Ara
Üstünde sağlık ikonları bulunan ve piramit yapılan küpler
02 Eylül 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Özel Sağlık Sigortası Nedir ve Avantajları Nelerdir?


Sözel Sağlık Sigortası Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey 

GK’lı bir işiniz varsa devlet hastanelerinden ücretsiz sağlık hizmeti alma hakkına sahipsinizdir ancak bu her zaman yeterli olmayabilir. Özel hastanelerden sağlık hizmeti almanız gerektiğinde ödemeniz gereken tutar oldukça yüksek olabilir. Bunları karşılamak içinse özel sağlık sigortasına ihtiyaç duyarsınız. Özel sağlık sigortasına ihtiyacınız olup olmadığını ve avantajlarını öğrenmek ise bazen oldukça karmaşık olabilir. Sizin için bu yazımızda aklınıza takılabilecek soruları cevaplayacağız.

Özel Sağlık Sigortası Nedir ve Ne İşe Yarar? 

Özel sağlık sigortası, özel hastanelerden sağlık hizmeti aldığınız durumlarda faturanızın bir kısmını veya tamamını öder. Bir hastalık veya kaza sonucunda ortaya çıkan sağlık sorunlarının tedavisi için de kullanılabilir ve zorunlu bir sigorta türü değildir. Yıllık olarak yenilenmesi gerekir.

Alacağınız sağlık hizmetinin düzeyi, nasıl ve ne zaman sağlanacağı konusunda size seçenek sunar. Tedaviniz için anlaşmalı hastaneleri ve doktorunuzu seçebilirsiniz.
Özel sağlık sigortası yaptırmak istiyorsanız yaş sınırına da dikkat etmelisiniz. 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan herkes özel sağlık sigortası yaptırabilir.

Özel Sağlık Sigortası Neleri Kapsar? 

Tüm sigortalarda olduğu gibi özel sağlık sigortasından alacağınız teminat, satın aldığınız poliçeye ve kimden aldığınıza bağlıdır. Seçebileceğiniz çok fazla sayıda sigorta şirketi ve sunulan özel sağlık paketleri mevcuttur.
Yatarak ve ayakta tedavilerin büyük bir kısmı özel sağlık sigortası kapsamındadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
● Ameliyatlar
● Ameliyatsız yatışlar
● Genel sağlık kontrolü
● Ambulans hizmeti
● Laboratuvar tetkikleri ve ileri tanı yöntemleri
● Doktor muayenesi
● Normal doğum veya sezaryen giderleri
● Gebelik rutin kontrolleri
● Yenidoğan kontrolleri
● Diş muayenesi
● Diş tedavisi

Peki, özel sağlık sigortasının karşılamadığı tedaviler neler? Şimdi buna bakalım. 

Sigorta sağlık değerlendirmesi yapan adam planlara ve forma kalem ile işaretlemeler yapıyor.

Özel Sağlık Sigortaları Neleri Kapsamaz? 

Tıpkı kapsanan hizmetler gibi kapsanmayan hizmetler de aldığınız paketlere göre değişkenlik gösterir ancak bazı sağlık hizmetleri çoğu poliçede karşılanmaz. Bu hizmetlerden bazılarını sizin için derledik.

● Organ nakilleri
● Sigorta öncesinde başlamış olan hamilelik ve doğum süreci
● Plastik cerrahi ameliyatları
● Göz ameliyatları (acil durumlar hariç)
● HIV/AIDS tedavisi
● Kronik hastalıkların tedavisi
● Psikolojik destek
● Beslenme ve diyetetik danışmanlığı
Psikolojik destek ve beslenme danışmanlığını da barındıran bir poliçe seçebilirsiniz ancak çoğunlukla sigortanız bir veya iki ziyaretinizi kapsayacaktır.

Özel Sağlık Sigortası Planı Nasıl Seçilir? 

Bazı durumlarda işverenleriniz sizin için özel bir sağlık poliçesi seçer ve sizin bir şey yapmanıza gerek kalmaz ancak poliçenizi kendiniz seçiyorsanız bu yorucu bir işe dönüşebilir. Saydığımız hizmetler içerisinden ihtiyacınız olan poliçeyi seçmek çoğu zaman oldukça zordur.

Özel sağlık sigortasına dair bilgilere ulaşabileceğiniz ve satın alabileceğiniz adreslerse şunlardır:
● Sigorta şirketleri
● Finans danışmanları
● Bankalar
● Sigorta hizmetleri sunan web siteleri
Bu aşamada edindiğiniz bilgiler ve gördüğünüz seçenekler hakkında kafanız karışmış olabilir. Size en uygun poliçeyi seçmesi için bir finans danışmanından destek almak işinizi kolaylaştıracaktır.

Özel Sağlık Sigortasına İhtiyacınız Var mı? 

Oldukça sağlıklı olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Bu noktada “Özel sağlık sigortasına ihtiyacım var mı? Zaten sağlıklıyım.” diyor olabilirsiniz. Bunların ötesinde ücretsiz sağlık hizmetinden yararlandığınız için ihtiyacınız olup olmadığını sorguluyor olabilirsiniz. Şu durumlarda özel sağlık sigortasına ihtiyacınız vardır:

● Randevu almak için uğraşmak ve uzun süre beklemek istemiyorsanız
● Özel hastanelerde sağlık hizmeti almayı tercih ediyorsanız
● SGK kapsamında olmayan ilaç ve tedavilere (Satın almadan önce bu tedavilerin poliçe kapsamında olup olmadığını kontrol edin.) ihtiyaç duyuyorsanız

Özel Sağlık Sigortasının Artıları ve Eksileri 

Özel sağlık sigortasının ne olduğundan, neler sunduğundan ve nasıl seçeceğinizden bahsettikten sonra genel bir bakış sağlamak adına sizin için özel sağlık sigortasının artılarından ve eksilerinden bahsedeceğiz.

Artıları 

✔ Uzman yönlendirmeleri. İkinci bir görüş veya uzman tedavisi almak için doktorunuzdan sizi başka bir uzmana sevk etmesini isteyebilirsiniz.
✔ İstediğiniz taramaları ve testleri yaptırabilirsiniz. SGK bir taramayı geciktirirse veya kapsam dahiline almazsa ödeme yapmak için sigortanızı kullanabilirsiniz.
✔ Bekleme süresini azaltabilirsiniz. Bekleme süreniz fazlaysa özel hastaneleri tercih edebilirsiniz.
✔ Cerrahınızı ve hastanenizi seçebilirsiniz. SGK kapsamında pek mümkün olmayan zamanınıza ve yerinize uygun bir cerrah ve hastane seçebilirsiniz.
✔ Özel ilaçlar ve tedaviler karşılanabilir. SGK kapsamında olmayan bazı tedaviler ve ilaçlar özel sağlık sigortanız tarafından karşılanabilir.
✔ Poliçenize bağlı olarak fizyoterapi hizmetine erişebilirsiniz. Özel sağlık sigortanız varsa, fizyoterapi seanslarına SGK tedavisinden muhtemelen daha hızlı erişirsiniz.

Eksileri 

❖ Özel sağlık sigortaları pahalıdır ve seçtiğiniz poliçenin içeriğine göre fiyat artar. Yaşınız arttıkça ödeyeceğiniz miktar da artacaktır. Bu sebeple, yaşlandıkça ve hastane tedavisine ihtiyaç duyma olasılığınız arttıkça maddi olarak sigortayı karşılayamayabilirsiniz.
❖ Kronik hastalıklar genellikle kapsanmaz. Çoğu poliçe, diyabet ve bazı kanserler gibi tedavisi zor olan veya olmayan kronik hastalıkları kapsamaz.
❖ Önceden var olan tıbbi durumlar genellikle kapsanmaz. Bunları poliçeye ekleyebilirsiniz ancak bu durum muhtemelen fiyatı artıracaktır.
❖ Herhangi bir lokal tedavi seçeneği olmayabilir. Onaylanmış bir danışman ve hastane listesi olan bir poliçe seçerseniz, bu, görmek istediğiniz uzman danışmanı veya tedavi için uygun bir yeri içermeyebilir.

SGK kapsamında olsanız bile bazen sağlık harcamalarınız oldukça yüksek olabilir. Bu durumlarda özel sağlık sigortası, ödeyeceğiniz tutarı minimize eder ve size daha iyi bir sağlık hizmeti sunar.

Özel sağlık sigortası hakkında hala aklınıza takılan sorular varsa cevabın adresinde buluşalım!

Bireysel emeklilik ve sigorta üzerine danışmanlık veren uzmanlarımızla bire bir görüşmeler yapabilir, doğru bilgiye ulaşabilirsiniz. Hemen tıklayın, yol gösterici tavsiyelere işin uzmanından ulaşın!