Ara
4 üniversite adayı düşünceli bir şekilde bakıyor, kafalarının üzerinde soru işaretleri var
14 Temmuz 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Üniversite Tercih Döneminde Nelere Dikkat Etmelisiniz?


En Doğru Üniversite Tercihini Yapmak İçin Bu Önerilere Mutlaka Göz Atın. 

Uzun yıllar boyunca süren eğitim döneminin ardından, üniversiteye hazırlık aşamasında sınav stresi, gelecek kaygısı gibi faktörlerle birlikte çok yoğun bir çalışma temposunu göğüslemek gerekiyor. Üniversiteye giriş sınavı için sıklaştırılan çalışma saatleri, deneme sınavları, hızlandırılmış kurslar derken, öğrenciler oldukça yorucu geçen bir süreçten geçmek zorunda kalıyor. Üniversiteye giriş sınavından sonraki rahatlama anını ise bir başka zorlu süreç takip ediyor. Artık sıra, yıllar süren bu maceranın son ve oldukça önemli adımını atmaya, hayallerdeki okula veya bölüme yerleşebilmek için çok kritik bir aşama olan tercihleri yapmaya geliyor.

Peki bu aşamada, tercih sıralamasını yaparken nelere dikkat edilmeli, haftalarca üzerinde düşünülen listeler nasıl şekillendirilmeli? Doğru tercih ile hedeflerinize ulaşmak için paylaşacağımız önerilere mutlaka göz atın, daha kapsamlı bir desteğe ve size özel yönlendirmelere ulaşmak içinse, mutlaka işin uzmanına danışın!

1- İstemediğiniz Üniversite veya Bölüm Tercihlerinden Uzak Durun. 

Tercihlerinizin, sizi hayalinizdeki mesleğe doğru götürecek seçeneklerden oluşmasına dikkat edin. İstemediğiniz bölüm veya okullara listenizde yer vermemeye çalışın. Bu aşamada, ilk adımınız gerçekten ilgilendiğiniz, yetenek veya becerilerinizle uyuşan bölümleri belirlemek olmalıdır. Bir sonraki aşamada ise, bu bölümlerin hangi üniversitelerde daha güçlü bir altyapıya sahip olduğunu araştırmalısınız. Bu araştırma sonucunda, size en uygun seçenekleri belirlemeye yaklaşmış olacaksınız.

Yalnızca bir üniversiteye yerleşebilmek amacıyla, gelecekte sevmediğiniz ve sizi tatmin etmeyen bir mesleğe sahip olmanıza neden olacak tercihlerden uzak durmalısınız. Bu nedenle, söz konusu olan yedek tercihleriniz bile olsa, yapamayacağınızı düşündüğünüz veya ilginizi çekmeyen mesleklerle ilgili bölümlere yönelmemeye gayret edin. Aldığınız puana ve sizin kariyer hedeflerinize en yakın bölümleri araştırarak, gelecekte severek yapacağınız bir mesleğe sahip olmak için doğru adımları atın. Bu konuda öğrenci koçlarından veya psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanlarından destek almanız sizin için çok yararlı olacaktır. 

2- Tek Tercih Yapmayın, Alternatiflerinizi Belirleyin.

Tek tercih yapmanın riskli olduğunu unutmayın. İstediğiniz tek bir bölüm veya okul varsa dahi alternatiflerinizi mutlaka belirleyin. Tercihinizin garanti olduğunu düşünseniz bile birkaç yedek tercih yazmak, sizi en kötü ihtimallere karşı güvenceye alacaktır. Bu nedenle, ilk tercihinize uygun seçenekleri de araştırarak, içinize sinen alternatifleri listenize ekleyin.

3- Sosyal ve Akademik İmkanları Araştırın, Yeni Nesil Yaklaşımları Gözden Geçirin.

Yeni nesil iş hayatının değişken dinamiklerini yakalamayı başarmak için gereken donanımın, önemli bir bölümünü üniversite hayatında edinebilirsiniz. Dolayısıyla üniversiteler kuşakların alışkanlıklarına, yaklaşımlarına ve yeterliliklerine göre sürekli bir değişim halinde olmak zorunda. Fakat elbette her üniversite ya da bölüm refleksi yeterince göstermek noktasında aynı seviyede yer almıyor. Sizler de, popüler isimlendirmeyle “Z kuşağı”nın üyeleri olarak, iş hayatında öne çıkmanızı sağlayacak pek çok donanıma üniversitede kavuşacaksınız.

Bu nedenle, tercih sıralamanızda yer vereceğiniz üniversitelerin; sosyal ve kültürel olanaklarına, kariyer yönetim yaklaşımına, iş dünyasıyla kurduğu bağlara ve size katkı sağlayacak tüm destekleyici unsurlarına mutlaka dikkat etmelisiniz. Mesleğinizi yeni nesil yaklaşımlarla zenginleştirecek üniversite ve bölümleri belirleyerek, tercihlerinizi çok daha verimli hale getirmeniz mümkün olacaktır. 

4- Meslek Sahipleriyle İletişime Geçin, Sektörlere Dair Bilgi Edinin.

Tercih döneminde mutlaka başvurulması gereken yöntemlerden biri de meslek sahipleriyle iletişime geçmektir. Meslek seminerleri, üniversite adaylarına yönelik bilgilendirici fuar veya söyleşiler, meslek sahipleriyle buluşmalar gibi pek çok etkinlik, şu an online olarak gerçekleştirilmektedir. İster yüz yüze ister uzaktan, pek çok sektörden uzmana kolayca ulaşabilirsiniz. Böylece hayalinizdeki mesleğe ilişkin içeriden bilgileri, gerçekten bu alanda uzmanlaşmış kişilerden alabilir, onların deneyim ve yönlendirmelerinden yararlanabilirsiniz. Merak ettiğiniz soruları, tercih yaparken aklınıza takılan konuları, direkt ilgilendiğiniz alanda çalışan kişilere ileterek tercihlerinizi daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.


Doğru tercih için uzman desteği alın!

BanaSoor’da öğrenci danışmanlığı veren uzmanlarımızla görüşerek, aklınızdaki soruların cevabına kolayca ulaşabilirsiniz. Tecrübeli uzmanlarımızla yapacağınız birebir görüntülü görüşmelerle, size en uygun üniversite tercihlerini yapmak için gereken desteği alabilirsiniz.

“Kendim için en doğru tercihi nasıl belirleyebilirim?”, ”Ölü tercih yapmaktan korkuyorum, hayalimdeki bölüme yerleşmek için ne yapabilirim?” gibi sorularla dolu bir dönemi uzman desteğiyle atlatmak, hayalinizdeki üniversite için son adımı en doğru şekilde atmak için hemen uzman profillerimizi inceleyin.