Ara
sağlıklı beslenme konusunda düşünceli görünen bir kadın masada oturuyor. Masanın sol tarafında mutfak terazisi, kabak ve portakal; sağ tarafında meyve suyu şişesi, ortadan ikiye kesilmiş greyfurt, kabak, dolmalık biber ve kıvırcık var.
07 Temmuz 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Kilo Verme Yöntemleri Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar


Diyet Yaparken İzlenen Bazı Yolların Yanlış Olduğunu Biliyor Musunuz?

Diyet yaparken gerçekten doğru adımları izliyor muyuz, yoksa aslında genel olarak doğru olduğu düşünülen yanlışların peşinden mi gidiyoruz? Çoğu kişi kilo vermek amacıyla birbirinden farklı diyet programlarını takip ediyor, kulaktan dolma veya güvenilir olmayan kaynaklardan ulaştıkları bilgilerle hedefine ulaşmaya çalışıyor. Ancak bu noktada unutulan çok önemli bir konu var; aslında herkesin ideal kilosu kendine özel ve dolayısıyla işitilen her bilgi kilo verme hedeflerine ulaşmaya yetmiyor. Hatta bu yöntemler, kişileri bu hedefinden uzaklaştırarak sağlıksız bir sürece girmelerine de sebep olabiliyor. Kimi zaman bu yöntemler işe yarıyormuş gibi görünse de, aslında sağlıksız bir kilo verme sürecine girilmesine sebep oluyor.

İnternette gördüğümüz öneriler, bu önerilerde tekrarlanan genelgeçer kilo verme yöntemleri, çoğu zaman olumsuz etkiler yaratıyor. Sonuç olarak bu çabalar ile kilo verilse bile, gerçekleşen sağlıklı bir dönüşüm olmuyor. Uzmanlar tarafından yanlış olduğu belirtilen, fakat yaygın olarak doğru olduğu düşünülen onlarca bilgi mevcut. Şimdi, doğru sanılan ama aslında yanlış olan bu kilo verme yöntemlerine bir göz atalım.

masada oturan bi kadın elinde çatalla mutsuz bir şekilde boş tabağa bakıyor

1- Öğün Atlamak

Kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgilerden biri ve belki de en yaygın olanı öğün atlayarak zayıflamaya çalışmaktır. Özellikle günün ilk öğünü olan kahvaltıyı atlamak, kilo vermek isteyenlerin başvurduğu ilk yöntemlerden biridir. Bu yöntem sağlıklı ve dengeli beslenme yaklaşımına tamamen terstir. Beslenme ve diyet alanında tecrübeli uzmanlar, ideal kiloya ulaşmak için düzenli bir beslenme programı izlemenin en doğru yol olduğunu belirtiyor.

Sağlıklı beslenme örüntüsünün bir matematiği ve her öğünün de bu matematikte bir değeri vardır. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak oluşturulmuş bir beslenme programı, vücudunuzun sağlıklı bir şekilde dilediğiniz forma kavuşmasına yardımcı olacaktır. Öğün atlamak kısa vadede hızlı bir çözüm gibi görünse de aslında sağlıksız yöntemlerdebiridir.

2- Karbonhidrat Tüketimini Tamamen Kesmek

Karbonhidratlar insan vücudunun enerji kaynağıdır. Dolayısıyla, bu besinleri hayatınızdan tamamen çıkarmanız sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. İhtiyacınız olan enerjiyi elde edemeyen vücudunuz, kas ve karaciğerdeki glikojen depolarını kullanır ve sonuçta ortaya çıkan kilo kaybı aslında vücudun su kaybetmesinden ibaret olur. Yani, vücudunuzdaki yağ dokusundan kaynaklanan bir kilo kaybı söz konusu değildir.

Bu durum, su kaybı sonucuyla verilen kilonun, uzun vadede kolayca yeniden alınmasına yol açar. Dolayısıyla, kalıcı bir kilo hedefine ulaşmak için doğru besinleri tercih ederek, yeterli miktarda karbonhidrat da almalı, vücudunuzun dengesini korumalısınız.

3- Aç Kalarak Kilo Vermeye Çalışmak

Yine en yaygın görüşlerden biri de aç kalarak, kısa bir zaman diliminde kilo vermenin en iyi çözüm olduğu yönündedir. Ancak bu bilgi de yanlıştır ve bu yöntem sağlığınız üzerinde oldukça olumsuz etki gösterir. Bu yöntemle vücudunuz su kaybına uğrar, kaslar küçülür ancak yağlar erimez. Karbonhidrat almadan geçen 12 saatte, vücudun tüm enerji depoları boşalır, kan şekeri düşer ve güçsüzlük artar. Evet gerçekten bu yöntemle kilo kaybedersiniz, ancak bu hem sağlığınız pahasına gerçekleşir hem de uzun vadede verdiğiniz kiloları kolayca geri alırsınız. Ayrıca bu yöntem, genel olarak enerjinizi de düşürecek ve hayat kalitenizi olumsuz etkileyecektir.

Ekmek yemeyi reddeden bir kadın.

4- Her Diyeti Uygulamak

Her diyeti uygulamak, kilo verme yolları arayan kişilerin sıkça başvurduğu yanlış yöntemlerden biridir. Bunun sebebi ise, diyetlerin sadece kişiselleştirilmiş biçimde oluşturulduğunda sağlıklı ve kalıcı sonuçlar verebilmesidir. Diyetisyenler kişilerin sahip olduğu yağ, kas oranları gibi verilere dayanarak, kişiye özel beslenme programları oluştururlar. Kişilerin metabolizma yaşından beden kitle endeksine, pek çok özelliği farklılık göstermektedir. Dolayısıyla, birisi için özel olarak hazırlanan diyet programı, başka bir kişi için hiç de uygun olmayabilir. Sağlıklı bir kilo verme süreci için, kişiye özel olarak hazırlanan programların tercih edilmesi gerekmektedir.


Doğru beslenme önerileri ve yol gösterici tavsiyeler için BanaSoor uzmanlarına danışın!

Siz de ideal kilonuza ulaşmak, hem sağlıklı hem de formda kalmanıza yardımcı olacak tavsiyeler almak istiyorsanız uzman desteği alın. Beslenme ve diyet alanında tecrübeli uzmanlarımızla bire bir görüntülü görüşmeler yaparak hedeflerinize en sağlıklı yoldan ulaşabilirsiniz. Uzman profillerini buradan inceleyebilir, dilediğiniz uzmanımızdan görüşme talep edebilirsiniz.