Ara
mutlu çalışanlar bir bilgisayar başında duruyor
26 Mayıs 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Çalışan Motivasyonunu Artırmanın 5 Etkili Yolu


Şirket Çalışanlarınızın Motivasyonunu Yükseltecek Öneriler

Birçoğumuz için hayatın çok büyük bir bölümü yaptığımız iş ve çalışma ortamında geçirdiğimiz saatlerden oluşuyor. Günümüzün büyük çoğunluğu bilgisayar ekranları karşısında ya da oradan oraya koşuşturarak geçiyor. Genellikle yüksek tempolu ve stres yüklü anlardan oluşan iş hayatında, motivasyon kaybına uğramak, çalışanların yüzleşmek zorunda kaldığı sıkıntılar arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Hal böyleyken, işverenler açısından da çalışan motivasyonunu yüksek tutmak, oldukça önemsenmesi gereken bir stratejik unsur olarak öne çıkıyor. Bu durumun farkında olan şirketlerin insan kaynakları departmanları ve ilgili yöneticilerinin üzerinde düşünmek zorunda hissettikleri en hassas konulardan biri çalışan motivasyonunu artıracak davranış ve uygulamalar oluyor. 

Çalışanlarınızdan yüksek verim almak ve onların mutlu bir çalışma ortamında yüksek performans göstermesini sağlamak için izleyebileceğiniz pek çok yol var. Bunlar bazen çeşitli ödüllendirmeler, bazen de keyifli molalar ve etkinlikler biçiminde hayata geçirilebilir. Hangi biçimde olursa olsun, çalışanlarınızın motivasyonunu yükseltecek politikalar belirlemek ve bu politikalar ışığında hareket etmek, her zaman şirketinizi ileri taşımanıza yardımcı olur. Başarılı şirketlerin en büyük gücü arka planda çalışan ekiplerden geliyor ve onları motive ederek bu gücü artırmak sizin elinizde! Gelin, şirketinizi çalışanlarınızla birlikte ileriye taşıyacak motive edici önerilere göz atalım. 

çalışanına destek olan bir patron


1) Başarıyı Takdir Edin

Çalışanlarınızın sarf ettiği efor ve enerjiyi ödüllendirmenin en etkili yollarından biri onların başarılarını takdir etmeniz olacaktır. Atlatılan yoğun bir dönem, zorlu bir süreç veya uzayıp giden mesai saatleri sonucunda ortaya çıkan başarılı işler için verilen emeği, bir teşekkürle ödüllendirmeniz çalışanlar üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır. Verdiği emekle takdir toplayamayan bir çalışan, ilerleyen süreçte eski performansını göstermemeye başlayacak, bu da hem sizin hem de ekibinizin başarısızlığına sebep olacaktır.

2) Ulaşılabilir Hedefler Belirleyin

Herkesin zaman zaman uzayıp giden ve hiç bitmeyecek gibi görünen projeleri olmuştur. Çalışanlar için bir rutine sıkışıp kalma hissi gerçekten moral bozucu olabilir. Üzerinde çalıştıkları işlerde elle tutulur bir ilerleme kaydettiklerini görmekse çalışanlara kendilerini çok iyi hissettirir. Bu nedenle, çalışanlarınız için net, ulaşılabilir hedefler belirlemek, hedefe ulaşılan her adımda gerçek bir motivasyon artışı sağlar ve ekibinizi doğru yolda tutar. Tamamlanan her adımdan sonra bu başarıyı kutlayarak, çalışanlarınızın işin her aşamasına motive olmasını sağlayabilirsiniz.

kadın çalışan bilgisayar başında meditasyon yapıyor


3) Rahatlatıcı ve Keyifli Molalar Sağlayın

Bir sorun veya zorlu bir sürece karşı aralıksız olarak saatlerce kafa yormak, çalışanların üretkenliğini çoğu zaman düşürmektedir. Bu gibi durumlarda, çalışanlarınıza kullanabilecekleri molalar yaratmak ve kendi enerjilerini yeniden toplamalarına olanak sağlamak önemlidir. Bu uygulama sadece motive olmayı kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda çalışanlarınızın sağlığına da olumlu etkide bulunur. Dolayısıyla, özellikle ekibinizi fazlaca yorduğunuzu düşündüğünüz dönemlerde, onları keyifli etkinliklerle motive etmek ve rahatlatıcı aralar sağlamak, iş yerinizdeki üretkenliğin yeniden yükselmesine yardımcı olacaktır.

4) Güven Verin, Değerli Hissettirin

Çalışanların iş yerinde kendilerini güvende hissetmeleri de onların kendi potansiyellerini tam olarak ortaya koyabilmeleri açısından oldukça önemlidir. Güvenle bağ kurulan bir çalışma ortamında, kolay kolay motivasyon kaybetmeyen çalışanların, işlerinde daha yüksek performans gösterdikleri düşünülmektedir. Çalışanlarınızın var olan kapasitelerini yeterince kullanabilmeleri için motivasyonlarını artıracak yollardan biri de onları değerli hissettirmenizdir. Hem güven duygusuna sahip olan hem de kendisine değer verildiğini hisseden çalışanlarınızın şirketinize olan bağlılığı artacağı gibi, var olan potansiyelleri açığa çıkarma şansınız da yükselecektir.

bir ofiste gülümseyen mutlu çalışanlar


5) Pozitif Bir Yaklaşım Sergileyin

İş hayatında bir gün her şey yolunda giderken, hemen ertesi gün çok zorlayıcı psikolojik sınavlarla yüzleşmek zorunda kalınabiliyor. Bir işverenin ya da yöneticinin, böyle sıkıntı dolu anlar gelip çattığında bile pozitif yaklaşımından vazgeçmiyor olması, çalışanlar için çok değerlidir. Şirket yöneticileri ya da insan kaynakları çalışanları tarafından sergilenen bu davranış, çalışanın sıkıntısının azalmasına, düşen motivasyonun yeniden yükselmesine yardımcı olur. Çalışan bu tutum karşısında her sorunun birlikte çözülebileceğine dair bir bakış açısı kazanır ve kriz anlarında da sakinliğini koruyarak daha çözüm odaklı ilerler. Hem size olan güveni artar hem de stres seviyesinin azalmasıyla daha mutlu bir ruh haline kavuşur. Unutmayın, işinizin başarısında mutluluk ve pozitif yaklaşım, hayal edebileceğinizden daha büyük bir rol oynar.

Çalışanlarınızın motivasyonunu artırarak başarılarınızı birlikte kutlamak istiyorsanız, BanaSoor uzmanlarına danışabilirsiniz. İnsan kaynakları alanında tecrübeli uzmanlarımızla görüşerek çalışan motivasyonunu artırmanıza yardımcı olacak tavsiyeler alabilirsiniz.