Ara
stresli bir kadın evde çalışıyor
12 Mayıs 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Üretkenlik Baskısı: Pandemiyi Yarışa Çevirmek


Pandemide Ölçüsüz Üretkenlik Önerilerini Nasıl Göz Ardı Edebilir ve Suçlu Hissetmeyi Nasıl Durdurabilirsiniz?


Belki de daha önce deneyimlenmemiş boyutta bir küresel salgının sancılarını çekiyoruz. Covid-19 ile hepimizin hayatı ve rutinleri değişti. Bu krizle nasıl başa çıkabileceğimize dair önerilerse her yerde.
“Üretken olun, aklınızdaki işi kurun, işinize yeni bir yön verin, egzersiz yapın, hobi edinin, zamanınızı verimli kullanın…” gibi birçok öneriye maruz kalıyoruz, pandemi başladığından beri. Evden çalışma sistemine geçilmesi ve çeşitli boyutlarda kapanma önlemleri nedeniyle uzun süreler boyu dışarı çıkamıyor olmak, hepimize fazladan zaman sağladı. Dolayısıyla ilk bakışta bu öneriler size sağduyulu ve mantıklı gelebilir, ancak yaşadığımız krizin ortasında bir verimlilik yarışına girmek ne kadar mantıklı?

Daha önce hiç yaşanmamış küresel bir sağlık kriziyle ve finansal baskı altında yaşıyoruz. Fiziksel olarak farklı mekânlardan ve insanlardan uzaklaşırken, aslında alıştığımız ve bildiğimiz hayattan da uzaklaştık. Bazılarımız dışarıda, göremediğimiz ama etkisini hissettiğimiz bu tehditle uğraşıyor. Bazılarımızsa, 7/24 aynı insanlarla birlikte içeride, farklı insanları görmeyi veya dışarıdaki yalnızlık anlarını özlemekle meşgul.

Kimimiz artık işsiz, kimimiz daha fazla çalışıyor. Birileri bu süreçte ilişkilerini güçlendirdi, birileri ise ilişkilerini hatta evliliklerini bitirdi. Kısacası, bu süreçte hepimizin pandemiye karşı savaşı benzersiz ve kişisel. Kriz küresel olabilir ancak psikolojimizde yarattığı etkiler kişiye özel ve değişken. 

pijamalı bir kadın evde kitap okuyor


Hepimizin savaşı bu kadar farklıyken aynı üretkenlik beklentisi sizce de biraz ütopik değil mi? Böyle olağanüstü bir süreçte, herkesten aynı verimliliğin beklenmesi insanları psikolojik olarak zorlayabilir. Verimliliğimizi başkalarınınkiyle kıyaslamak, kendimizi başarısız veya tembel hissettirebilir. Bu yüzden, başka bir kişinin üretkenliğiyle sizinkini, özellikle de pandemi zamanlarında, asla karşılaştırmamalısınız.


Pandemiyi kendiniz için bir yarışa çevirmeden nasıl atlatabileceğinize dair birkaç tavsiyemiz var:


Üretken Olmak Zorunda Olmadığınızı Kabul Edin 

Herhangi bir günde elinizden geleni yapmanın yeterli olduğunu kendinize hatırlatın. Bazı günlerde bu, yürüyüşe çıkmak veya yeni bir tarif denemek anlamına gelebilir; bazen de sadece sabah yatağınızı toplamak veya makul bir saatte uyumak bile yeterli olabilir. Her gün yeni veya yenilikçi bir şeyler yapmak için çaba göstermenize gerek yok. Her günü olduğu gibi kabul etmeli ve ihtiyacınız olan bazı dönemlerde hiçbir şey yapmamanızda bir sorun olmadığını bilmelisiniz.

Ulaşılabilir Hedefler Belirleyin 

Üretken olma konusunda bazen kendimiz için yüksek beklentilere sahip olabiliriz. Özellikle de bu dönemde daha fazla boş zamanımız olduğunu düşünüyorsak. Küresel bir pandemi sırasında ne yapmamız gerektiğine dair hiçbir kural olmadığını unutmayın. Elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı kabul edin ve kendinizi takdir etmeyi ihmal etmeyin.

evde oturan genç bir kadın huzurlu hissediyor

Yaşadığınız Ana Odaklanın

Hiç de hazırlıklı olmadığımız durumlarla her an karşılaşabileceğimiz bir süreçteyiz. Bu belirsizlik döneminde bazen gelecek için korku duyabilir veya endişeli hissedebiliriz. Korkularınıza ya da endişelerinize yenik düşmemek adına şu an yapmanız gerekenlere odaklanmanız daha iyi olacaktır. Fakat bazen şimdiki zamana odaklanmak da zorlayıcı olabilir, bunu kabul etmelisiniz.


Yapılacaklar Listesi Oluşturun

İstediğiniz kadar üretken olamadığınız duygusuyla mücadele ediyorsanız, kısa bir günlük veya haftalık görevler listesi oluşturmanız size yardımcı olabilir. Listenin maddeleri, zaten her gün veya düzenli olarak yaptığınız; duş almak, kahvaltı etmek veya bir arkadaşınızla görüşmek gibi görevler olabilir. Bir liste oluşturmak ve bunları yaparken işaretlemek, daha önce fark etmemiş olsanız bile her gün bazı görevleri başardığınızı göstereceği için üretkenlik konusunda kendinizi gereğinden fazla hırpalamanıza engel olacaktır.

evde arkadaşlarıyla online görüşme yapan bir kadın


İletişim Kurun 

Arkadaşlarınız veya aile üyelerinizle konuşmak, üretkenlik baskısıyla başa çıkmak konusunda size yardımcı olabilir. İçinden geçtiğimiz bu süreçte onların da sizin gibi hissediyor olması muhtemel. Fakat, biliyorsunuz ki sıkıntılar paylaştıkça azalır. Pandemi sürecinde yaşamlarımız kökten değişti ve bu durumda yeni yaşam tarzına veya rutine uyum sağlamamız kolay değil. Bunun farkına varamayabiliriz; çünkü, çoğunlukla sadece insanların çevrim içi ortamda ve üretken oldukları zamanlarda görmekle yetiniyoruz. Aynı insanların motive olmak için verdikleri mücadeleye ise, pek de tanık olduğumuz söylenemez. Bunu kabul etmek ve başkalarının da bize benzer bir durumda olduğunu bilmek, daha az üretkenlik baskısı hissetmemize yardımcı olabilir.

Bu kriz döneminde karşılaştığınız psikolojik sorunları anlıyoruz. Psikolojik desteğe ihtiyacınız veya ruh sağlığı hakkında sorularınız varsa, yardım etmek için buradayız.

Mobil uygulamamız ya da www.banasoor.com web sitesi aracılığıyla BanaSoor uzmanlarını inceleyebilir, ilgilendiğiniz konuda hizmet veren uzmanlarımızla görüntülü görüşmenizi kolayca planlayabilirsiniz.