Ara
evde kavga eden anne babasına arkasını dönmüş üzgün bir kız çocuğu
07 Temmuz 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Boşanma Sürecinin Çocuğunuz Üzerindeki Olumsuz Etkisini Nasıl Azaltabilirsiniz?


Boşanma Sürecini Çocuğunuzun Psikolojisini Gözeterek Yönetin.

Evlilikler pek çok konuda yaşanabilecek fikir ayrılıkları ve çeşitli sorunlar sebebiyle sona erebiliyor. Bu süreç, çocuklu aileler için genellikle daha sancılı oluyor. Doğal olarak, boşanan ebeveynlerin kendileri kadar çocukları da bu süreçten etkileniyor. Fakat bu etkileri azaltmak ebeveynlerin elinde. Karşılaşabileceğiniz zorlu durumların, çocuklarınız üzerinde bırakabileceği olumsuz etkileri azaltmak ve çocuklarınızın süreci en sağlıklı şekilde atlatmasını sağlamak için izleyebileceğiniz birden fazla yol var.

Ayrılık sürecini çocuğunuza anlatırken sahip olmanız gereken yaklaşımdan, değişen gündelik yaşam düzeninin çocuklar için en ideal biçimde nasıl kurgulanacağına, pek çok noktada uzman tavsiyelerinden yararlanmanız size ve çocuklarınıza fayda sağlayacaktır. Boşanma sürecinde çocuğunuzla kuracağınız ilişkide, özellikle dikkat etmeniz gereken hassasiyetleri birlikte inceleyelim.

1- Çocuğunuzun düzenini değiştirmemeye özen gösterin. 

Boşanmayla birlikte ayrılan evler, tabii ki çocuğunuzun hayatında önemli bir değişime sebep olacaktır. Ancak zorunlu değişimler dışında, çocuğunuzun alışmış olduğu düzeni değiştirmemeye özen göstermeniz süreci kolaylaştırmanıza yardımcı olur. Örneğin; okulunu değiştirmemeniz, her zaman gittiği parklara, oyun alanlarına gitmeye devam etmeniz, sosyal aktivitelerine aynı şekilde devam etmesini sağlamanız, çocuğunuzun sürece daha kolay uyum sağlamasına yardımcı olacaktır. Dolayısıyla zorunlu değişimler dışında, düzen değişikliğinden olabildiğince uzak durmak, çocukların boşanma sürecinden psikolojik olarak daha az etkilenmelerini sağlayacaktır. 

üzgün olan kız çocuğunu teselli eden bir anne


2- Çocuğunuzun duygularıyla yüzleşmesine izin verin. 

Çocuğunuzun boşanma olgusu karşısında üzgün veya kaygılı hissetmesi normaldir. Siz de bu durumu kabullenerek, duygularıyla yüzleşmesine izin vermelisiniz. Bu konuda hissettiği duyguları sizinle açıkça paylaşmasına kapı açmalı, sürecin getirdiklerini birlikte karşılamalısınız. Çocukların hissettiği her duyguyu paylaşmasına müsaade etmeli, rahatlatıcı yaklaşımınızla onlara güven vermeye odaklanmalısınız. Çocuğunuzun hislerini görmezden gelmeniz, onları bastırmaya çalışmanız, uzun vadede daha olumsuz ve kalıcı etkilerin ortaya çıkmasına sebep olacaktır.


3- Çocuğunuza karşı tarafı kötülemeyin. 

Çiftlerin boşanırken düştüğü en kritik hatalardan biri, çocuklarına birbirlerini kötülemeleridir. Bu yaklaşım annenin veya babanın çocukların gözünde “kötü insan” olarak konumlandırılmasına neden olacaktır. Bu da çocuğun psikolojisini olumsuz etkileyecek, iki tarafla ilgili duygularını da zedeleyecektir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında, uzun vadede çocuğunuzun psikolojik sıkıntıları artabilir ve en önemlisi ilişkileriniz toparlanması güç bir biçimde bozulabilir. Bu nedenle, boşanma sürecinde çocuklarla kurulan bağın, iki taraf açısından da güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.


4- Yaşadığınız sorunları çocuğunuza yansıtmayın. 

İlişkinizde yaşadığınız sorunları, kavgaları ve tutarsızlıkları olabildiğince çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Süreci kendi aranızda planladıktan sonra, çocuklarınıza, onların anlayabileceği en uygun yöntemle açıklayarak durumu kabullenmelerine yardımcı olun. Öte yandan, ayrılığınızla ilgili çok fazla detayı çocuklarınızla paylaşmamaya özen gösterin. Yalnızca ayrılığın hayatınızda neler değiştirebileceğini, çocuğunuzu yalnız veya savunmasız hissettirmeyecek şekilde açıklamaya çalışın. Boşanma detaylarını çocuğunuzla paylaşmanız onun psikolojisini olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla, bu etkiyi azaltabilmek için bu konudaki yaklaşımınıza dikkat etmeniz çok önemlidir. 

psikolojik danışmanlık alan anne baba ve çocuk terapisti dinliyorlar


5- Uzman desteği alın.

Tabii ki insan psikolojisiyle ilgili her durumda olduğu gibi boşanma süreci de aile dinamiklerine özgü farklılıklarla şekillenmektedir. Bu da alacağınız tavsiyelerin ve yönlendirmelerin verimli olabilmeleri için kişiselleştirilmesi gerektiği anlamına gelir. Boşanma sürecinde çocuklara karşı genel yaklaşımın nasıl olması gerektiğine dair önerilere destek olması amacıyla, uzman tavsiyesine başvurmak, süreci kolaylaştırmanızı sağlayacaktır. Her ilişkinin dinamiği, her ailenin yapısı ve her çocuğun psikolojisi birbirinden farklıdır. Dolayısıyla, çocuklarınıza özgü olarak karşılaşabileceğiniz olumsuz etkileri azaltmanın en etkili yolu, çocuk psikolojisi alanında uzmanlaşmış kişilere danışmaktır.

BanaSoor uzmanlarına danışın, hem kendiniz hem de çocuğunuz için süreci kolaylaştırın!

Boşanma sürecinde yaşadığınız veya yaşamaktan endişe duyduğunuz sorunlar hakkında destek almak için psikoloji alanında tecrübeli uzmanlarımıza görüşebilirsiniz. Bu süreçte çocuğunuza karşı sergileyeceğiniz tavır ve davranışlar konusunda en doğru tavsiyeye, pedagoglar aracılığıyla ulaşırsınız.

BanaSoor’da bire bir yapacağınız görüntülü görüşmelerle aklınızdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz. Çocuk psikolojisi üzerine danışmanlık veren uzmanlarımızın profillerini buradan inceleyebilir, görüşme talebinizi oluşturabilirsiniz.