Ara
iş görüşmesinde gülümseyen bir kadın
16 Haziran 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

İş Görüşmelerinde Öne Çıkmanıza Yardımcı Olacak 5 Öneri


İşe Alım Mülakatlarında Akılda Kalıcı Bir Etki Yaratmanın Yolları

İş arama sürecinde onlarca mülakata katılır, çok sayıda aşamada kendimizi en iyi şekilde tanıtmaya çalışırız. Çoğu zaman, insan kaynakları birimiyle görüştüğümüz aşamalarda, işveren için oldukça önemli sorularla karşı karşıya kalırız. Bu sorulara verdiğimiz yanıtlardan, kendimizi ifade etme biçimimize kadar pek çok noktada sergilediğimiz yaklaşımla, kendimizi öne çıkarma fırsatı yakalayabiliriz. Bu görüşmelerde; diğer çalışan adayları arasında öne çıkabileceğiniz noktalar hakkında bilgi sahibi olmak, gelmesi muhtemel sorulara karşı hazırlıklı olmak ve kendinden emin bir duruş sergilemek, işe alım sürecinde kritik bir rol oynamaktadır.

İster yeni mezun, ister sektörde deneyimli bir çalışan olun, iş görüşmelerinde izlemeniz ve görüşme öncesinde bir kenara mutlaka not almanız gereken adımlar vardır. Peki mülakatlarda sizi öne çıkaracak, akılda kalıcı bir etki yaratmanıza yardımcı olacak yaklaşımlar nelerdir? Birlikte inceleyelim. 

iş görüşmesinde adayın özgeçmişini inceleyen uzmanlar


1- Şirket/kurum ile ilgili araştırma yapın.

Görüşmeye gideceğiniz şirket veya kurumla ilgili araştırma yapmanızın, sunulan hizmetlere, ürünlere veya kurumsal yapıya dair genel bir bilgi edinmenizin size faydası olacaktır. Mülakatlarda en çok sorulan sorulardan biri mutlaka, işverenle ilgili bilgiye sahip olup olmadığınız üzerine kurulur. “Bizimle ilgili bir bilginiz var mı, neler yaptığımız hakkında bir fikriniz var mı, bizi daha önce duymuş muydunuz?” gibi sorularla, hemen hemen her mülakatta karşılaşabilirsiniz. Bu sorular karşısında cevapsız kalmak, bu işi, görüşme öncesinde hazırlık yapacak kadar dikkate almadığınızı gösterebilir. Bu nedenle, görüşme öncesinde araştırma yaparak, hem çalışmak istediğiniz yerle ilgili net bilgiler edinebilir, hem de ilgili pozisyon için yeterince istekli olduğunuzu gösterebilirsiniz.

2- En çok sorulan mülakat sorularına vereceğiniz yanıtları hazırlayın. 

Mülakatlarda en çok sorulan sorulara yönelik bir hazırlık yapabilirsiniz. Bu görüşmelerde, kariyer hedeflerinizden, güçlü ve zayıf yönlerinize, sizinle ilgili önemli bilgilere erişebilmek adına yöneltilen pek çok soru vardır. İşe alım uzmanları, her bir soruyu, pozisyonla ilgili aradıkları uygun adayda olmasını planladıkları özelliklere göre kurgular. Dolayısıyla sizin bu şirket/kuruma neler katabileceğinize, onların sizi nasıl en etkili şekilde değerlendirebileceğine karar verebilmeleri için, bu sorulara hazırlıklı olmanız önemlidir.

"Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?"
"Önceki işinizden ayrılma sebebiniz nedir?"
"Hobileriniz nelerdir?"

Bunlar gibi, iş görüşmelerinde sıkça karşılaşılan sorulara yönelik bir hazırlık yaparak, görüşmede vereceğiniz önceden düşünülmüş yanıtlarla, etkinizi artırabilirsiniz. 

insan kaynakları uzmanı CV inceliyor


3- Geçmiş iş deneyimlerinize dair önemli noktaları belirleyin.

Başvurduğunuz pozisyonla alakalı iş deneyimlerinizle ilgili olarak paylaşacağınız önemli detayları belirleyin. Sizi ilgili pozisyonla uyumlu hale getirecek, görev tanımında yer alan sorumluluklara dair bir donanıma sahip olduğunuzu gösterecek noktalara değinmeniz, oldukça etkili bir adım olacaktır. Bu nedenle, pozisyonun detaylarına hâkim olmanız, planladığınız bu anlatımları netleştirecektir. Bu da sizin doğru aday olarak değerlendirilme şansınızı artırır.


4- Size yöneltilen soruları STAR metoduyla yanıtlayın.

Özellikle yetkinlik bazlı mülakatlarda fark yaratmanızı sağlayacak olan STAR tekniği hakkında bilgi edinin ve bu tekniği görüşmelerinizde kullanmaya özen gösterin. “Situation, Task, Action, Result kelimelerinden yola çıkarak oluşturulan ve STAR olarak adlandırılan bu teknik, genellikle durum, görev, eylem ve sonucun somut şekillerde ifade edilmesini sağlar. Hangi projelerde yer aldığınıza, bu projelerde nasıl sorumluluklar üstlendiğinize, bu görev süresince neler yaptığınıza ve nasıl hareket ettiğinize ve sonuç olarak nasıl çıktılar aldığınıza dair bir olay örgüsü sunabilirsiniz. Bu anlatımın olabildiğince net ve kısa ifadelerle yapılması çok önemlidir. Siz de, görüşmelerde karşılaştığınız sorulara bu tekniği kullanarak cevap verebilir, kendi bilgi ve deneyiminizi en uygun şekilde karşı tarafa aktarabilirsiniz.  

insan kaynakları uzmanı çalışan adayını dinliyor


5- Görüşme sırasında soracağınız sorular için hazırlık yapın.

Şimdi sıra sizde! Genellikle, görüşmelerin son aşamasında, işverenin yönelttiği sorular bittikten sonra, sizin bir sorunuz olup olmadığı merak edilir. Bu noktada, hem daha ilgili hem de daha sağlıklı iletişim kurabilmek adına siz de, önceden belirlediğiniz ya da o anda aklınıza gelen soruları sormaktan çekinmeyin. Eğer pozisyon veya şirket/kurum hakkında merak ettiğiniz noktalar varsa, görüşme öncesinde üzerine düşünebilir, görüşme sonunda hala bu soruların yanıtlarını alamadığınızı düşünüyorsanız, ilgili kişilerden bilgi talep edebilirsiniz. Bu da sizi hem daha motive ve istekli bir çalışan adayı olarak gösterecek, hem de öğrenme ve araştırmaya olan ilginizi gözler önüne serecektir. Dolayısıyla bu davranış tarzı, etkili bir CV’nin yanına, akılda kalıcı bir mülakat deneyimi de eklemenizi sağlayacaktır.

Mülakat deneyimlerinizi iyileştirmek, gelmek istediğiniz pozisyon için “doğru aday” olduğunuzu gösterebilmek adına kendinizi geliştirmek istiyorsanız, BanaSoor uzmanlarına danışabilirsiniz.

 İnsan Kaynakları alanında tecrübeli uzmanlarımızdan, etkili mülakat teknikleri konusunda yol gösterici tavsiyeler alabilirsiniz. Uzman profillerimizi buradan inceleyerek görüşme talebinde bulunabilirsiniz.