Ara
borsa piyasalarını cep telefonundan inceleyen iş adamı. Arka planda dev bir ekran bulunmakta.
01 Temmuz 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Borsa Yatırımlarını Etkin Kullanma İpuçları


Borsada Yatırım Yaparken Bu Adımlara Dikkat Edin

Tüm yatırımcıların veya yatırım dünyasına yeni giriş yapacak yatırımcı adaylarının dikkatini çeken bir dünyaya hoş geldiniz! Borsa, çoğu yatırımcının uzun vadeli hedeflerine ulaşmak için kullandığı etkili araçlardan biridir. Ancak her yatırım aracında olduğu gibi birikiminizi borsada değerlendirirken de dikkatle planlamanız gereken adımlar ve bilgi sahibi olmanız gereken konular olacaktır. Peki, borsayı etkili bir yatırım aracı olarak kullanmak için nelere dikkat etmelisiniz? Yol gösterici ipuçlarını birlikte inceleyelim.


1- Araştırın, öğrenin, yatırım farkındalığı kazanın. 

Yatırım konusunda ortalığa saçılmış onlarca kaynak, çoğunlukla kulaktan dolma ve yararsız bilgilerle doludur. Bu nedenle, ilk aşamada doğru bilgiye ulaştığınızdan emin olmanız çok önemlidir. Popüler söylemlerden, uzmanlığından emin olmadığınız kişilerin verdiği tavsiyelerden kaçınmanız, yanlış kararlar almanızı önleyecektir. Eğer siz de borsadaki alım satım işlemleriyle birikiminizi değerlendirmek istiyorsanız, öncelikle bu piyasalar hakkında güvenilir bilgiye ulaşmalısınız. Yatırım farkındalığı kazanmak, doğru adımlar atmanıza yardımcı olacaktır. 

bilgisayar karşısında yatırım işlemleri yapan bir çalışma ekibi. Sol tarafta evrak uzatan, sağ tarafta ise telefonla görüşen çalışan.

2- Hesabınızı yapın, risk kapasitenizi belirleyin. 

Borsaya giriş yaptığınızda, hisse senedi piyasasının inişli çıkışlı dönemlerle ilerlediğini unutmayın. Yatırım için ayıracağınız miktarı, bu gerçeği göz önünde bulundurarak ayarlayın ve sizin için en uygun ana parayı hesaplayın. Borsada yapmayı düşündüğünüz işlemlerin risk oranlarını inceleyin ve buna göre kendi risk kapasitenizi belirleyin. Yatırımlarınızı da bu doğrultuda yapmaya özen gösterin. Mümkün olduğunca yuvarlak miktarlar üzerinden ilerleyin, bu yatırımlarınızın güncel durumunu takip etmenizi de kolaylaştıracaktır. Örneğin; 1.875 TL yerine 2.000 TL’lik bir miktar üzerinden yatırım sürecinizi takip etmeniz daha kolay olacaktır.


3- Doğru işlem zamanlarını ve adımlarını belirleyin. 

Hangi aşamada alım satım yapabileceğinizi ve hangi işlemlerin, hangi dönemlerde size kâr sağlayabileceğini düşünün. Bu adımları belirlemek için piyasaları takip edebilir, alanda uzman isimlere başvurarak sizin yerinize en doğru hamleyi belirlemesi için destek alabilirsiniz. “Ucuza al, pahalıya sat” mantığı, tüm yatırım araçlarında benimsenen en yaygın yaklaşımdır. Siz de elbette, borsadaki hedefinizi bu yaklaşım doğrultusunda şekillendireceksiniz. Ancak, eğer bu piyasanın işleyişini tam olarak kavrayamazsanız, doğru zamanda doğru işlemleri gerçekleştirmeniz kolay olmayacaktır. Her yatırım aracında olduğu gibi, borsada da doğru zamanda doğru kararı uygulamanız size kâr sağlayacaktır. Bunun içinse, uzun süreli bir takibe ve uzman tavsiyesine mutlaka başvurmanız gerekir.

borsa piyasasında çift ekran üzerinden işlem yapan bir iş adamı

4- Uzun vadeli yatırımlara odaklanın. 

Borsa genel olarak, kısa vadede kâr sağlayabileceğiniz yatırım araçlarından biri olarak değerlendirilmez. Bu nedenle, eğer borsaya yatırım yapmayı planlıyorsanız, altın veya gümüş gibi değerli madenlere yapılan yatırımlara benzer bir biçimde, uzun vadede kâr sağlayabileceğiniz gerçeğini kabul etmeniz gerekir. Kripto para piyasası örneğindeki gibi kısa vadede gerçekleşen kâr ve zararların, borsada bu kadar uçlarda seyretmesi pek olası değildir. Bu nedenle genelde, borsa yatırımları orta veya uzun vade odaklı olarak gerçekleştirilir. Siz de borsadaki yatırım kararlarınızı bu yaklaşımla alabilir, hedeflerinizi gerçekleştirmek için kendinize uzun bir vade belirleyebilirsiniz.


5- İşin uzmanına danışın. 

Aslında neredeyse yazımızda yer alan her adımda, yatırım kararlarınız konusunda uzman desteği almanızın faydasından bahsettik. Yatırım gibi hassas ve bir o kadar yoruma açık bir konuda, kendi çabanızla ulaşacağınız bilgilerin doğruluğu oldukça şüphelidir. Bu nedenle, değerli birikimlerinizi doğru kararlarla değerlendirebilmek için, alanda uzman kişilerin tavsiyelerine başvurmanız çok yerinde bir davranış olacaktır.
Özellikle, yeterli bilgiye sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, riskli kararlarla olumsuz sonuçlar elde etmek yerine, borsa alanında tecrübeli isimlere başvurmak, size uzun vadede kazanç sağlayacaktır. Bu seçim, riskleri minimuma indirmenize yardımcı olur.


BanaSoor’da borsa yatırımı konusunda bilgi ve donanıma sahip uzmanlarımızla görüşerek, aklınızdaki soruların cevabına kolayca ulaşabilirsiniz. Güvenilir adımlar için borsa danışmanlarımızdan uzman tavsiyesi alın, yatırım hedeflerinize en doğru yoldan ulaşın.