Hangi Durumlarda Psikolojik Danışmanlık Almalısınız?
Günlük hayatın koşuşturması sırasında karşılaştığımız bazı durumlar, zaman zaman fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Kaynağı geçmişimizde olan sıkıntılardan bugün yaşadığımız sorunlara kadar pek çok noktada kendimizi güçsüz ve çaresiz hissedebiliyoruz. Kimi zaman kendi başımıza çözebileceğimiz sorunlarla karşılaşırken kimi zaman da ancak profesyonel bir destekle giderebileceğimiz sorunların içinde buluyoruz kendimizi.
Sıkıntılarımızın kaynağı bazen travmatik bir olay oluyor, bazen de geleceğe dair kaygılar yaşamımızı güçleştiriyor. Her açıdan sağlıklı bir yaşam sürebilmek için, zihnimizi rahatlatmamız ve psikolojik sorunlarımızı doğru yoldan çözüme kavuşturmamız önemli. Sorunlarımızı kendi kendimize
çözemeyeceğimizi fark ettiğimiz noktada ise işin uzmanına başvurmamız gerekiyor.
Peki, hangi durumlarda bir uzmana başvurmalı ve etkili çözüm için psikolojik danışmanlık almalıyız?
1. Üzgün ve Motivasyonsuz Hissetmek
Herkesin kendini üzgün, çaresiz ya da umutsuz hissettiği anlar olur. Ancak bu hissin uzun süreli olması ve hayatınızın akışında ciddi olumsuzluklar yaratmaya başlaması, önlem alma vaktinin geldiğini gösterir. Eğer; artık yaptığınız aktivitelerden zevk almıyorsanız, kendinizi sürekli umutsuz ve mutsuz hissediyorsanız, bir şeyler yapmak için gereken enerjiyi kendinizde bulamıyorsanız, bu noktada profesyonel bir yardım almanız doğru olacaktır. Bu belki bir depresyona işaret edebilir ve sizin uzun vadede yaşama arzunuzu olumsuz biçimde etkileyebilir. Sorunuzu kendi çabalarınızla çözemediğinizi fark ettiğiniz anda bir uzmanla görüşerek doğru çözüme ulaşmanız mümkün olacaktır.
2. Sürekli, Aşırı ve Durumla Uygun Olmayan Endişe İçinde Olmak
İnsanlar kendilerini zorlayacak, güç bir durumla karşı karşıya kaldıklarında kaygılanmaları normaldir. Ancak, eğer bu hissiyat kendini uzun vadede devam ettiriyor ve artık durumdan bağımsız bir şekilde ortaya çıkıyorsa, bu noktada sahip olduğunuz sıkıntı çok daha ciddi boyutlara ulaşmış demektir. Özellikle çoğu durum karşısında aşırı endişe hissediyorsanız ve bu durum günlük hayatınızı olumsuz etkileyen, hareketlerinizi kısıtlayan bir karakter kazanıyorsa, bir psikolojik danışmandan destek almanız faydalı olacaktır. Anksiyete ve kaygı bozukluğu, profesyonel bir danışmanlık hizmeti almadığınız sürece hayatınız üzerindeki olumsuz etkisini sürdürecektir.
3- İlişki Sorunları
Yaşanan problemler kişisel olabildiği gibi, kimi zaman da ilişkilerle alakalı sıkıntılardan kaynaklanabiliyor. Birlikte bir çözüm üretemediğiniz, uzun vadede ilişkinizi ve sizi olumsuz etkileyen durumlarda; ilişki terapisi, çift terapisi ya da evlilik danışmanlığı gibi destekleri içeren, profesyonel yardım alma yoluna başvurabilirsiniz. Bu gibi sorunların çözümü için ne kadar erken bir uzmana danışırsanız o kadar sağlıklı bir sonuç alırsınız. Sorunları ertelemek ve görmezden gelmek gelecekte sizin üzerinizde çok daha olumsuz etkiler bırakacaktır.
4- Travma Yaşamak
Eğer sizi derinden etkileyen, sarsıcı bir deneyim yaşadıysanız ve bu deneyimin bıraktığı izler hayatınızı hala çeşitli biçimlerde zorlaştırıyorsa; yaşadığınız travmayı bir uzmanla görüşerek atlatmaya çalışmanız doğru olacaktır. Bu durum, yaşadığınız psikolojik ya da fiziksel bir taciz, şiddet, doğal afet vb. gibi bir deneyim sonucunda ortaya çıkmış olabilir. Herhangi bir şekilde hala sizi kötü etkileyen ve hayata bağlılığınızı azaltan travmalarla ilgili psikolojik danışmanlık hizmeti almak oldukça önemlidir. Bu tür durumlarda sağlıklı bir çözüm büyük ölçüde uzman desteğiyle mümkün olmaktadır.
5- Bağımlılıklar
Yeme bozukluğu, madde veya alkol bağımlılığı, kumar bağımlılığı gibi önüne geçemediğiniz, kontrolsüzce sürdürüp ve çeşitli ölçülerde kayıplarla karşılaştığınız davranışlarınız varsa, kalıcı bir çözüm için profesyonel yardım almalısınız. Böyle durumlarda kişi bu sorunu kendinin çözebileceğini düşünür ve bunun irade dışı olmadığına kendini ikna eder. Bu nedenle, önce durumu kabullenip, sorununuzun farkına varmaya çalışarak ilk adımı atmalı, daha sonra bağımlılığınızın üstesinden gelmek için psikolojik danışmanlık almalısınız.
6- Takıntılı Olmak
Kimi insanların, yaşamın bazı yönleri, bazı düşünce ya da tasarıları ile ilgili, diğer insanlara göre daha “takıntılı” olduğu gözlenebilir. Bu durum, tekrarlayan düşünceler ve bu düşüncelere eşlik eden kaçınılmaz davranışlar biçimini almadığı sürece ortada endişe edecek bir şey olmayabilir. Ancak, eğer her evden çıktığınızda aklınız fişi çekip çekmediğiniz ütüde kalıyorsa, mikroplardan korkarak elinizi sürekli yıkama ihtiyacı duyuyorsanız, yemeklerinizi belli bir sıraya göre yemeye fazlasıyla dikkat ediyorsanız ve bu gibi durumlar günlük hayatınızı olumsuz etkiliyorsa obsesif-kompülsif bozukluk isimli rahatsızlıktan muzdarip olabilirsiniz. Psikolojik rahatsızlıklar konusunda asla kendi kendine teşhis koyma yanılgısına düşmemek gerektiğini hatırlatarak, doğru teşhis ve tedavi için mutlaka bir profesyonele danışmanızı öneririz.
Tüm bu durumlar sizin hayatınızı olumsuz etkileyecek, yaşam kalitenizi düşürecek ve hareketlerinizi kısıtlayacak sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, ilk aşamada sözünü ettiğimiz davranışsal veya psikolojik bozuklukların farkında olmak ve yardım alma bilinciyle hareket etmek çok önemlidir. Hayat kalitemizi etkileyen hiçbir sorun ertelemeye gelmeyeceği gibi, profesyonel yardım almadan kalıcı bir çözüme de kavuşmayacaktır.
Eğer bu içinden çıkamadığınız sıkıntılarınız için bir desteğe ihtiyacınız varsa; BanaSoor’da psikolojik danışmanlık hizmeti veren uzmanlarımızla görüşebilir, uzman tavsiyesiyle doğru çözüme ulaşabilirsiniz.