Ara
üzgün küçük bir kız evde annesine sarılıyor
19 Ağustos 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Toplumu Etkileyen Sarsıcı Olaylar Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?


Toplumu Etkileyen Sarsıcı Olayları Çocuklarınıza Anlatmanın Yolları


Dünya gündemi sürekli değişiyor, her gün yepyeni haberlerle güne başlıyoruz. Bu haberlerin bir kısmı da tüm toplumu etkileyen sarsıcı olaylar üzerine oluyor ve bu olaylar genellikle çocuklara anlatılması pek de kolay olmayan gerçekler içeriyor. Ne yazık ki, doğal afetler, savaşlar, terör saldırıları, pandemi ve istismar olayları gibi birçok acı hadise çocuklarımızın da dikkatini çekiyor ve bizden bunlar hakkında bir açıklama bekleyebiliyorlar.

Bulunduğumuz dijital çağda, bu tür olaylara ilişkin bilgiler internet üzerinde, neredeyse hiçbir sınırlama olmadan yer alıyor. Teknolojiyi kullanma oranı her geçen gün artan çocuklar da dijital platformlarda bu tür olaylarla ilgili her türlü bilgiye ulaşabiliyorlar. Youtube’da bulunan video içerikler, Twitter ve Instagram’da hızla yayılan görseller, çocukların maruz kalmaması gereken içeriklere sahip olabiliyor. Rastladıkları bu tür içeriklerin pek çoğu, çocukların sağlıklı bir biçimde anlamlandırabileceği sınırların dışında kalıyor ve bu durumda onlara açıklama yapmak da bir hayli zorlaşabiliyor.

Peki, çocuklara sarsıcı toplumsal olaylar ve gündem konuları nasıl anlatılmalı, bu olaylara ilişkin bilgiyi onlara gelişimlerini olumsuz etkilemeyecek şekilde vermenin yolları var mı? Birlikte inceleyelim. 


Çocuk korkuyla yüzünü elleri ile kapatıyor bir yandan da parmaklarının arasından bilgisayara bakıyor.


1- Olaylara Dair Görüntüleri Göstermeyin.

Çocuklar artık aktif olarak internet kullanıyor, düzenli olarak pek çok dijital içerik tüketiyor. Dolayısıyla o an gündemde olan haberlerin, herhangi bir süzgeçten geçmeden önlerine çıkma olasılığı da giderek yükseliyor. Bu nedenle, özellikle gündemin karışık olduğu, travmaya sebep olabilecek görüntülerin birçok mecraya yansıdığı zamanlarda, çocuklarınızın internet kullanımını sınırlamayı düşünebilirsiniz. Deprem, yangın, terör saldırısı vb. durumlarla ilgili yıkıcı ve yıpratıcı görüntüleri çocuklarınıza izletmemeye çalışın. Bu görüntülere erişimini olabildiğince kısıtlayın.

Gelişme çağında olan çocukların karşılaşabilecekleri bu tür görüntülerden etkilenerek, travmatik bir deneyim yaşaması muhtemeldir. Bu nedenle, ileride psikolojik bir sorun yaratma ihtimali bulunan böylesi olaylara dair görüntülerden çocuğunuzu uzak tutmaya çalışın.

mutlu bir anne ve çocuk evde koltukta oturarak sohbet ediyor


2- Çocuklara Farkındalık Kazandırın.

Özellikle bireysel olarak önlem almamızın faydalı olacağı durumlarla ilgili çocuğunuzun farkındalığını artırmak çok önemlidir. Çocuklarınıza olumsuz sonuçlar doğuran toplumsal olaylarla ilgili duyarlılık kazandırın ve bu olumsuz durumların önüne geçilmesini sağlayacak önlem ve tedbirlerle ilgili bilgi verin. Örneğin, bir deprem sırasında yapılacaklar, cinsel istismar girişimine karşı uygulanabilecek tedbirler gibi konularda bilgiler vererek, çocuğunuza kendini güvende hissettirecek adımlar atmanız önemlidir.

Çevre koruma bilinci, hayvan sevgisi ve insan hakları gibi konularda çocuğunuzu bilinçlendirmek de toplumsal yaşamda ortaya çıkan olumsuzluklar hakkında ona farkındalık kazandırmanın yollarından biridir. Çocuğunuzu bilinçlendirirken böyle bir yol izlemeniz, hem konuya trajik açıdan yaklaşmamanızı hem de vereceğiniz bilgilerle çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunmanızı sağlayacaktır.

üzgün bir oğlan çocuğu babasıyla konuşuyor, babası elini çocuğun omzuna koyarak destek oluyor


3- Çocuklarınızı Güvende Hissettirin. 

Çocuklara toplumu ilgilendiren üzücü olayları anlatırken sergilediğiniz yaklaşım büyük önem taşır. Bir terör saldırısına ya da bir depreme dair bilgi verirken çocuklarınızı güvende hissettirmeniz gerekir. Çocuklar, böyle olaylarla ilgili haberler karşısında, aynı olay her an başlarına gelecekmiş gibi düşünerek derin bir endişeye kapılabilir. Bu durumda, siz onlara yanında olduğunuzu hissettirmeli, bu tür durumlara karşı gerekli önlemleri aldığınızı göstermelisiniz. Böylece çocuklarınız olaylar karşısında panik olmayacak, verdiğiniz güvenle daha sakin kalmayı başaracaklardır. Bu da ileride, fobilerin veya travma sonrasında ortaya çıkabilen psikolojik sorunların oluşmasını engelleyecektir.


4- Sakin ve Temkinli Davranın. 

Çocuklara hassas konuları anlatırken gereken güveni verebilmeniz için, kendi duygu durumunuz da çok önemlidir. Çocuklar ebeveynlerini veya çevresindeki diğer büyükleri örnek alır, onların davranışlarını kopyalamaya çalışır. Bu nedenle, sizi bu toplumsal olaylar karşısında çaresiz ve panik halinde gören bir çocuk da aynı şekilde endişeli bir tavra bürünecektir. Siz durumun geçici olduğunu ya da yetkililerin durumu çözeceğini anlatarak onları rahatlatabilir, kendi soğukkanlılığınızı koruyarak onların da sakin kalmasını sağlayabilirsiniz.

Ebeveynlerinin veya çevresindekilerin sakin ve temkinli olduğunu gören, buna inanan bir çocuk travmatik olabilecek olaylar karşısında daha sakin kalarak, çözüm odaklı davranmayı öğrenecektir. Böyle bir davranış örüntüsü geliştirmek, çocuğunuzun kişisel gelişimi için son derece faydalıdır.

mutlu bir anne, baba ve kız çocuğu bilgisayar başında online görüşme yapıyor

Çocuğunuzla sağlıklı bir iletişimin yolu uzman tavsiyesinden geçer!

Şimdiki davranışlarınızla çocuğunuzun geleceğini şekillendirdiğinizi unutmayın.

Özellikle, dünyanın ve insanlığın bu kadar zor bir dönemden geçtiği bu günlerde, çocuklara olan yaklaşımınıza ekstra özen gösterin. Olayları internetten değil, en doğru ve kontrollü şekilde sizden öğrenmelerini sağlamaya çalışın. Sakinliğinizi koruyarak onlara güven aşılayın. Bu öneriler ışığında, çocuğunuzu travmatik deneyimlerle yüz yüze gelmekten koruyabilirsiniz.

Eğer siz de çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurmanın yollarını arıyor, bu konuda tavsiyeye ihtiyaç duyuyorsanız; BanaSoor uzmanlarına danışın. Böylece aklınızdaki sorulara profesyonel cevaplar alabilir, doğru ve etkili bilgiye işin uzmanından ulaşabilirsiniz.

Psikoloji üzerine danışmanlık veren uzmanlarımızın profilini incelemek ve online görüşme talebinizi oluşturmak için hemen tıklayın!