Ara
masanın üzerinde yabancı dil kitapları, bir dünya küresi ve laptop duruyor.
28 Temmuz 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Yabancı Dil Öğrenmenize Yardımcı Olacak 7 Etkili Teknik


Yabancı Dil Öğrenirken Uygulayabileceğiniz Teknikler

Ana dilimizin yanına kullanabildiğimiz yeni diller eklemek ve kendimizi farklı kültürlerle beslemek neredeyse hepimizin hayali… Küçük yaştan itibaren, öğrenmek için büyük efor sarf ettiğimiz yabancı dillerin faydasını, uzun vadede hayatın her alanında görüyoruz. Gerek iş hayatında gerek sosyal hayatta, yabancı dil bilmenin faydalarını göz ardı etmek neredeyse imkânsız. Dolayısıyla, bu gelişimi sürdürebilmek için dil öğrenme sürecini kolaylaştıran teknikleri bilmek çok önemli.

Dünya üzerinde konuşulan binlerce dil var ve hepsinin farklı bir yapısı var. Bazı dillerin telaffuzunda zorlanırken, bazı dillerin yazımında zorlanabiliyoruz. Hem konuşma diline hem yazı diline hâkim olmak, bize yabancı bir dili her yönüyle öğrenmiş olmanın öz güvenini sağlıyor.

Peki, biz hangi tekniklerle dil öğrenme sürecimizi kolaylaştırabilir, bu süreci kendimiz için nasıl daha keyifli ve verimli bir hale getirebiliriz?

Eğer siz de farklı dillere ilgi duyuyor ve öğrenmek için bir adım atmak istiyorsanız bu önerilere mutlaka göz atın.


1- Sevdiğiniz ve öğrenmeye hevesli olduğunuz dillere odaklanın. 

Her konuda olduğu gibi dil öğreniminde de hevesli olduğunuz bir dile yönelmek, öğrenme sürecinizi kolaylaştıracaktır. Eğitimde istekli olmak, her zaman öğrenilen bilginin verimini ve kalıcılığını artırır. Bu yüzden, öncelikle gerçekten ilgi duyduğunuz dili belirleyebilir ve ona odaklanabilirsiniz. Severek öğrenmek, edindiğiniz bilgilerin kalıcı olmasını sağlayacaktır.


2- Yabancı arkadaşlar edinin. 

Pratikle öğrenmek gibisi yok! Uygulamaya dökebildiğimiz her bilgi, zihnimizde daha kalıcı bir yere sahip olur. Yeni bir dil öğrenirken de konuşma pratiği yapabileceğiniz, ilgili dili ana dili olarak konuşan bir arkadaş edinmek, size çok fayda sağlayacaktır. Dilin orijinal kullanımını öğrenmenize yardımcı olacak bu yöntemle, telaffuz becerilerinizi de hızlıca geliştirebilirsiniz.

kulaklık takan bir kadın mutlu bir şekilde bilgisayarda çalışıyor. Bir yandan not alıyor bir yandan da ekrana doğru baş parmağı ile onay işareti yapıyor.


3- Öğrenmeyi eğlenceli hale getirin.

Öğrenmeyi eğlenceli bir hale getirmek, çalışma iştahınızı artıracaktır. Kendinize küçük notlar halinde hatırlatıcılar hazırlamak, yabancı dilde oyunlar oynamak, kitaplar okumak, müzikle öğrenme tekniğini kullanmak gibi yöntemler; çalışmanızı daha eğlenceli kılarak, öğrenmenize yardımcı olur. Bu yaklaşımla çalışmak, bilgilerinizin kalıcılığını da artırır.

4- Her gün pratik yapın.

Bilginin kalıcılığını sağlamak için düzenli pratikler yapmak çok önemlidir. Yabancı dil öğrenmenin püf noktalarından biri de her gün pratik yapmak, öğrendiklerimizin tazeliğini korumaktır. Yabancı dil, düzenli olarak tekrar edilmediğinde ya da sürekli olarak karşılaşılmadığında çabucak unutulur. Bu nedenle, kendinize bir öğrenme rutini oluşturmanız uzun vadede size büyük fayda sağlayacaktır.


5- Film, dizi izleyerek telaffuzunuzu geliştirin.

Film ve dizi izlemeye bayılanlar, bu öğrenme tekniği çok hoşunuza gidecek! Yabancı dilinizi geliştirmek istiyorsanız, bu dildeki dizi veya filmleri izleyerek, öğrenme sürecinizi çok daha eğlenceli bir hale getirmeniz mümkün. Yabancı yapımları izlemek, öğrenmeye çalıştığınız dili daha iyi telaffuz etmeniz açısından da size yardımcı olur. Böylece, hem dil bilgisine hâkim olursunuz hem de kulağınız doğru ifadelere aşinalık kazanır. 

not defterine yazı yazan bir kadın

6- Kendinize spesifik öğrenme hedefleri belirleyin.

Kendinize öğrenme hedefleri koymak, ana hedefinize adım adım ulaşmanızı sağlayarak, öğrenme sürecinizi kolaylaştıracaktır. Bu nedenle; yabancı dil öğrenme sürecinde, henüz işin başındayken büyük hedefe kilitlenmektense, kendinize küçük ve net hedefler koymanız daha yararlı olacaktır. Bu yaklaşım; koyduğunuz küçük hedeflere ulaştıkça motivasyonunuzu artıracak, ana hedefinize hevesle ilerlemenize yardımcı olacaktır. Örneğin, bir hafta kendinize dil bilgisi kurallarını öğrenmekle ilgili hedefler koyarken; sonraki hafta, konuşma ve telaffuz geliştirici hedefler koymanız, başarı hissinizi pekiştirerek çalışma şevkinizi canlı tutacaktır.

7- Yaygın kullanılan ifadeleri öğrenin.

Yabancı bir dilde konuşmak için bilmemiz gerekenlerin temelini aslında, en sık kullanılan ifadeler ve kelimeler oluşturur. Bu nedenle, öğrenme sürecinize mutlaka; temel ifadeleri, gündelik hayatta sıkça karşılaşılan kelimeleri ve yaygın olarak kullanılan cümle yapılarını eklemelisiniz. Örneğin, iş görüşmelerinde karşılaşılabilecek sorular ya da bir restoranda sipariş verirken kullanılabilecek cümleler gibi hayatın farklı alanlarında yaygın olarak faydalanılan kalıpları öğrenmek, gelişiminize büyük katkı sağlayacaktır.  

telefon üzerinden görüntülü görüşme yapan bir kadın

Yabancı dil öğrenirken uzman desteği alın! 

BanaSoor’da yabancı dil eğitimi üzerine danışmanlık veren tecrübeli uzmanlarımızla bire bir görüşmeler yaparak; öğrenme sürecinizi, doğru yönlendirmelerle daha verimli hale getirebilirsiniz.

Dil öğrenmenin etkili tekniklerini, öğrenmeyi kolaylaştıran ipuçlarını keşfedebilir; uzman desteğiyle size özel bir eğitim planı oluşturabilirsiniz. Uzmanlarımızın profillerini inceleyerek görüşme talebinizi kolayca oluşturun, hedeflerinize ulaşmak için ilk adımı hemen atın!