Ara
girişim fikirleri düşünen bir kadın
05 Ocak 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Nasıl Başarılı Bir Girişime Sahip Olunur?


Girişimlerini Geliştirmek İsteyenlere Önemli Tavsiyeler

Girişimcilik konusunda sahip olunması gereken birçok nokta bulunmakta ve bu noktalar pazarda başarılı bir yer edinmeyi sağlamaktadır. Günümüzde büyük bir ekonomiyi ifade eden girişim faaliyetleriyle Türk ve dünya ekonomisinde lider markalar gelişmektedir. Özellikle genç girişimciler tarafından önemli bir ekonomik faaliyet olarak girişim fikirleri üretilmekte ve hayata geçirilmektedir.

Daha işin başındakilerin sorduğu “Girişimcilik nedir?” sorusundan sonra, adımını atmış olanlarınsa yanıtını aradığı popüler konu girişimin nasıl başarılı olacağıyla ilgili. Biz de bu yazımızda başarılı bir girişimde olması gerekenlere yer verdik. İyi okumalar!


1. Net Bir Vizyona Sahip Olmak


Başlarken en önemli özellik net bir vizyona sahip olmaktır. Her şeyden önce, tam olarak ne tür bir girişim kurmak istediğinizi belirlemelisiniz. Örneğin; beş yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz? Müşteri sayısı hedefi? Çalışan sayısı? İşletmenizin nereye gitmesini istediğinize dair net bir vizyona sahip olmak, başarısına katkıda bulunmanıza yardımcı olacaktır.

defter üzerine not alan bir iş adamı

Masa başında çalışan girişimci, dağınık masasında notlar alıyor.


2. Bir İş Planı Belirlemek 

Girişiminizin neyi başarmasını istediğinize dair net bir vizyona sahip olmanın yanı sıra, işinizi tam olarak nasıl başarılı kılacağınızı ayrıntılı olarak gösteren bir planınız da olmalıdır. İş planınız dâhilinde, uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için doğru yolda olduğunuzdan emin olmak ve gelecek dönemler için başarmak istediklerinizi belirlemek oldukça önemlidir.


3. Kısa Vadeli Hedefler Oluşturmak

En başarılı işletmeler ölçülebilir kısa vadeli hedefleri olanlardır. Özellikle yıllık hedeflerine ulaşmalarını sağlamak için şirketin gelecek çeyrek, ay ve hafta içinde neye ulaşması gerektiğini belirlerler. Hedef belirleme, iş planınızı oluştururken tek seferlik bir olay değil, devamlılığı olan bir süreçtir.


4. Becerileri Geliştirmek

Girişiminizde beceri gelişiminin sürekli olmasını sağlamalısınız. Başarı; bilginizi genişletmenin ve becerilerinizi elinizden gelen en iyi şekilde geliştirmenin, markanıza yatırım ve kalite güvencesi sağlamanın sonucudur. Başarılı girişimler, herkesin aynı derecede etkili ve verimli çalışabilmesini sağlamak için çalışanlarını eğitmeye kaynak ve zaman ayırırlar. Sürekli olan bu eğitimler ve operasyonlar için de sık sık değerlendirmeler yapıp zayıf alanları ortaya çıkarırlar.


birlikte bilgisayar ekranına bakan ekip arkadaşları

Kadın girişimci, bilgisayarından diğer çalışanlara bir şeyler gösteriyor.


5. Pazarlamayı Keşfetmek  

İşletmeler genellikle pazarlama çabalarıyla en yüksek başarıyı elde ederler. Pazarlama planınızın anahtarı, olabildiğince çok pazarlama kanalından yararlanmaktır. Örneğin; tıklama başına ödeme reklamcılığı, haber bültenleri ve sosyal medya yoluyla müşteri çekmek, bu kanallardan yalnızca birini kullanmaktan daha fazla müşteri çekmenize yardımcı olacaktır.


6. Müşterileri Tanımak 

İster doğrudan müşterilerinize ister diğer işletmelere satış yapın, müşterilerinizin ihtiyaçlarını anlayabilmek, her başarılı girişimin merkezinde yer almalıdır. Müşterileriniz ve ihtiyaçları hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, pazarlama çabalarınız o kadar etkili olacaktır. Müşterilerinizle konuşarak onlardan çok şey öğrenebilirsiniz.


7. Değişime Açık Olmak

Başarılı bir iş geliştirmeye kararlıysanız düşünmeniz ve işe yaramayan durumlarda değişmeye istekli olmanız gerekir. Günümüzün değişen ve rekabetçi iş ortamında gerektiğinde değiştirme ve uyum sağlama yeteneği çok önemlidir.


8. Pes Etmemek

Bir girişimin özellikle emekleme günleri kolay olmayacaktır. İnişler ve çıkışlar olabilir ancak işler kötü görünse de asla pes etmemelisiniz. İş planınıza bağlı kalarak belirlediğiniz hedeflere ulaşmanızı ve işinizin başarılı olmasını sağlayabilirsiniz.


9. Tutkulu Olmak

Başarılı olacağınıza inanmıyorsanız ve işiniz konusunda gerçekten tutkulu değilseniz başarılı bir iş sahibi olmanız imkânsızdır. Tutkulu iseniz işinizde daha üretken olma ve işinizin büyümesini sağlama olasılığınız yüksektir.