Ara
Merdivenin üzerinde yukarı yönlendiren ok, bitiminde gökdelenler ve basamaklarda hedefine doğru yürüyen bir iş adamı
09 Haziran 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Kariyer Planlaması Yaparken İzlemeniz Gereken 5 Adım


Kariyer Yolunuzu Çizerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yıllarca aldığınız eğitimin sonunda, artık sıra kariyer yolunuzu belirlemeye geldi ve nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Bu planlamayı yapmak bazen hiç de zor olmazken, bazen de çeşitli kararsızlık ve belirsizlikler süreci zorlaştırabiliyor. Genellikle, kariyer yolları uzundur ve yol boyunca pek çok karar aşamasıyla karşı karşıya gelirsiniz. Bu aşamalarda kendiniz ve geleceğiniz için doğru seçimleri yapabilmek güçlü bir analiz yeteneği gerektirir. Bir kariyer yolu seçmek, tatmin edici ve keyifli bir iş bulmak için doğru becerileri geliştirmek, gerekli eğitim ve donanıma sahip olmak, bu donanımı deneyimlerle zenginleştirmek, bu uzun erimli sürecin en önemli kriterlerinden bazıları olarak sıralanabilir.

Hangi okula gideceğiniz, hangi giriş seviyesindeki işin sizin için uygun olacağını belirlemeniz veya bir yüksek lisans derecesi alıp almayacağınız gibi seçimleri yaparken ilgi alanlarınızı ve becerilerinizi de göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Bu yazımızda temel becerilerinizi ve ilgi alanlarınızı belirleyip, bu nitelikleri potansiyel bir iş alanıyla eşleştirerek yapacağınız kariyer planlamanız için izlemeniz gereken adımlardan bahsedeceğiz.

tahta küplerden hedef sembolü oluşturan bir adam


1- Kariyer Hedeflerinizi Belirleyin 

Bir kariyer yolu belirlemeden önce, kendinize bazı sorular sorarak vereceğiniz cevaplar doğrultusunda hedeflerinizin listesini oluşturun.
İşe kendinize şu soruları sorarak başlayın:
Kariyerimin bana ne katmasını bekliyorum?
İş hayatında nelere değer veriyorum?
İlgi alanlarım neler?
Güçlü yönlerim ve yeteneklerim neler?
Hangi teknik beceriler üzerine kendimi geliştirmek istiyorum?
Nasıl bir iş ortamı beni mutlu eder?


Bu sorularla birlikte, sizin için önemli olduğunu düşündüğünüz kendi sorularınızı da yanıtladıktan sonra, potansiyel kariyer yollarını daha iyi araştırma şansı bulacaksınız. Kariyer yolunuzdan beklentilerinizi kendi içinizde netleştirmeniz, daha kararlı bir planlama yapmanıza yardımcı olacaktır. Hedeflerinizin ulaşılabilir ve ilgi alanlarınızla uyumlu kalmasını sağlamak için, kişisel ve profesyonel olarak geliştikçe, kariyer hedeflerinizi de yeniden gözden geçirmeniz önem kazanacaktır.

2- 5-10 Yıllık Kariyer Planı Oluşturun 

İşe alım mülakatlarında en çok karşılaşılan sorulardan biri, “5 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” sorusudur. Bu sorunun amacı; kariyer yolculuğunuza bir hedef doğrultusunda çıkıp çıkmadığınız ya da yakın gelecekte kendinizi görmek istediğiniz pozisyonla ilgili hedef odaklı olup olmadığınız hakkında bilgi edinmektir.

Bir yola çıkarken o yolun sizi nereye götürebileceğini detaylı bir şekilde araştırıp planlamak, sizin bu süreçte atacağınız adımların kararlılığını belirleyecektir. Bu nedenle, siz de bir kariyer planlaması yaparken, 5-10 yıl sonra nereye varmak istediğinizi belirleyerek, gelecekte karşılaşabileceğiniz belirsizlik anlarını olabildiğince azaltabilirsiniz. Hedef odaklı hareket etmek başarıya ulaşma şansınızı artırır. Kariyer yolunuzu çizerken, gelecekteki hedeflerinizi belirlemek, daha doğru ve amacınıza ulaşmak için daha elverişli bir başlangıç noktası seçmenize olanak tanıyacaktır. 

bir iş kadını gideceği yönü düşünüyor


3- Kendinizi, İlgi Alanlarınızı ve Becerilerinizi Keşfedin 

Yapacağınız işin kişilik özelliklerinize uygun, ilgi alanlarınız ve becerilerinizle uyumlu olması, kariyer yolculuğundaki başarınızı besleyecektir. Seçeceğiniz sektör, üstleneceğiniz sorumluluklar, yerine getireceğiniz görevler sizi mutlu edecek mi ya da becerilerinizi etkili bir şekilde kullanmanıza olanak sağlayabilecek mi? Kariyerinizi planlama aşamasında, bu sorulara olumlu yanıt verebilmeniz çok önemlidir. Elde edeceğiniz başarıların sizi tatmin etmesi, her gün gideceğiniz işinizin gün sonunda sizi mutlu etmesi, sarf edeceğiniz enerji ve göstereceğiniz eforun size fayda olarak dönmesi, doğru bir kariyer planlaması yaptığınızın göstergesi olacaktır. O nedenle sevdiğiniz alanda, tüm yetkinliklerinizle kendinizi gösterebileceğiniz ve çıktılarıyla mutlu olabileceğiniz bir yol seçmek için önce kendinizi keşfetmelisiniz. Bunun için kariyerinizi planlamaya, uygun olmadığınızı düşündüğünüz iş alanlarını eleyerek başlayabilirsiniz.


4- Maddi ve Manevi Beklentilerinizi Belirleyin 

Çıkacağınız bu kariyer yolunda elde etmek istediğiniz maddi ve manevi kazanımlar neler? Kariyer hedefiniz getirdiği yüksek kazançla mı sizi sizi mutlu edecek, yoksa manevi beklentilerinizin daha baskın olduğunu mu düşünüyorsunuz? Sektörden sektöre; yer alınan birimden, birimlerdeki rollere, kazançlar değişiklik göstermektedir. Bazı iş alanlarının manevi getirileri daha yüksekken, maddi getirileri daha düşük olabilir. Elbette, bunun tam tersi de mümkündür. Bu noktada, seçebileceğinizi düşündüğünüz iş alanlarına dair, deneyimli kişilerle görüşmek ve onlardan tavsiye almak, kısacası bir piyasa araştırması yapmak da kariyer yolunuzu belirlerken atmanız gereken önemli adımlardan biridir. Böylece, yol boyunca karşılaşacağınız kazanımlardan ya da dezavantajlardan haberdar olur, ileride hayal kırıklığına uğrama olasılığını azaltırsınız. 

kitapların üzerinde bir kep duruyor

5- Eğitim Altyapınızla İş Alanlarını Birlikte Değerlendirin 

Kariyer planlamanızı yaparken izlemeniz gereken en önemli adımlardan biri de, eğitim altyapınızla mevcut iş alanlarını birlikte değerlendirmek olacaktır. Aldığınız eğitimin kariyer hedeflerinize katacağı faydaları belirlemek, eğitiminizle eşleşen iş alanlarını keşfetmek veya tersinden, seçeceğiniz meslek için ihtiyaç duyacağınız eğitimleri belirlemek oldukça önemlidir. Böylece kariyer hedefinize ilerlerken sizi güçlü kılacak yetkinlikleri veya kazanmanız gereken temel becerileri keşfedebilir, eğitim planınızı bu bilgiler ışığında yapabilirsiniz.

Peki siz hayalinizdeki kariyer yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız?

BanaSoor’da kariyer planlama üzerine danışmanlık veren tecrübeli uzmanlarımızla görüşebilir, size özel tavsiyeler alabilirsiniz. Bire bir yapacağınız görüntülü görüşmelerle işin uzmanına danışarak, siz de kariyer hedeflerinize ulaşmak için ilk adımı atabilirsiniz.