangın Anında Nasıl Hareket Etmeliyiz?


Yangın Anında Yapılması Gerekenler 

Ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında meydana gelen orman yangınları, bizi yangın konusunda daha bilinçli olmaya davet ediyor. Hem yangın öncesinde alınacak önlemlere hem de yangın anında neler yapabileceğimize ilişkin bilgiler, küresel ısınmanın da etkisiyle yangınların arttığı bugünlerde daha da önem kazanıyor.

Kişisel bir trajedi yaşanmasına neden olabildiği gibi tüm toplumu etkileyen ağır sonuçlar doğurma potansiyeli de taşıyan bu afete karşı ne kadar hazırlıklıyız? Yangını ne kadar tanıyoruz? Kapalı alanda meydana gelecek bir yangında nasıl bir eylem planı izleyeceğimizi biliyor muyuz? Afetin sebep olacağı hasarı minimuma indirmek, kendimizi ve çevremizi korumak için nasıl hareket etmeliyiz?

İşte, yangın anında bilinçli davranıp doğru bir afet yönetimi gerçekleştirmek için bilmeniz gereken önemli noktalar...

duvarda duran yangın alarmına basan bir kadın

1- Yangın İhbar Düğmesini Kullanın

Yangın anında en önemli adımlardan biri mümkün olan tüm yolları kullanarak yardım çağrısı yapmaktır. Dolayısıyla, yangın başladığı anda, telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesinin olup olmadığı kontrol edilmeli, varsa bu düğmeye basılarak yardım çağırılmalıdır.

2- 112’yi Arayarak Yardım Talebinde Bulunun

Afet veya herhangi bir acil durum söz konusu olduğunda, telefonla 112’yi aramamız gerekmektedir. Yangın ihbarı için de 112 aranarak, mevcut durum itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi, eğer biliniyorsa neden meydan geldiği, hangi yoğunlukta olduğu gibi kısa ve net bilgilerin de bu süreçte kurtarma ekiplerine aktarılması önemlidir. 

dairenin tavanında duran duman dedektörü yanıyor, duman tütüyor

3- Kendi İmkânlarınızla Uygulayabileceğiniz Yöntemler 

Tüm yardım çağrılarınızı yaptıktan sonra itfaiye gelene kadar, mümkünse yangını söndürmek ve kendinizi korumak için aşağıdaki yöntemleri uygulamanız yaşamsal öneme sahiptir. Paniğe kapılmadan, olay yerinde bu yöntemleri uygulama şansınız olup olmadığını mutlaka gözden geçirin ve harekete geçin.

- Kapı ve Pencereleri Kapatın 

Kapalı alan gerçekleşen bir yangında, alevlerin yayılmasını önlemek için kapı ve pencereler kapatılmalıdır.

- Görünemeyeceğiniz Alanlara Saklanmayın 

Eğer bulunduğunuz alandan ve binadan çıkış yapamayacak durumdaysanız, yakınınızdaki dolap, yatak altı gibi kurtarma ekiplerinin sizi bulamayacağı alanlara saklanmamalısınız. Pencereden, dışarıdakilerle iletişim kurmaya çalışmanız, kurtarma ekiplerinin sizi görmesini sağlar ve kurtarma çalışmalarını yönlendirir.

- Eğilerek veya Sürünerek Hareket Edin 

Dumandan zarar görmemek için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmelidir.

- Islak Havlu veya Bez ile Burnunuzu Kapatın 

Yangında alevler kadar, ortaya çıkan dumanın da oldukça tehlikeli olduğunu unutmamak gerekir. Dolayısıyla dumandan etkilenmemek için burnunuzu ıslak havlu veya bezle kapatarak nefes almaya çalışmalısınız.

- Kapılara Dikkat Edin 

Kapalı alandaki yangınların etkisinin azaltılması için kapıların kullanımı çok önemli rol oynar. Eğer duman ve yanık kokusu başka odadan geliyorsa kapılar açılmamalı, kapıya dokunulmamalıdır.

- Kapının Altına Bez, Havlu vb. Nesneler Yerleştirin

Dumanın ve yangının yayılmasını önlemek için odalar arası hava geçişini engellemek önemlidir. Bu durumda, bulunduğunuz odanın kapısının altına hava girişini engelleyecek bez, havlu, battaniye vb. eşyalar yerleştirmelisiniz.

- Kıyafetiniz Alev Aldıysa Yuvarlanın 

Üzerinizdeki kıyafet alev aldıysa hemen yatarak yuvarlanılmalıdır. Battaniye türü örtülerle hava alması engellenerek alevler söndürülmeye çalışılmalıdır.

- Vücudunuzda Yanık Varsa Soğuk Suyla Müdahale Edin 

Eğer vücudunuzda yanık varsa, hemen bu bölgeler soğuk suya tutulmalıdır.

- Kaçış Sırasında Giysilerinizi Islatın 

Yangının gerçekleştiği alandan çıkma şansınız varsa, kaçış anını en az zararla atlatacak şekilde planlamalısınız. Binadan çıkarken üzerinizdeki kıyafetleri ıslatarak, yangından alabileceğiniz fiziksel zararı azaltabilirsiniz.

- Asansör Kullanmayın

Yangından kaçış anında asansör kullanmayın. Yangın anında asansör kullanımı, kişilerin mahsur kalmasına ve dumandan etkilenmesine neden olabilmektedir.

kırmızı kıyafet giymiş, yangın güvenlik uzmanı bir kadın binayı denetliyor ve elindeki dosyaya not alıyor

Yangın ve Acil Durumlar Hakkında Doğru Bilgiye İşin Uzmanından Ulaşın!

Afetler konusunda doğru ve hayat kurtaran bilgilere sahip olursak kendimizi ve sevdiklerimizi güvende tutma şansımız artar. Diğer afet ve kazalarda olduğu gibi, yangın anında da soğukkanlılığı elden bırakmayarak, izlenecek doğru adımları takip etmeye çalışmamız, böylesi zorlu süreçleri en düşük zararla atlatmamıza yardımcı olacaktır.

Yangın, kurtarma, acil durumlar üzerine afet yönetim danışmanlığı veren uzmanımızla görüşerek, konu ile ilgili kişisel tavsiyelere ya da kurumsal eğitim süreçleriyle ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kurumsal operasyonlarınızın güvenle sürdürülmesi adına da yangın risk analizi, ekip kurulumu, tatbikat, yangından korunma yönetmeliği uygulamalarıyla ilgili teorik eğitimler ve saha uygulamaları gerçekleştirmek için uzman desteğine başvurabilirsiniz.

Uzmanımızın profilini incelemek ve görüşme talebinizi oluşturmak için hemen tıklayın!


*Kaynakça: AFAD, Tepe Güvenlik