Ara
girişim fikri üzerine sunum yapan bir iş adamı
28 Nisan 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Girişimcilik Türleri Nelerdir?


Kaç Farklı Girişimcilik Türü Var ve Bunlar Ne Anlama Geliyor? 

Girişimcilik birkaç sene öncesinde hepimiz için oldukça yeni bir fikirken şimdi çok daha aşina olduğumuz bir kavram haline geldi. Durmaksızın gelişen teknoloji ile ortaya çıkan yeni nesil yaklaşımlar iş dünyasında da oldukça çarpıcı sonuçlar doğuruyor. Dünyanın dört bir yanında dijital dönüşümün en büyük parçası haline gelen girişimcilik türleri, hedef ve sistem yapılarına göre farklı kategorilere ayrılıyor. Artık girişimcilik yalnızca bir tanımla bitmiyor, dallanıp budaklanıyor ve her bir alanda yepyeni türler biçiminde karşımıza çıkıyor. Şimdi öne çıkan girişimcilik türlerini daha yakından inceleyelim.


Ticari Girişimcilik 

Ticari bir girişimcinin ana hedefi yönetim kurulundaki birkaç şirket tarafından kullanılabilecek standart bir iş modeli oluşturmaktır. İş dünyasındaki ilgili pazarda yeni fikirleri hayata geçirmeye odaklı çalışır. Oldukça sık karşılaşılan bu girişimcilik türünde pazar analizi ve piyasa araştırması çok önemli bir rol oynar. Ticari girişimciler, kâr ve standardizasyona öncelik verir. Bütün planlamalar daha fazla kâr etmek ve sermayeyi akıllıca kullanmak üzerine kuruludur.


Sosyal Girişimcilik 

Ürün ve hizmetleriyle sosyal sorunları çözmek isteyen girişimcilerin hayata geçirdiği girişimcilik modelidir. Bu girişimcilerin ana hedefi dünyayı daha iyi bir yer haline getirmektir. Yüksek kâr elde etmek veya servet sahibi olmak için çalışmazlar, tamamen kendilerini sosyal fayda için çalışmaya adamışlardır. Dolayısıyla kâr amacı gütmeyen kuruluş ve şirketler kurma eğilimi gösterirler. Bu kapsamda kurulan işler ile gerçekleştirilen girişimcilik faaliyetleri sosyal girişimcilik kategorisinde yer alırlar.


ofiste not kağıtlarını inceleyen bir ekip

İç Girişimcilik 

Kurum içi girişimcilik olarak bilinen bu modelde, girişimciler bir fikri yeni bir ürün veya hizmete dönüştürmeye odaklanır. Bir kurum içi girişimci, kurumun mevcut organizasyon yapısına girişimci düşünce ve becerileri entegre etmeyi hedefler. Böylece kurum içinde girişimci bir anlayış oluşturur ve bu anlayışın ürün ya da hizmet geliştirme süreçlerinde kullanılmasını sağlar.

Kamu Girişimciliği 

Kamu girişimciliği; kamu sektöründe yenilik yaratılması, yeni fikirlerin üretilmesi ve uygulanması sürecini ifade eder. Bu tanıma dayanarak dört tür kamu sektörü girişimcisi tarif edilebilir: politika girişimcileri, bürokratik girişimciler, yönetici girişimciler ve politik girişimciler.

Politika girişimcileri, hükümetin resmi pozisyonları dışında, yeni fikirlerin kamu sektörüne uygulanmasını sağlar ve kolaylaştırır. Bürokratik girişimciler, hükümette liderlik dışı pozisyonlarda yer alırlar ve kamu kuruluşlarına kendi özel bakış açılarıyla geliştirdikleri yeni fikirler sunar ve uygularlar. Yönetici girişimciler, girişimci anlayışlarını devlet kurumlarındaki liderlik pozisyonlarında kullanırlar. Son olarak, siyasi girişimciler ise seçimle elde edilen makamlarda girişimcilik becerilerinden yararlanırlar.

yazılım üzerine çalışma yapan bir programcı


Teknogirişimcilik

Teknogirişimcilik, "teknoloji" ve "girişimcilik" kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir kavramdır. Teknoloji odaklı çalışmaların ve girişimci yaklaşımın buluşturulduğu bir alanı tanımlar. Ürün ve hizmetlerin dönüştürülmesinde teknoloji, teknogirişimciliğin ayrılmaz bir parçası olarak kullanılmaktadır. Zeki, yaratıcı, teknoloji meraklısı, tutkulu ve risk almaktan çekinmeyen insanların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan yeni nesil bir girişimcilik türüdür. Başarısı bireysel yeteneğe değil ekip çalışmasına bağlıdır.


Küçük İşletme Girişimciliği 

Küçük işletme girişimciliğiyle ilgilenen insanların, mütevazı bir yaşam tarzını destekleyecek ölçüde bir kazanç sağlama olasılıkları daha yüksektir. Yüksek kâr elde etmeyi hedeflemezler veya risk sermayesi finansmanına ihtiyaç duymazlar. Küçük işletme girişimciliği, bir kişinin kendi işine sahip olduğu ve işlettiği zaman gerçekleşir. İşletme bünyesinde genellikle yerel çalışanlara ve aile üyelerine yer verilir. Yerel marketler, kuaförler, küçük butikler, danışmanlar ve tesisatçılar bu girişimcilik kategorisinin bir parçasıdır.

Büyük Şirket Girişimciliği 

Büyük şirket girişimciliği inovasyonu nasıl sürdüreceğini bilen ileri düzey profesyoneller tarafından yürütülür ve bu insanlar genellikle üst düzey bir yönetici ekibinin parçası olurlar. Büyük şirketler, pazar talebini karşılamak için genellikle tüketici tercihlerine göre yeni hizmetler ve ürünler oluşturur. Microsoft, Google ve Disney gibi şirketler bu tür girişimciliğin örnekleridir. Ayrıca, küçük işletme girişimciliği; şirket hızla büyüdüğünde ya da büyük bir şirket tarafından satın alındığında da büyük şirket girişimciliğine dönüşebilir.

ellerini birleştiren genç bir çalışma ekibi

Startup Girişimciliği 

Startup girişimciliği, girişimcilerin dünyayı değiştirebileceğine inandıkları ürün ve hizmetler üretebileceklerini fark ettikleri zaman hayata geçirilen girişimcilik türüdür. Şirket bünyelerinde uzmanlaşmış çalışanlar barındırırlar ve teşvik fonlarından yararlanırlar. Ölçeklenebilir girişimler, pazarda eksik olan şeyleri arar ve onlar için çözümler üretir. Bu tür işletmelerin çoğu Silikon Vadisi'nde başlamıştır ve zamanla dünyanın her yerinde varlık göstermeye başlamıştır. Hızlı genişleme ve büyük kâr getirisi hedefiyle çalışırlar. Ölçeklenebilir girişimlere örnek olarak Facebook, Instagram ve Uber verilebilir. Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz pek çok girişim startup olarak karşımıza çıkmış ve daha sonrasında yatırımcı destekleriyle büyümesini hızlandırmış şirketlerdir. Yani bu kategoride, girişimcilik türlerinin en popülerlerinden biriyle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz.

Girişimciliğe dair aklınıza takılan soruların cevabına, BanaSoor’da girişimcilik ve iş dünyası üzerine danışmanlık veren uzmanlarımızdan ulaşabilirsiniz. Yeni nesil girişimcilik yolculuğunuzda işin uzmanlarından tavsiyeler alabilirsiniz.