Ara
birlikte evde vakit geçiren bir çift
12 Şubat 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

İlişkide Sağlıklı İletişim Kurmanıza Yardımcı Olacak 5 Öneri


Mutlu İlişki İçin Aranızdaki İletişimi Güçlendirin

İletişim her alanda olduğu gibi insan ilişkilerinde de en önemli ve en fazla değer gösterilmesi gereken konulardan biri. Bir ilişkinin sağlıklı yürüyebilmesi için güçlü iletişimle birlikte sağlam bir bağ kurulması gerekiyor. O nedenle insan ilişkilerinin temelini de doğru iletişim oluşturuyor ve ilişkilerin hem bugününü hem yarınını bu iletişim süreci belirliyor.

Doğru frekansı yakalamak veya doğru bir iletişim kurmak bazen o kadar da kolay olmayabiliyor. Özellikle ikili ilişkilerde duygusal bağın güçlenmesiyle birlikte bazen iletişim yönetiminde zorlanıyoruz.

İletişim becerileri iş hayatında olduğu kadar sosyal hayatımızı da olumlu ya da olumsuz etkiliyor. O nedenle her alanda kendinizi geliştirebilmek, karşınızdaki kişiyle doğru iletişim kurabilmek adına iletişim becerilerini geliştirmenize fayda sağlayacak önerileri hayatınıza entegre edebilirsiniz. Özellikle çift veya eş iletişiminde karşılıklı bağınızı güçlendirebilecek önerilerle ilişki dinamiklerinizi olumlu şekilde yeniden şekillendirebilirsiniz.

Peki ilişkide sağlıklı iletişim kurabilmek için nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun cevabına aşağıdaki 5 öneriyi inceleyerek ulaşabilirsiniz.

1. Teşekkür Etmekten ve Özür Dilemekten Çekinmeyin
İnsan ilişkilerinde karşılıklı açık olmak ve kendini doğru ifade etmekten çekinmemek çok önemli. Bu aşamada çiftlerin belki de en çok zorlandığı ve kendini geri çektiği konulardan biri özür dilemek ve teşekkür etmek oluyor. İkili ilişkilerde duygusal yoğunluğun fazla olması, bu duyguların suistimal edilmesi endişesiyle teşekkür ve özür kavramlarını geri plana atıyor. Bu endişenin ortadan kaldırılarak, karşı tarafı hissettiklerinizi en açık şekilde aktarabilmeniz o ilişki açısından büyük önem arz ediyor. Özür dilemek ve teşekkür etmek karşınızdaki insanla ilişkilerinizi güçlendirirken, aranızda bir güven inşa edilmesini de kolaylaştırıyor. O nedenle ilk aşamada bazı duvarların yıkılması için bu kavramları ilişkinize adapte etmeniz size çok fayda sağlayacaktır.


2. İyi Bir Dinleyici Olun

İyi bir dinleyici olmak her ortamda sizi iletişim konusunda bir adım öne geçirecektir. Karşınızdakine verdiğiniz değeri, düşünce ve yorumlarına karşı duyduğunuz ilgiyi en iyi şekilde göstermenin yolu iyi bir dinleyici olmaktan geçiyor. Özellikle çift veya eş ilişkilerinde iyi bir dinleyici olmak karşı tarafta size karşı olumlu bir algı yaratıyor. Sizin verdiğiniz değeri en iyi şekilde karşı tarafa aktarıyor ve o da aynı değeri size göstermeye çalışıyor. Bu sayede hem iletişim bağlarınız güçleniyor hem de birbirinize duyduğunuz duygusal bağ da bu iletişi gücünden besleniyor. Aranızdaki sevgiyi ve aşkı saygıyla birlikte büyütmenin yollarından biri de işte bu şekilde iyi bir dinleyici olmaktan geçiyor.

kafede sohbet eden bir çift


3. Şefkat ve Anlayış Gösterin
Herkesin gündelik hayatında onlarca stres ve problemle karşılaşabiliyor. Bazen bu durumu istemeden de olsa en yakınımıza yansıtabiliyoruz. Bu gibi durumlarda karşımızdakine aradığı şefkat ve anlayışı göstermek hem onu sakinleştiriyor hem de aramızdaki bağı güçlendiriyor. Mutlu anlarımızda olduğu kadar mutsuz ve stresli anlarımızda da sevdiğimiz kişiyi yanımızda görebilmek ve bu duruma olan anlayışlı yaklaşımına şahit olmak karşılıklı güvenimizi de artırıyor.

4. Aranızdaki Sorunlara Çözüm Odaklı Yaklaşın

İster evlilik ister bir ilişki içinde güzel anları yaşandığı kadar pek çok farklı sebepten dolayı ortaya çıkan sorunlar da yaşanabiliyor. Özellikle tartışmaya giden anlaşmazlıklarda iki tarafın da soğukkanlı olabilmesi ve birbirini anlamaya açık olabilmesi sağlıklı bir ilişkinin zarar görmemesini sağlayacak yaklaşımlardan biri. Bir tartışma esnasında yıkıcı değil de yapıcı olmak ve çözüm odaklı yaklaşmak ilişkinizdeki saygı ve sevgiyi korur. O nedenle bu gibi anlarda sakin kalarak karşınızdakine saygıyla yaklaşmak ve birlikte bir çözüme ulaşmaya çalışmak çok önemli. Küçük sebeplerden büyüyen tartışmaları engellemenin en önemli yollarından biri de çözüm odaklı yaklaşıma sahip olmaktır.

online görüşme yapan bir çift

5. İlişki Danışmanlığı Alın
İlişkilerde maalesef bazen ne kadar çaba gösterilse de sağlıklı bir sonuca varılmıyor ve aradaki iletişim temelleri sarsılmaya başlayabiliyor. İşte bu noktada uzun süreli tartışma ve küslüklere dönüşen anlaşmazlıklara karşı bir uzmana danışmak faydalı bir adım oluyor. Çözüm odaklı yaklaşımıyla sizi en iyi şekilde anlayıp değerlendirebilecek, iletişim becerilerinizi güçlendirerek aranızdaki ilişkiyi olumlu şekilde etkileyecek donanıma sahip danışmanlar belki de en kilit sorunların çözümü olabiliyor.
Bu nedenle aklınıza takılan sorularla ilgili doğru çözüm için işin uzmanına danışabilir, bu konuda danışmanlık veren ilişki ve evlilik danışmanlarımızdan ilişki tavsiyeleri alabilirsiniz.

BanaSoor deneyimli uzmanlarıyla görüşerek sorunlarınıza ve endişelerinize yönelik doğru tavsiyelere ulaşabilirsiniz.