Ara
içinde ofis eşyaları olan bir kutuyu elinde tutan stajyer bir kadın
14 Temmuz 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Meslek Seçimi Yaparken Size Yol Gösterecek Öneriler


Size En Uygun Mesleği Seçmenize Yardımcı Olacak Öneriler

Kariyer hedeflerinizi belirlediniz mi? Peki hangi mesleğin sizin için uygun olduğunu biliyor musunuz? Hayatımızın belki de en zor dönemlerinden birini, meslek seçimi sırasında yaşıyoruz. Sektörler hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak, kendimizi hangi mesleğe yakın bulduğumuza karar verememek gibi faktörler de bu süreci oldukça zorlaştırıyor. Kendimize uygun bir meslek seçmek için; yeteneklerimiz, ilgi alanlarımız ve uzman görüşleri gibi pek çok etkeni göz önünde bulundurmamız gerekiyor.

Peki bu aşamada bize yol gösterecek adımlar neler? Hayallerimizdeki kariyer yolunda emin adımlarla yürümek için hangi yaklaşımları benimsemeli, ulaşmak istediğimiz cevapları nerelerde aramalıyız? Eğer siz de kariyer yolculuğunun başındaysanız, önerilerimize mutlaka göz atın.

1- Geleceğin meslekleri hakkında bilgi edinin. 

Nesiller değiştikçe ve teknoloji ilerledikçe, iş dünyasının dinamikleri de aralıksız olarak yenilenmeye devam ediyor. Tüketici ihtiyaçlarının ve tüketim alışkanlıklarının değişimi, yeni sektörlerin oluşmasının önünü açarken, dolaylı olarak yeni iş kollarının da ortaya çıkmasını sağlıyor. Bugün sahip olduğumuz teknoloji ve dünyanın ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetler, günümüzden çok kısa süre öncesine göre bile oldukça değişmiş durumda. Dolayısıyla, siz de meslek seçiminizi yaparken, mutlaka gelecekte yıldızı parlayacak meslekleri, büyüme potansiyeline sahip sektörleri ve iş gücü ihtiyacı artacak alanları araştırmalısınız.

Gelecekteki büyümeyi öngörerek bugünden yapacağınız seçimlerle, henüz yolun başındayken büyük avantajlar elde edebilirsiniz. Örneğin; yazılım sektörünün büyüyeceği tahmin edilebilir bir gerçekken, otonom araçların gelişimiyle şoförlük mesleğinin geleceğine ilişkin belirsizlikler oluşabileceğine ilişkin bir akıl yürütme yapılabilir. Gelecekte insan gücüne ihtiyaç duyulmayacak mesleklerden yana kullanacağınız tercihler, sizi uzun vadede olumsuz etkileyecektir. Meslek seçimlerinizi yaparken ileri görüşlü davranmaksa, sizi mutlaka bir adım öne geçirir.

insan kaynakları uzmanıyla iş görüşmesi yapan bir kadın

2- Yeteneklerinizi göz önünde bulundurun. 

Gelecekteki yaşamınızın oldukça önemli bir parçasını oluşturacak mesleğinizi belirlerken; öncelikle kendinizi tanımaya, ilgi alanlarınızı ve yeteneklerinizi keşfetmeye gayret edin. Becerileriniz, ilgi duyduğunuz uzmanlık alanları veya çalışma konuları, kendiniz için en uygun mesleği seçmeniz noktasında size rehberlik edecektir. Örneğin, matematiksel yaklaşımlara daha çok ilgi duyuyor, teknolojiyle yakın temas halinde olmak istiyorsanız, yazılım sektörüne yönelebilir; iletişim konularında daha yetenekli olduğunuzu düşünüyorsanız, medya sektörünü tercih edebilirsiniz.

Aslında bu noktada yetenek ve ilgi alanları kadar kişisel özellikleriniz de büyük önem taşıyor. Sürekli farklı insanlarla iletişim halinde olmaktan hoşlanıp hoşlanmamanız; masabaşı çalışmayı ya da tam tersi sahada çalışmayı seviyor olmanız gibi kişisel özelliklerinizi göz önünde bulundurarak yapacağınız bir seçim, mesleğinizdeki başarınızı artıracaktır. Dolayısıyla, uygun bir meslek seçimi yapabilmek için kendinizi yakından tanımalı, yüksek motivasyon ve verimle çalışabileceğiniz seçenekleri belirlemelisiniz.


3- Sizin için önemli olan faktörü belirleyin. 

Motivasyon ve yüksek verim demişken, kariyer hedeflerinizde öncelik verdiğiniz faktörleri es geçmek olmaz. Kariyer hedefiniz nedir ve seçtiğiniz mesleğin sizi motive eden yanları nelerdir? Bu faktörler, kimileri için maddiyatla ilgiliyken, kimileri için de iş koşullarının rahatlığına odaklı olabilir.

Eğer, kariyer yolculuğunuzda önem verdiğiniz konuların başında maddi kazanç geliyorsa, maaş skalası diğer mesleklere kıyasla daha yüksek olan alanlara yönelmeniz gerekebilir. Ya da aslında sizin için öncelikli faktör; çalışma saatleri esnek olmayan, daha konforlu bir çalışma düzeni ise, buna uygun çalışma alanlarını ve meslekleri seçmeyi düşünebilirsiniz. Burada yine, kişilik özellikleriniz de devreye girmektedir. Beklentilerinizi şimdiden belirlemeniz, ileride yaşayacağınız zorluk ve hayal kırıklıklarının önüne geçmenize yardımcı olur.

bir uzmanla bilgisayar üzerinden online görüşme yapan bir kadın

4- Seçtiğiniz mesleklerde deneyimli kişilerle görüşün. 

Geleceğin mesleklerini araştırdınız, kişilik özelliklerinizi ve yeteneklerinizi değerlendirerek, size uygun çalışma alanlarını belirlediniz. Şimdi sıra, işin uzmanıyla görüşerek gerçek deneyimlere kulak vermekte!
Seçmeyi planladığınız mesleklerde uzmanlaşmış kişilerle bire bir görüşmeler yaparak, hem sektör hakkında doğru bilgi alabilir hem de aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Bir yazılımcıyla veya bir psikologla karşılıklı sohbet etme şansı bulduğunuzda, internet aramalarında karşınıza çıkması pek de mümkün olmayan birçok bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz.


“Hangi meslek bana uygun, bir türlü karar veremiyorum.” diyorsanız, BanaSoor’da danışmanlık hizmeti veren kariyer koçlarıyla görüntülü görüşmeler yapabilirsiniz.
Ayrıca, yine BanaSoor aracılığıyla, pek çok farklı sektörün alanında uzman isimleriyle kolayca iletişim kurmanız da mümkün. Böylece, hem uzmanların ilham verici deneyimlerini dinleyebilir hem de onların rehberliği ile kendiniz için en uygun kariyer yolunu şekillendirebilirsiniz.