Ara
gülen, ifadesiz ve somurtan ifadelerden gülen yüz seçeneğini işaret eden bir kadın
02 Haziran 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Müşteri Memnuniyetini Artırmanın 6 Yolu


Mutlu Müşterilerle Başarınızı Artırın 

Müşteri memnuniyeti; müşterilerin ürünlerden, hizmetlerden veya bunların işlevlerinden ne kadar memnun olduklarını işletmelerin anlamasına yardımcı olan bir ölçümdür.

Ürün veya hizmetlerinizle ilgili sorunlar varsa bunun sonuçlarını göreceğiniz ilk yer müşteri memnuniyeti puanınızdır. Dolayısıyla müşteri memnuniyeti, şirket sağlığının çok önemli bir göstergesidir. Müşteri edinme maliyeti, müşterinin değer elde etme süresi ve müşteriyi elde tutma oranları gibi faktörler üzerinde müşteri memnuniyetinin doğrudan etkisi vardır.

Buna ek olarak, potansiyel müşteriler getiren harika bir pazarlama ekibine ve onları müşteriye dönüştüren iyi bir satış ekibine sahip olsanız bile, müşterileriniz kendilerini değerli hissetmezlerse kalmazlar.
Peki, müşterilerinizin ürününüzden veya hizmetinizden memnun kalmasını nasıl sağlarsınız?

Size müşterilerinizi memnun etmek ve sadık müşterileriniz haline getirmek için 6 yol sunuyoruz. Bunlardan bazıları size çok basit gelebilir ancak denediğinizde sonuçların ne kadar işe yaradığını göreceksiniz. 


müşteri telefon üzerinden chatbot kullanıyor

1. Müşterilerinizin Sorularına Cevap Sunduğunuzdan Emin Olun

Tüketicilerin %70'i, herhangi bir türden müşteri desteği yerine yanıt almak için web sitelerini kullanmayı tercih ediyor. Diğer bir deyişle, potansiyel müşterileriniz sorularına yanıt almak ve sorunlarına bir çözüm bulmak için web sitenize başvuruyor.

Müşterilerinize istediklerini verin! Müşterilerin başlangıçtan itibaren harika bir deneyim yaşamasını sağlamak için, sorularına yanıt olacak ve sorunlarını çözmelerini sağlayacak içerikler üretmeye odaklanın. Tek bir hedef kitleniz olmadığını düşünürsek, farklı müşteri türlerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için farklı seçenekler oluşturun.
“Müşterilerin sorularına cevap veren içerik ne olabilir?” diye soruyor olabilirsiniz. Nasıl yapılır videoları ya da kılavuzları bu içerik türünün en iyi örneklerindendir.


2. Müşterilerinize Sorular Sorun ve Cevaplarını Dinleyin

İnsanlar sosyal canlılardır ve iyi ya da kötü tecrübelerini paylaşmayı severler. Müşterilerinize anketler sunarak, hizmetiniz veya ürününüz hakkında ne düşündüklerini öğrenmeniz mümkündür.
Müşterilerin şikâyet ettikleri her şeyi değiştirmenize gerek yok ancak müşteri memnuniyeti sizin için önemliyse, müşterilerinizin seslerini duyurabildiklerini ve onaylandıklarını hissetmelerine yardımcı olmalısınız.


müşteri destek ekibi görüşme yapıyor

3. Destek Ekibinizi Eğitin

Müşterileriniz ürün veya hizmetinizle ilgili sorun yaşadığında, bu sorunun çözümü için ilk önce destek ekibinizle iletişime geçer. İşletmeler, müşteri sorunları ilk ortaya çıktığında çözmek için özenle çalışırsa, müşteri kaybının yaklaşık %67'si önlenebilir. Bu sebeple, destek ekibinizin verimli bir şekilde çalışması oldukça önemlidir.
Hızlı bir şekilde çözüm sürecini devam ettirebiliyor, sorunları mümkün olduğunca az denemede çözebiliyor ve müşterilerinize kibar davranıyorsanız, mükemmel müşteri memnuniyeti için doğru yoldasınız demektir.


4. Kişiselleştirmeden Yararlanın

Yapabildiğiniz sıklıkta, ürününüze, destek yanıtlarınıza veya pazarlama kampanyalarınıza biraz kişiselleştirme eklemeye çalışın. Peki, kişiselleştirme neleri kapsar? Kişiselleştirme, müşterinin adını hazır bir yanıta eklemek kadar basit veya kullanıcı davranışına dayalı belirli ürünleri önermek kadar kapsamlı olabilir.
Kişiselleştirmeyi ne oranda tuttuğunuz önemli değildir. En basit kişiselleştirme bile müşteri memnuniyetinizi artıracaktır. 

mobil iletişim kanallarını gösteren bir telefon

5. Çok Kanallı Bir Destek Sunun

Müşterilerin çoğu artık müşteri hizmetlerine veya desteğe ulaşmak için e-postayı kullanmıyor. Sosyal medya, sohbet, telefon ve video desteği sunan işletmelerin sayısı her geçen gün artıyor ve müşteriler bu kanalların hepsinde olmanızı bekliyor.
Müşteriler artık telefondan e-postaya, ardından metin mesajına, sohbete ve tekrar telefona geçtiklerinde deneyimin sorunsuz olması gerektiğine inanıyorlar.
Müşterilerinizin en aktif olduğu yerleri değerlendirin ve onlarla kullanmayı tercih ettikleri yerde iletişim kurmaya başlayın. Kanalları belirlemek için yeterli veriniz yoksa, anket yapmayı veya bireylere doğrudan sormayı düşünebilirsiniz.


6. Proaktif Destek Sağlayın

Müşteri memnuniyetini artırmanın en iyi yollarından biri, müşterinize ihtiyaç duyduklarını bile bilmedikleri rehberliği sunmaktır. Böyle söylediğimizde biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Müşterilerinizi memnun etmek için proaktif desteği kullanabileceğiniz birkaç yol şunlardır:
● Baktıklarını bildiğiniz ürünlerde indirim bildirimleri
● Göz atma geçmişlerine göre seçilmiş içerik e-postaları
● Terk edilmiş alışveriş sepeti hatırlatma e-postaları

Proaktif olmanın pek çok yolu vardır. Sadece markanız için en iyi olanın hangisi olduğuna karar vermelisiniz.
Sonuç olarak, müşteri memnuniyeti kalıcıdır. Şirket genelinde yapabileceğiniz en kalıcı ve etkili iyileştirmelerden biridir.

Müşteri memnuniyet; alt sınırınızı, elde tutma oranınızı, müşteri edinme maliyetlerinizi, müşteri kaybınızı ve hatta satış sürecinizi etkiler. Memnun müşteriler şirketinize güvenir, sizi arkadaşlarına tavsiye eder ve nasıl daha iyi olabileceğinize dair harika bir yapıcı ve olumlu içgörü kaynağı olurlar.


Siz de E-ticaret dünyasıyla ilgili etkili yöntemleri keşfetmek, satış stratejinizi iyileştirmek istiyorsanız BanaSoor uzmanlarına danışabilirsiniz. E-ticaret alanında tecrübeli uzmanlarımızla görüntülü görüşmeler yaparak satış hedeflerinize ulaşmanıza fayda sağlayacak tavsiyeler alabilirsiniz.