Ara
dünyaya açılan anahtar kilidi şeklindeki kapıdan dışarı bakan bir kadın
08 Mart 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Başarılı Kadın Girişimcilerden Yol Gösterici 5 Tavsiye


Kadın Girişimcilerden İlham Verici Tavsiyeler

Bir markayı inşa etmek, bir kitlenin sesi olmak, bir insanın hayatına dokunmak… İşte girişimciliğin ana motivasyonu tam da bu diyebiliriz. Günümüzde dünyanın her yerinden farklı alanlarda birbirinden etkileyici girişimcilik hikayeleriyle karşılaşıyoruz. Son yıllarda öne çıkan, belki de kalıpların dışına çıkan kadın girişimciler de bu hikayelere öncülük ediyor.
Her gün değişen toplum yapısı büyük bir dönüşüm içine giren tüketici davranışlarını da beraberinde getiriyor. Hayatımıza uzun zaman önce giren akıllı telefonlar bizler için yalnızca etkileyici bir tasarım ürünü iken şu an içinde var ettiği dünya ile bize sınırsız fırsat ve olanak sunuyor. Bir tuşla doldurduğumuz alışveriş sepetleri, kolayca hallettiğimiz banka işlemleri, bir ekran aracılığıyla bağlandığımız binlerce insan, birlikte paylaştığımız sınırsız bilgi. Teknolojinin gelişmesi ve hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmasıyla birlikte her daim yenilik peşinde koşan bir nesil olarak büyüyoruz. Girişimcilik ruhu hepimizin içine işleyen, “elbet bir gün ben de yapacağım” diye hayallerimizin bir köşesindeki yerini asla bırakmayan bir parçamız haline geldi.


Peki kafamızdaki fikirleri hayata geçirmemiz, o ilk adımı atmamız çok mu zor? Nasıl motive olabiliriz, takıldığımız konuları nasıl aşabiliriz? Biz de bir girişimci olmak için aradığımız ilhamı nasıl bulabiliriz? İşte dünyada ve ülkemizde fark yaratan kadın girişimcilerden yol gösterici tavsiyeler. Bu yazıyı okurken sana da hayallerin ve hayata geçmeyi bekleyen projelerin de eşlik ediyorsa bu tavsiyelerle yola çıkma zamanın gelmiş demektir! 12


1- “Doğru Şeyler Üzerinde Çalışmak, Çok Çalışmaktan Daha Önemlidir.”

Dijital platformlara öncülük eden ilk görsel arşiv platformlarından biri olan Flickr’ın Kurucu Ortağı Caterina Fake üzerinde çalıştığımız fikrin veya projenin doğru ve faydalı bir amaca hizmet ediyor olmasının çok çalışmaktan daha önemli olduğunu söylüyor. Sağlam bir temele dayanmayan fikir üzerinden yıllarca da uğraşsanız başarısız olma olasılığınız yüksekken, gerçekten bir ihtiyacı karşılayan, doğru kurgulanmış, dönüşüm vaadi veren güçlü bir fikir başarıya giden yolda büyük önem taşıyor. İşte Caterina Fake de girişimciler için bu noktanın altını çiziyor.


2- “Hata Yapmaktan Korkmayın, Hatalarınızdan Öğrenirsiniz.” 

Tereddüt ettiğiniz noktada sizlere cesaret verecek bir tavsiye ise Trendyol Kurucusu Demet Mutlu Üçok’tan geliyor. Üçok, başarıya ulaşırken yolda pek çok hatayla ve sıkıntıyla karşı karşıya kalmanın bu işin doğasında olduğuna inananlardan. Hatasız da ilerlediğimiz zamanlar kadar hatalarımızdan ders alarak geliştiğimiz ve geliştirdiğimiz zamanlar da oldukça fazla. Online alışveriş devi haline gelen Trendyol’un başarılı kurucusu Üçok’un geleceğin girişimcilerine tavsiyesi; korkmayın, hatalarınızdan öğrenin, gelişin, ilerlemeye devam edin!


3- “Girişim Yapmak İstediğiniz Konuda Deneyim Kazanın.” 

Türkiye’nin başarılı kadın girişimcilerinden BigChefs Kurucusu Gamze Cizreli, geleceğin girişimcilerine öncelikle deneyim kazanma tavsiyesi veriyor. Sıfırdan bir marka inşa eden Cizreli şu an pek çok şubesiyle Türkiye’ye hizmet veren restoran zinciriyle iz bırakan girişimcilik hikayesiyle bizlere ilham veriyor. Sektörde elde ettiği deneyimlerin, ülke çapındaki başarısında büyük rol oynadığının altını çiziyor. Girişimci adaylarına da bu yönde bir tavsiyede bulunuyor. Bir alanda kendi başarınızı kanıtlamak için önce öğrenip, uygulayıp, deneyimleyip, uzmanlık kazanmanın girişimcilik yolunda sağlam bir temel oluşturacağını belirtiyor.


4- “İnsan Odaklı Düşünün. Her Şey İnsanla Alakalı.” 

Yeni nesil girişimciler için yeni nesil bir tavsiye geliyor! İnsan odaklı düşünme ve tasarım kavramlarının yaygınlaştığı ve girişimciliğin merkezine yerleştiği son yıllarda küresel bir başarı elde eden Insider Kurucusu Hande Çilingir de her şeyin insanla alakalı olduğuna ve başarının bu odak etrafında şekillendiğine inananlardan ve bu inancı da başarıya dönüştürenlerden biri. Ürün, proje ve marka fikirlerinizi hayata geçirirken bu marka inşa sürecinin ve hedeflediğiniz hizmetin insan odaklı geliştirildiği konusunda emin olmak önemli. Toplum yapısına, tüketici ihtiyacına ve davranışlarına yönelik tasarlanan bir fikir veya ürünün girişimci adaylarını başarıya götüreceğine inanan Çilingir, insan odaklı düşünmeyi girişimciliğin merkezine koyuyor.


5- “Pes Etmeyin.” 

Şimdi biraz daha farklı bir başarı hikayesinin kahramanıyla tanışmanızı istiyoruz. Belki hikayesi çok sayıda insan tarafından duyulmamış, başarısı her gazetede yer almamış bir girişimci; Ümmiye Koçak. 2001 yılında Mersin’de köy kadınlarının hayatını diğer insanlara ve dünyaya göstermek için “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğunu” kuran Koçak kısa zamanda adını dünyaya da duyurmayı başarıyor.
Tarlada çalışıp kazandığı paralarla “Yün Bebek” filmini yazıp, yönetiyor. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde film galası yapılıyor ve daha sonrasında bu film ile New York Avrasya Film Festivali'nde "Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı" ödülünü kazanıyor. Bu müthiş başarı hikayesine sahip 63 yaşındaki Ümmiye Koçak girişimcilere bir cümleyle sesleniyor; “Pes etmeyin.”
Başta kadın olduğu için eleştirilere maruz kalan, köy hayatının getirdiği şartlarla da başarıya kadar giden süreçte birçok sıkıntıyla karşılaşan Ümmiye Koçak, çok eleştirildim ama asla pes etmedim diyerek girişimci adaylarına sıra dışı başarı hikayesiyle cesaret veriyor.


Başarılı Kadın Girişimciler İlham Verici Hikayeleriyle Yeni Başarılara Yol Gösteriyor!

Hem tüm dünyanın hem de belki çok az kişinin duyduğu binlerce başarı hikayesi var. Bu hikayelere öncülük eden kadın girişimciler yine kadın olmak üzere pek çok girişimci adayına ilham olmaya devam ediyor. Bulunduğumuz dönem itibariyle içimize işleyen girişimcilik ruhunu canlandıran, adımlarımızı cesaretlendiren başarıların ardındaki kahramanlara teşekkür ediyoruz.


Belki de şimdi tam zamanı! Bugün başlamak, fikirlerini hayata geçirmek için adım atmak istiyorsanız Girişimcilik uzmanlarımız BanaSoor’da sizi bekliyor.

Hemen tıklayın, uzmanına danışın, adımlarınızı hızlandırın!