Ara
uluslararası ortaklık anlaşması yapan bir grup iş insanı arkasında dünya sembolü var
04 Ağustos 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Uluslararası Pazara Açılırken İzlemeniz Gereken 5 Adım


Dış Pazara Açılmadan Önce Hangi Konular Hakkında Bilgi Sahibi Olmalısınız?

Girişimciliğin kalbi artık uluslararası pazarda atıyor, ürün veya hizmetlerini yurt dışına taşıyan girişimcilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Kimi şirketler yerli pazarda yakaladığı başarıyı dünyanın farklı bölgelerinde ikiye katlarken, kimileri direkt dış pazarlara odaklanıyor. Her iki senaryoda da izlenmesi gereken adımlar neredeyse aynı. Asıl önemli olansa, kararınızı verdikten sonra dış pazara dair detaylı ve yeterli bilgiye sahip olmanız.

Peki nereden başlamalısınız?

Uluslararası pazara açılmadan önce yapacağınız araştırmalar, doğru bir strateji oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Dış pazarda satış yapmak için bilmeniz gereken kurallar, yer alacağınız hedef pazarlar veya ödeme kanalları gibi konularda bilgi edinerek, sağlam bir giriş yapmaya hazır hale gelebilirsiniz. Eğer siz de küresel pazarda yer almayı hedefliyorsanız, paylaşacağımız bu yol gösterici adımları göz ardı etmeyin.


1- Pazar araştırması yaparak hedef pazarınızı belirleyin. 

Küresel pazarda yer almaya karar verdiyseniz; ilk adımınız, uluslararası müşterilerinizin kim olduğunu, ne satın aldıklarını ve nasıl alışveriş yaptıklarını öğrenmek olacaktır.
Pazar istihbaratı toplayın. Ürünlerinize hangi ülkelerden daha fazla talep olacağına dair detaylı bir araştırma yapın. Ürününüz için mevcut ya da potansiyel talebi ve yerel satın alma eğilimlerini araştırın. Bu noktada, hedeflediğiniz pazarda var olan boşlukları tespit etmek etkili bir planlama yapmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, pazardaki rakipleriniz hakkında bilgi edinmek de size büyük avantaj sağlayacaktır. Rakiplerinizin pazardaki konumunu, müşteri kitlesini ve küresel pazarlama yöntemlerini öğrenmek; kendi ihtiyaçlarınız hakkında gerçekçi bir analiz yapabilmenizi sağlayacaktır.

bir iş kadını laptop üzerinden alışveriş yapıyor, ödeme seçenekleri görünüyor.

2- Uluslararası ödeme kanallarını belirleyin. 

Dış pazarda, ürünlerinizin satışını hangi ödeme kanalları aracılığıyla gerçekleştireceksiniz? İhracat planı yaparken bu sorunun cevabına ulaşmak ve konuyla ilgili bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Bu alanda yapacağınız araştırmalar sonucunda; hedeflediğiniz pazarda sık kullanılan, hedef müşterilerinizin daha çok tercih ettiği kanalları keşfetmeli ve kendi iş modelinize kolayca entegre edebileceğiniz sistemleri seçmelisiniz.

3- Vergilendirme kuralları hakkında bilgi edinin. 

Uluslararası pazara açılırken göz önünde bulundurmanız gereken konulardan biri de bölgeden bölgeye değişiklik gösteren vergilendirme kurallarıdır. Her ülke kendine özel bir vergilendirme politikasına sahiptir, dolayısıyla bu pazarlarda faaliyet gösterebilmek için söz konusu uygulamalardan haberdar olmanız önemlidir.

Araştırmaya, açılacağınız pazarların; şirket kurma, satış yapma, hizmet sunma vb. gibi alanlardaki mevzuatlarını inceleyerek başlayabilirsiniz. Bu ön araştırma, size en uygun pazarları seçmeniz açısından da yararlı olacaktır. 

laptop üzerinde küçük karton kutular duruyor arkasında da maket bir uçak var

4- Uluslararası kredi ve destekleri araştırın.

Yerel ya da küresel bir şirketin kuruluşu sırasında, en çok endişe yaratan konulardan biri sermayedir. Bir girişimi hayata geçirmek için yeterli sermayeye sahip olmanız ya da size yardımcı olabilecek finansman modellerini bulmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Küresel pazarda da bu arayışı sürdürmeniz çok önemlidir. “Firmamın alabileceği destek veya teşvikler nelerdir?”, “İhracat alanında yararlanabileceğim bir teşvik bulabilir miyim?” gibi soruların cevabına ulaşarak, dış pazara giriş stratejinizi güçlendirebilirsiniz.

5- Pazara giriş stratejinizi belirleyin. 

Araştırmalarınızı yaptıktan sonra, sıra sağlam bir strateji oluşturmaya geliyor. Ön araştırma sürecinde elde ettiğiniz bilgiler ışığında, kendinize bir yol haritası çizmeyi unutmayın. Ne kadar planlı hareket ederseniz, o kadar garantili bir ilerleme kaydedersiniz.

Sermaye kaynaklarından, ödeme sistemlerine, müşteriyle iletişim konusundan, pazarlama yöntemlerine kadar; bir ürünün pazara girişi sırasında düşünülmesi gereken tüm konuları ele alarak, aşama aşama ilerlemelisiniz. Bütüncül bir strateji olmadan yola çıktığınızda; hesaba katmadığınız pek çok şeyle karşılaşabilir, başlangıç aşamasında dikkatinizden kaçmış olan birçok konuda sıkıntı yaşayabilirsiniz. 

bir iş adamı laptop üzerinden online görüşme yapıyor, masada finans raporları duruyor.

Siz de ürün ya da hizmetlerinizi dünyanın dört bir yanına taşımak istiyorsanız, işin uzmanına danışın!

BanaSoor’da dış ticaret alanında danışmanlık veren tecrübeli uzmanlarımızla tanışın. Birebir görüntülü görüşmelerle aklınıza takılan soruların cevabına uzmanlarımız aracılığıyla ulaşın.
Potansiyel müşterileriniz, belki de dünyanın başka bir ucunda sizi bekliyor, şimdi harekete geçme zamanı!

Uzmanlarımızın profillerini inceleyerek görüşme talebinizi kolayca oluşturun, uluslararası bir marka yaratmanın ilk adımlarını atın.