Ara
bir laptop ekranından çıkan sayısal veriler
20 Mayıs 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Dijital Pazarlama Performansına Yönelik Bilmeniz Gereken 5 Reklam Terimi


Dijital Reklamlarınızı Yönetirken Bilmeniz Gereken Kavramlar

Dijital dünyaya dair öğrenilecek bilgiler sürekli çoğalıyor, dijital pazarlama performansını artırmamızı sağlayacak kavramlara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Tanıtım ve pazarlamanın en güçlü kanallarından biri olan dijital medya, marka ve ürünlerinizi kitlelere en pratik yoldan ulaştırmaya devam ediyor. Dijital reklam yayıncılığı da pazarlama operasyonlarınızı uygun maliyetlerle destekleyerek marka bilinirliğinizi artırma hedefinizi destekliyor. Bu destek sayesinde hedefinize ulaşmanızın yollarından biri de, kampanyalarınızın optimizasyonunu en iyi şekilde yapabilmek için yayın bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmak.

Peki siz, reklam kampanyalarınızın yönetim ve raporlamasını etkili bir şekilde yapabilmenizi sağlayacak, pazarlama performansınızı ölçmenize ve iyileştirmenize yardımcı olacak kavramlar hakkında yeterince bilgi sahibi misiniz? İşte dijital pazarlamada performans iletişimine dair bilmeniz gereken 5 reklam terimi…


1) PPC (Tıklama Başına Ödeme) 

Tıklama başına ödeme veya PPC, bir reklamverenin çevrim içi reklamına her tıklandığında ödeme yaptığı bir dijital reklam modelidir. Farklı türde PPC reklamları vardır, ancak en yaygın örnek, Google'da görebileceğiniz gibi bir arama reklamıdır. Belirli anahtar kelimeler girildiğinde görüntülenecek şekilde yayınlanır ve yalnızca görüntülenen reklamların kullanıcı tarafından tıklanma sayısı üzerinden ödeme yapılır.

dijital pazarlama üzerine konuşan bir çalışma ekibi


2) CTR (Tıklama Oranı) 

CTR olarak adlandırılan ve kullanıcıların görüntülenen reklama tıklama oranını ifade eden veri, reklamın doğru hedef kitleye ulaştırılma başarısını ölçmeye yöneliktir. CTR, dijital reklamınızın görüntülenme sayısının, tıklanma sayısına bölünmesiyle elde edilen bir orandır. Yüksek bir CTR, reklamınızın amacına başarıyla hizmet ettiğini ve onu görenler için ilgi çekici olduğunu gösterir. Bir kampanyanın CTR verisi, sonuçların ne kadar başarılı olduğunu ölçmek için kullanılır. Özellikle web sitelerine trafik sağlamak amaçlı reklam yayınlarında ön plana çıkan veriler sağlar.


3) CPC (Tıklama Başına Maliyet) 

CPC, yani tıklama başına maliyet, bir reklamverenin reklamı her tıklandığında yayıncıya ödediği tutarı ifade eder. Kullanıcılara arama motorlarında ya da diğer tıklama başına ücretlendirme yapan platformlarda reklam göstermenin maliyetini belirtmek için kullanılır. Bir reklamın mümkün olan en yüksek tıklanma sayısına ulaşabilmesi için teklif verme stratejilerini ve teklif türlerini seçmek söz konusu olduğunda CPC'yi anlamak önemlidir. Dijital pazarlama performansını iyileştirecek optimizasyonları yapmayı mümkün kılan verilerden biridir.


4) CPA (Aksiyon Başına Maliyet) 

CPA (Cost Per Action) olarak adlandırılan Aksiyon Başına Maliyet, dijital pazarlama ve reklamcılıkta kullanılan en önemli ölçümlerden biridir. CPA, reklamınızın dönüşümünü ölçmenize ve bu doğrultuda reklam performansınızı değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Özellikle e-ticaret sitelerinin başvurduğu, satış odaklı reklam kampanyalarında mutlaka analiz edilmesi ve elde edilen veriler doğrultusunda optimizasyonların gerçekleştirilmesi gerekir. CPA; toplam maliyetin, toplam aksiyon sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin, kampanyası CPA üzerinden ücretlendirilen bir reklamveren, yalnızca kullanıcıların reklam üzerinden yaptığı satın almaların sayısına bağlı olarak ilgili platforma ödeme yapar. 

tablet üzerinden pazarlama verilerini inceleyen bir iş kadını


5) CPM (1000 Gösterim Başına Maliyet) 

CPM (Cost Per Mile) olarak adlandırılan kavram, 1000 gösterim başına maliyet anlamına gelir. Bu, bir reklamın yayınlandığı platformda kullanıcılar tarafından 1000 kez görüntülenmesi ile ortaya çıkan maliyeti ifade eder. CPM hesaplanırken, reklam için ödediğiniz toplam maliyet, gösterim sayısına bölünür ve 1000 ile çarpılır. Dolayısıyla marka bilinirliğini artırmaya yönelik, gösterim odaklı kampanyalarda öne çıkan bir veri sunar.

Siz de dijital pazarlama kanallarını yakından tanımak, bu alandaki profesyonel becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız BanaSoor uzmanlarına danışabilirsiniz. Sosyal medya yönetiminden, reklam panellerinin kullanımına kadar pek çok konuda bilgi sahibi olmak için işin uzmanına danışın. Alanında tecrübeli uzmanlarımızla görüntülü görüşmeler yaparak satış hedeflerinize ulaşmanız veya markanızın etki alanını genişletmeniz konusunda size fayda sağlayacak tavsiyeler alın.