Satışlarınızı Artırmanıza Yardımcı Olacak Özellikler
Neden bazı e-ticaret siteleri daha başarılı? Neden benzer ürünlere sahip bir platformun satışları iyi giderken, diğerinin satışları daha düşük seyreder? Bu soruların cevabı gelişmiş alt yapılarda ve yeni nesil pazarlama yaklaşımlarında! Ürününüz ne kadar iyi olursa olsun, eksik yürütülen bir satış stratejisi, ürünlerinizin tüketiciye ulaşamamasına ya da ulaştığı anda gereken etkiyi uyandıramamasına neden olabilir. Yanlış ifade veya görsellerle, yetersiz iletişim kanallarıyla, ya da satın alma işlemini zorlaştıran altyapılarla, tüketiciler birer birer platformunuzu terk edebilir, satın alma aksiyonundan vazgeçebilir.
Dolayısıyla günümüz tüketicisinin alışkanlıklarını da göz önünde bulundurduğunuzda, web sitenizi oluştururken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar, iyileştirmeniz gereken kimi özellikler var. Özellikle müşteri geri bildiriminin her geçen gün daha da önem kazandığı bu dijital dünyada, kullanıcıların ihtiyaçlarına ilgisiz kalarak başarılı bir platform oluşturmanız mümkün değil. Dolayısıyla, sitenizin görünümünden ödeme aşamalarına kadar sitenizle ilgili hemen her alanda kullanıcı dostu yaklaşımlar benimsemeniz gerekiyor. Şimdi başarılı bir e-ticaret sitesinin olmazsa olmaz özelliklerine değinelim.
1) Mobil Uyumlu Site Tasarımı
İçinde bulunduğumuz dijital çağın kazananlarından olmak istiyorsanız, işe yeni nesil dinamiklere ve kullanıcı deneyimlerine uygun bir tasarımla başlamalısınız. Platformunuzun kullanıcı deneyiminde trend olan yaklaşımları kaçırmaması ve özellikle de mobil araçlarla uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin, masaüstü cihazlarda müthiş çalışan ve epey dikkat çekici bir tasarıma da sahip olan sitenizin mobil uyumluluğu problemli olduğunda, akıllı telefon kullanıcıları açısından durum tam bir hayal kırıklığına dönüşebilir. Bu nedenle tasarımınızı oluştururken sitenizin tüm sayfa ve araçlarının “responsive”, yani mobil uyumlu olarak oluşturulmasına dikkat edin. Böylece platformunuzun, günümüzde sayısı milyarları bulan akıllı telefon kullanıcılarından ve tabii ki onların yapacağı satın almalardan mahrum kalmamasını sağlamış olursunuz.
2) Canlı Destek
Kullanıcıların dilediği zaman ulaşabileceği bir iletişim kanalınız varsa müşteri memnuniyeti puanlarını topladınız demektir! Kullanıcılar bazen ürünlerle ilgili, bazen de satın alma aşamalarıyla ilgili bilgiye anlık olarak ulaşmak ister. Böylesi durumlar için, platformunuzun canlı destek özelliğine sahip olması çok önemlidir. Müşterinin hızlıca bilgiye ulaşabilmesi satın alma kararlarını da etkileyecek, satışlarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca platformunuzun canlı destek özelliğine sahip olması, hem müşterilerinize güven verir hem de müşteri memnuniyetine ne kadar önem verdiğinizi gösterir.
3) Kullanışlı Bir Site İçi Arama Alanı
Site içi arama özelliği dendiğinde belki kulağa çok basit bir uygulama gibi geliyor olabilir. Ya da “Hangi e-ticaret sitesinde yok ki zaten?” diye düşünebilirsiniz. Fakat bu noktada, site içi arama özelliğinin varlığı kadar, kullanıcı deneyimini iyileştirecek biçimde yapılandırılmış olması da önemlidir. Evet, bir e-ticaret siteniz var ve diyelim ki bir site içi arama alanınız da var. Fakat bu site içi arama motoru ne kadar optimize çalışıyor ya da site içindeki konumu ve diğer tasarımsal nitelikleri ile kullanıcı deneyimine nasıl etki ediyor? Bu soruların cevabını vermeniz ve platformunuzun site içi arama özelliğini iyileştirmeniz çok önemlidir. Kullanıcıların arama butonuna en kolay ulaştığı konum, site içinde arama hacmi yüksek olan kelimelere arama motorunda öncelik verilip verilmediği gibi konulara odaklanmanız bu özelliği iyileştirmenize yardımcı olur. Doğru bir site içi arama fonksiyonu tüketicilerin satın alma sürecini hızlandıracaktır.
4) Müşteri Geri bildirimlerine Özel Bir Alan
Söz konusu olan online alışveriş platformları olduğunda, kullanıcılar sadece ürünleri satın alarak değil, kimi zaman neredeyse gönüllü bir editör gibi çalışarak da platforma katkıda bulunurlar. Bu nedenle, başarılı online alışveriş platformlarının en güçlü yanlarından biri de müşteri yorumlarına doğru biçimde yer vermeleridir. Siz de e-ticaret sitenizde geri bildirimlere yer vererek kullanıcıların ürünlerinize daha fazla güven duymasını sağlayabilir, satışlarınızı bu yolla artırabilirsiniz. Hem iyi tasarlanmış bir puanlama arayüzü hem de kullanıcıları ürün ve hizmetlerle ilgili yorum yapmaya teşvik edecek bir değerlendirme sistemine sahip olmanız, e-ticaret sitenizin başarısını ve tüketicilerin satın alma eğilimini artıracaktır.
5) Ödeme Seçenekleri
Madem amacımız satış yapmak, bu aksiyonu hızlandırmanın yollarından biri de ödeme seçeneklerini çeşitlendirmekten geçer. Tüketicilere ne kadar fazla ödeme opsiyonu sunarsanız, ürünü sizin platformunuzdan satın alma olasılıkları da o kadar artacaktır. Elbette, bu aşamada güvenli altyapılar geliştirmeniz de oldukça önemli. Gerek farklı ödeme kanalları sunarak, gerek bu aşamayı olabilecek en kullanıcı dostu biçimde tasarlayarak, sitenizden alışveriş yaparak ayrılan ziyaretçi sayısının artmasını sağlayabilirsiniz.
Siz de e-ticaret dünyasındaki etkinizi artırmak, ürünleri hedef kitlelerine doğru bir şekilde ulaştırarak satış grafiğinizi yükseltmek istiyorsanız önerilerimize mutlaka kulak vermelisiniz. Ayrıca bu süreçte, yol gösterici tavsiyelere ulaşmak için BanaSoor uzmanlarına da başvurabilirsiniz. E-ticaret alanında tecrübeli uzmanlarımızla bire bir görüntülü görüşmeler yaparak, alana ilişkin doğru bilgileri işin uzmanından alabilirsiniz.