Ara
altın kripto para
28 Nisan 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

NFT (Non-Fungible Token) Nedir?


Blok Zincir Teknolojisiyle Üretilen Dijital Varlıklar 

Blok zinciri teknolojisiyle hayatımıza giren yeni kavramlarla tanıştığımız bu günlerde en çok konuşulan ve merak edilen konseptlerden biri de NFT, yani Non-Fungible Token. Kripto para, gündemi oldukça meşgul ederken yepyeni dijital varlıkların oluşumuna da şahit oluyor ve kendimizi geleceği şekillendiren büyük bir dijital dönüşümün içinde buluyoruz.

Eskiden beri büyük sanatçıların eşsiz eserleri ya da ünlü insanların gündelik hayatlarında kullandıkları araçlar gibi koleksiyon değeri taşıyan “somut” nesnelerin, eşsizliklerinden kaynaklanan bir değer kazandığını biliyoruz. NFT ile artık dijital bir sanat eseri ya da bir şahıs tarafından yapılmış bir sosyal medya paylaşımı gibi her türden dijital nesnenin de eşsizleştirilmesi ve buna bağlı bir değer kazanması mümkün.

NFT (Non-Fungible Token) Nedir?

En basit ifadeyle NFT'ler, dijital nesneleri blok zinciri teknolojisi sayesinde ticareti kolay, doğrulanabilir eşsiz dijital varlıklara dönüştürüyor. Açılımı Türkçe’ye “değiştirilemez belirteç” olarak çevrilebilecek NFT birimlerinin temelini, blok zinciri teknolojisi ile üretilen eşsiz kripto kodlar oluşturuyor.

NFT'ler; fotoğraf, video, ses ve diğer dijital dosya türleri gibi nesneleri temsil etmek için kullanılabiliyor. Bu biçimde üretilen orijinal ürünlerin herhangi bir kopyasına erişim, NFT'nin sahibi ile sınırlı olmuyor. Bu dijital nesnelerin kopyaları herkesin erişimine açık. Fakat blok zincir üzerinden izlenebilir olmaları sayesinde, NFT aracılığıyla işaretlenen ürünlerin sahiplerine ait oldukları kanıtlanır.


Fungibility (Değiştirilebilirlik) Ne Anlama Gelir?

Değiştirilebilirlik, bir varlığın benzer değerdeki başka bir varlıkla değiştirilme kapasitesidir.

Örneğin, 10 dolarlık bir banknot, değer açısından başka bir 10 dolarlık banknota eşittir. Bu nedenle, arkadaşınızdan 10 dolar aldığınızda, aynı banknotu geri vermek zorunda değilsiniz çünkü türünün başka bir örneği de aynı değere sahiptir.

Kripto para alanında da bir BTC diğerleriyle aynı değere sahiptir. Ancak bir NFT kodu eşi benzeri olmayan ve dolayısıyla değiştirilemeyen bir dijital varlığın oluşturulmasını sağlar.  

tablet üzerinde bir resim fırçası duruyor


NFT’nin Öne Çıkan Özellikleri: 


Bölünemezlik 

NFT varlıkları dijital para birimlerinden farklı olarak piyasada işlem göremezler ve karşılıklı transfer işlemlerinde bölünebilir bir yapıya sahip olmadıkları için ancak bütün olarak satılabilir ya da alınabilirler.

Benzersiz yapı 

Bir NFT’ye sahip dijital nesne diğer bütün dijital nesnelerden tamamen ayrılarak eşsizleşir. Yani, her NFT benzersizdir ve birbirlerini ikame edemezler.

Değişkenlik

Popüleritesine göre değişkenlik gösteren ürün ve hizmetler gibi NFT’lerin de zaman içerisinde sahip oldukları değerler değişebilir. Örneğin bir NFT varlığın değeri, 2021 yılında 0.6 ETH iken 2024 yılında bu değer 721 ETH’ye karşılık gelebilir. Yani NFT varlıklar da çeşitli koşullardan etkilenerek değer kaybedebilir ya da kazanabilir.

Ticaret yapılabilirlik 

Kullanıcılar NFT’leri açık arttırmalar ve teklif verme işlemleri gibi gelişmiş ticaret özelliklerinden yararlanabilecekleri pazarlara taşıyabilirler. NFT ile bir anlamda dijital olarak damgalanarak eşsizleşmiş nesneler, çeşitli platformlarda alınıp satılabilir hale gelir. NFT varlıkları üzerinden yeni bir pazarın oluşmasına vesile olan da bu özelliktir.


Doğrulanabilirlik 

Üretilen NFT’lere dair sahiplik verilerinin blok zincirinde depolanmasının önemli bir faydası dijital sanat eserleri gibi nesnelerin kaynağının orijinal yaratıcıya kadar izlenebilmesidir. 

NFT sanatını anlatan tablolar


NFT Pazarına Özel Platformlar 


OpenSea: NFT sayesinde dolaşıma katılan sanat ve koleksiyon ürünleri için en iyi pazar yeridir. Bu platform ETH (Ethereum) gibi çeşitli sanal para birimlerini kullanarak yapılabilecek alım satım işlemlerine olanak sağlar.

Async.Art – Async: NFT varlıkların alınıp satıldığı ve kendi ürününüzü oluşturmanıza izin veren başka bir pazar yeridir.

CryptoKitties: Bu platform, tüm NFT dünyasına açılan ilk kapı olarak değerlendirildiği için NFT projelerine dair önemli bir pazar yeri olarak biliniyor.

Teknolojinin sanat ve finansla harmanlandığı yeni nesil kavramlara dair bilgi edinmek ve bu alanlarda aklınıza takılan soruların cevabına ulaşmak için BanaSoor uzmanlarına danışabilirsiniz. Finans ve teknoloji alanında danışmanlık veren uzmanlarımızla bire bir görüşmeler yaparak doğru bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz.