Ara
kulaklıkla online toplantı yapan bir kadın
11 Mart 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Uzaktan Çalışırken Verimliliği Nasıl Artırırsınız?


Uzaktan Çalışma Performansını ve Verimliliğini Artırmak İçin İpuçları 

Covid-19 salgını sebebiyle sosyal mesafe kavramı hayatımızdaki önemini arttırdı ve bu kavram bizi uzaktan iletişime yönlendiren yeni kurallarla tüm rutinimizi önemli ölçüde etkiledi. Kalabalık alanlardan, toplu buluşmalardan ve çalışma ortamlarımızdan uzaklaştık, tüm hayatımızı eve taşıdık. Sosyal hayatımızı kısıtlayarak evde daha fazla vakit geçirdiğimiz bu süreçte evimizin bir köşesini de ofis yaptık. Yıl içinde gittikçe yaygınlaşan uzaktan çalışma süreci bazı kaygıları da beraberinde getirdi.

“Çalışan verimliliğini nasıl koruyacağız, motivasyonumuzu ve performansımızı nasıl arttıracağız, disiplinimizi evde de koruyabilecek miyiz ve çalışma arkadaşlarımızla sağlıklı iletişim kurabilecek miyiz?” gibi sorulara yanıt ararken bu sürece fayda sağlayacak tavsiyelerin peşine düştük.

Deloitte’un raporuna göre ilk vakanın açıklanması itibarıyla ilk 15 gün içinde şirketlerin %48’i evden çalışma sistemini uygulamaya başladı. Türkiye’de evden çalışma uygulamasına oldukça hızlı bir şekilde geçildi ve bugüne kadar da bu sayılar artarak devam etti.

deloitte uzaktan çalışma grafikleri


Peki, araştırmaya göre şirketler eve geçiş sürecinde en çok hangi konuda zorlandı?
Araştırmaya göre şirketleri en çok zorlayan konu kültür ve alışkanlıklar oldu. Daha önce uzaktan çalışma uygulamalarının çok nadir hayata geçtiği Türk firmaları en çok çalışma alışkanlıklarının değişmesinden, şirket kültürünün zedelenmesinden endişelenerek eve geçiş sürecinde zorluklar yaşadı.

deloitte uzaktan çalışma araştırma grafiği

Tüm bu kaygılar farklı noktalardan çalışma ve iş verimliliğine bağlanıyor.
Müşteri beklentilerini uzaktan karşılayabilecek miyiz? Birbirimizden uzakta verimli bir ekip çalışması gerçekleştirebilecek miyiz? Rahat ev ortamında kendi disiplinimizi sağlayabilecek miyiz?

Tüm bu endişelerimizi evde iş verimliliğini ve performansını arttırmaya yönelik tavsiye ve ipuçları ile giderebiliriz. Böylelikle, evden çalıştığımız süreçte hem çalışma motivasyonumuzu hem de iş verimliliğimizi kolaylıkla koruyabiliriz. Bunun için neler yapabileceğimize birlikte bakalım.


Sık ve Kolay İletişime Olanak Veren Online İletişim Kanallarını Kullanın 

Güçlü iletişim bu sürecin en önemli faktörlerinden biri. Evet artık ekibinizden uzakta çalışıyorsunuz ve yüz yüze iletişimin sağladığı avantajlardan uzaksınız. Ancak bu dezavantajı avantaja çevirecek onlarca online platform mevcut. İşte şimdi dijitalin gücünden faydalanma zamanı!

Ekip iletişimini sağlayan, kolayca görüntülü ve sesli aramalar yapabileceğiniz kanallardan oluşan pek çok iletişim platformu var. Çalışma gruplarınıza yönelik çoklu kanal özellikleriyle dilediğiniz kişilere dilediğiniz kanaldan hızlıca ulaşabilirsiniz. Her gün düzenli olarak görüntülü konuşmalar yaparak işinizin daha sağlıklı yürümesine fayda sağlayabilirsiniz.


Kendinize Çalışma Alanı Oluşturun

Evde konforlu bir çalışma ortamı hazırlayın. Çalışma masanızı düzenlemek, evinizin daha rahat odaklanabileceğiniz bir köşesine çalışma masanızı taşımak ve burada kendinize özel bir çalışma alanı yaratmak motivasyonunuzu arttıracaktır. Kendinizi evinizin içinde ofisteymiş gibi hissettirecek bu düzenleme evden çalışma sürecine adaptasyonunuzu da hızlandıracaktır.

Düzenli Toplantılar Yapın 

Yöneticinizle veya ekibinizle düzenli toplantılar yapmaya özen gösterin. Ofisteki çalışma rutininizi evinize de çalışmaya gayret gösterin. Hem iletişiminizi hem de çalışma gündeminizi karşılıklı olarak canlı tutun. Bu iş takibinizi de kolaylaştıracak, iletişim sorunlarınızı çözmenize yardımcı olacaktır.

Çalışma Arkadaşlarınızla Birlikte Sosyalleşmek İçin Zaman Yaratın

Evet hem ofislerinizden hem de çalışma arkadaşlarınızdan uzaktasınız ama bu birlikte sosyalleşmenize engel değil. Görüntülü görüşmelerle mola saatlerinizi dijitale taşıyabilir, birlikte yine eskisi gibi sosyalleşme saatleri yaratabilirsiniz. Birlikte düzenli molalar vererek motivasyonunuzu yüksek tutmaya, birbirinizi motive etmeye ve kafanızı dinlendirmeye çalışın. Elimizin altında bu kadar kolay ve ulaşılabilir bir teknoloji varken bunu sosyal hayatımızı canlı tutmak için kullanmamamız için hiçbir sebep yok. 


Çalışma Motivasyonunuzu Keşfedin ve Uygulayın 

Herkesin bir çalışma motivasyonu vardır. Bu kimisi için işe şık kıyafetlerle gitmek, makyaj yapmak, çalışma masasını keyifli aksesuarlarla doldurmaktır. Sizi gün içinde motive eden etkeni keşfedin ve bunu uygulayarak hem enerjinizi hem de iş verimliliğini arttırın.


Mesai Saatlerinizi Verimli Kullanın

Uzaktan çalışma uygulaması ile dengesi bozulan mesai saatleri pek çok çalışan için can sıkıcı bir durum olabiliyor. Gün içinde motivasyonumuzu kaybettiğimiz anlarda, zaten evdeyim çalışmamı akşam saatlerine erteleyeyim, diyerek aslında büyük bir yanılgıya düşürüyoruz kendimizi. Normal ofis rutininizde mesai sonrası eve gittiğinizde geçirdiğiniz zamanı nasıl kendiniz için kullanıyorsanız, şimdi de bu şekilde yapmaya devam edin. Uzatılan mesai saatleri bitmeyen verimsiz saatlere, bu da istemeyerek yapılan işlerden kaynaklı iş verimliliğinde düşüşe neden oluyor. O yüzden mesai saatlerinizi ofis rutininde olduğu gibi verimli kullanmaya özen gösterin.


Kurum Kültürünü Yaşatmaya Devam Edin

Kurum kültürünü devam ettirememe, bağlılığı ve ekip ruhunu kaybetme korkusu pek çok şirketin en büyük korkularından biri. Ancak bunu korumak, bu kültürü devam ettirmek aslında sizin elinizde. Ofis etkinliklerinizi, şirket toplantılarınızı, sosyal buluşmalarınızı online ortama taşıyabilirsiniz. Birlikte bu enerjiyi korumak, kurum birlikteliğine olan inancı pekiştirebilmek adına bu gibi toplu etkinlikleri online platformların dinamiğine uygun şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Her çalışan için de keyifli bir deneyim olacak, motivasyonu da artıracaktır.

Uyku Düzeninize Dikkat Edin

Özellikle bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmek, sağlığımızı korumak çok önemli. Bu noktada uykunun da önemi çok yüksek. Sağlıklı bir beden ve zihin için uyku düzenini bozmamak, günlük olarak uykumuzu yeterli miktarda almak tüm enerjimizi etkiliyor. Aynı zamanda bu enerji gün içindeki çalışma motivasyonumuza ve verimliliğimize de büyük ölçüde etki ediyor. O nedenle hem evden çalışma sürecinde disiplininizi korumaya hem de sağlıklı bir zihinle verimliliğinizi artırmaya özen gösterin. Her zaman uyandığınız saatte uyanmaya çalışın, uyku düzeninizi bozmayın.

Zaman Yönetiminizi İş Planıyla Güçlendirin

Zaman yönetimi disiplinli ve verimli çalışmanın önemli bir parçası. Kendinize mutlaka günlük veya haftalık iş planları hazırlayın. Bu ofisten çalışma sürecinde de işinizi kolaylaştıran bir adımken evden çalışma sürecinde faydasını çok daha fazla görebileceğiniz bir uygulama hâline geliyor. Zaman yönetimi hem iş yönetimini düzenliyor hem de mesai saatlerinizde verimli çalışma ile size günün geri kalanında verimli çalışmış olmanın mutluluğunu hissettirerek kendinize özel zamanlarınıza değer katıyor. Ayrıca yine burada belirtmek gerekir ki; dijital burada bize çok farklı ayrıcalıklar sunuyor ve bize iş planlama ve görev yönetimini kolaylaştıracak pek çok dijital platform sunuyor. Henüz planlarınızı dijital ortama taşımadıysanız size önerimiz hemen uygulama marketlerinde bir tura çıkmanız. 

online toplantı yapan iş arkadaşları

Birbirinizden uzak da olsanız, ekip ruhunu yaşatmanız ve çalışma verimliliğini arttırmanız için başvuracağınız pek çok yol, hızlıca hayata geçirebileceğiniz pek çok uygulama var. Bu süreçte çalışma alışkanlıklarınızı bahsettiğimiz tüm noktalar dâhilinde yeniden şekillendirmeniz motivasyonunuzu yükseltecektir. Motivasyonu yüksek bir çalışanın ise verimsiz bir gün geçirmesi çok da mümkün değil diyebiliriz sanırım. 

Uzaktan çalışma ve iş verimliliği gibi süreçlerle ilgili aklınızdaki soru işaretlerini BanaSoor uzmanlarımızla paylaşabilirsiniz. İnsan Kaynakları ve Çalışma Psikolojisi alanında danışmanlık veren uzmanlarımızla kolayca iletişime geçebilir, görüntülü görüşme planlamanızı gerçekleştirerek cevaplarınıza hızlıca ulaşabilirsiniz.

Herkese sağlıklı ve motivasyon dolu günler dileriz!