Ara
genç bir kadın yeşillik salatası ve bitki çayı bulunan masada otururken gülümseyerek elindeki çatalı ağzına doğru götürüyor.
16 Haziran 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Doğru Beslenme Önerileri


Sağlığınızı Korumak İçin Doğru Beslenme Alışkanlıkları Kazanın

Sağlıklı bir yaşam sürmenin temel faktörlerinden biri, doğru ve dengeli beslenme alışkanlıkları kazanmaktır. Hem bedensel sağlığımızı korumak hem de zinde kalmak için, öncelikle beslenme rutinlerimizi en doğru şekilde oluşturmamız ve bu düzeni hayatımızın bir parçası haline getirmemiz gerekiyor. Ayrıca, spor ve egzersiz de ancak dengeli beslenmeyle desteklendiğinde sağlığımıza fayda sağlıyor. Bu nedenle, ideal kilomuzu yakalama ve sağlık problemlerimize çözüm bulma çabamızda, beslenme tüyolarından faydalanmak ve uzman tavsiyesine başvurmak her zaman en doğru tercih oluyor. 

Konu beslenme olduğunda da diğer alanlarda olduğu gibi pek çok yanlış bilgiyle karşılaşabiliyoruz. Çok çeşitli diyet programlarına kolaylıkla ulaşabiliyor, doğruluğu kanıtlanmayan yüzlerce diyet önerisini uygulama girişiminde bulunabiliyoruz. Bu bilgilerle düzenlediğimiz beslenme programları zaman zaman sağlığımızı da olumsuz etkileyebiliyor. Dolayısıyla, her konuda olduğu gibi beslenme alanında da en doğrusu uzman tavsiyelerine kulak vermek. Peki uzmanlar bu konuda nasıl önerilerde bulunuyor, araştırmalar ne söylüyor? Doğru beslenme konusunda nelere dikkat etmeliyiz? Birlikte inceleyelim. 

avakado, portakal, kivi, portakal suyu, yulav ezmesi ve haşlanmış yumurta bulunan masada kahvaltı yapan bir kadın


Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin, güne zinde başlayın. 

Günün en önemli öğününe hak ettiği değeri vererek sağlıklı bir yaşam için ilk adımı atalım. Öğün atlamamak, özellikle de güne kahvaltı ile başlamak, dengeli beslenmenin en önemli parçalarından biri. Düzenli olarak kahvaltı yapmak enerji seviyemizi yükseltirken, metabolizmamızı da hızlandırıyor. Tüm bunların yanı sıra kahvaltı yapmak, her öğünde yeterli porsiyonlarla beslenmenize de yardımcı oluyor. Kahvaltı öğünü atlandığında, öğle ve akşam yemeklerinde ölçüyü kaçırma tehlikesi ortaya çıkıyor. Bu da aslında, düzensiz ve sağlıksız bir beslenme örüntüsü geliştirmek anlamına geliyor.

Öğün saatlerinizi planlayın, bir beslenme rutini oluşturun.

Öğün saatlerinizi belirlemeniz de sağlıklı beslenmede önemli rol oynuyor. Sabah, öğle ve akşam yemeğini hep aynı aralıklarla yediğinizde vücudunuz için rutin ortaya çıkıyor. Belirli bir beslenme rutinine bağlı kalmak, özellikle geç saatlerde yemek yemenin oluşturacağı sağlık sorunlarını minimuma indirmenizi sağlıyor. Siz de, kendiniz için oluşturacağınız düzenli bir beslenme programını takip ederek, sağlığınızı koruma yolunda etkili bir adım atabilirsiniz. 

Ofis ortamında elinde bulunan yemek kabı içerisinde elma, badem ve salatadan çatalıyla domates alan bir adam. Masasında yer alan yemek kabı içerisinde ise somon, pilav ve brokoli bulunmakta.


Ara öğünlerle enerjinizi yükseltin.

Ara öğünlerle, iki öğün arasındaki açlığınızı giderebilir, enerjinizi yükseltebilirsiniz. Özellikle diyetisyenler tarafından önerilen, kuru yemiş, meyve vb. gıdalarla kendinize ara öğünler oluşturmanız, hem aşırı açlık hissini bastırıyor hem de gün içinde bir beslenme rutini oluşturmanıza yardımcı oluyor.

Uyku düzeninize dikkat edin.

Araştırmalara göre yetersiz uyku, obezite hastalığının önemli risk faktörlerinden birisi. Günlük olarak ihtiyacınız olan uyku süresini tamamlayabileceğiniz bir düzen oluşturmak ve uyku kalitenizi artıracak önlemler almak, günlük beslenme rutininizi olumlu yönde etkiliyor. Az uyku, açlık ve iştah artışına sebep olurken; düzensiz saatlerde ortaya çıkan uyku hali ise, öğünlerinizde atlamalara sebep olabiliyor. Bu da aslında, sizin tüm dengeli beslenme alışkanlıklarınızın alt üst olmasına sebep oluyor. Bu nedenle uzmanlar, sağlığınızın korunmasında ve doğru beslenmenin bir yaşam tarzı haline getirilmesinde uykunun da önemli olduğunun altını çiziyor. 

mutfakta sürahi ile bardağa su koyan bir adam

Bol su için.

Yeterli su tüketimi, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Gün içinde yeterli miktarda su tüketmek, metabolizmanızı hızlandırıyor ve aynı zamanda kalori yakmanıza da yardımcı oluyor. Uzmanlar tarafından, gün içinde, saat başı bir bardak su tüketilmesi öneriliyor. Bu konuda da tıpkı öğün rutini gibi, kendinize bir su tüketim programı yapmanız ve bunu uygulamanız büyük önem arz ediyor. Günde iki kez, bir anda litrelerce su tüketmek yerine; yeterli miktarı saatlere bölerek, su tüketimini de düzenli bir hale getirmeniz, sağlığınıza büyük fayda sağlayacaktır.

Sağlıklı beslenme tüyolarına işin uzmanından ulaşın!

Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda her ne kadar genelgeçer doğrular olsa da, her bünyenin kendine özgü beslenme ihtiyaçları olduğu da bir gerçektir. Herkesin gıdalara gösterdiği tolerans ya da ideal kilosu farklıdır. Eğer siz de, kişisel bir sağlıklı beslenme programına ihtiyaç duyuyorsanız, BanaSoor uzmanlarına danışabilirsiniz. Beslenme ve diyet alanında tecrübeli uzmanlarımızla görüşerek, sağlıklı bir yaşam için beslenme tavsiyeleri alabilirsiniz. Uzman profillerimizi buradan inceleyerek görüşme talebinde bulunabilirsiniz.