Ara
takvim, saat, kupa bardak ve renkli raptiyeler masanın üstünde duruyor
02 Haziran 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

Anksiyete Kaynaklı Ertelemeyle Nasıl Başa Çıkılır?


Görevlerinizi ve İşlerinizi Ertelemeyi Durdurmak Kolay İpuçları

Yapmanız gerektiğini bildiğiniz önemli bir görevi erteliyor musunuz? Eğer öyleyse, bir kez daha ertelediğiniz için kendinizi azarlamakla mı meşgulsünüz? Azarlamayı bırakın ve kendinize basit bir soru sorun: Bu görevi, sizi korkutan bir şey olduğu için mi erteliyorsunuz?

Erteleme; genellikle çok önemli olan eylemin, daha az önemli veya daha az stresli görevler ile değiştirilmesidir. İnsan zihni bu sayede stresten ve zorluklardan kaçınır. E-postalara cevap vermek yerine temizlik yapmayı tercih etmeniz ya da yetiştirmeniz gereken raporları yazmak yerine Tiktok’taki popüler tarifleri denemeniz, üzgünüz ama birer erteleme.

Erteleyenlerle ilgili yaygın bir yanılgı, zaman yönetimi becerilerinin zayıf olduğunun düşünülmesidir. Bazen durum gerçekten böyle olsa da, işin içinde genellikle daha derin sorunlar vardır. Bazı araştırmalar, kronik ertelemeye yatkın olanların duygusal düzenleme ve stres yönetimi konusunda yardım almasının, zaman yönetimi konusunda alacakları eğitimden daha verimli olabileceğini söylemektedir. Bunun nedeni, ertelemenin kısmen o anki olumsuz duygularla baş edememekten veya bu duygularla baş edememe korkusundan kaynaklanabilmesidir.

Şayet anksiyeteye bağlı erteleme davranışıyla mücadele ediyorsanız, size yardımcı olmak için birkaç önerimiz var.

iş adamı dart tahtası üzerinde hedef belirliyor


Anksiyete Kaynaklı Erteleme Döngüsünden Kurtulmanın 5 Adımı 


1. Açıkça Tanımlanmış Bir Hedef Oluşturun 

Kendinize hedefler koymak, erteleme hastalığının üstesinden gelmek için ilk adım olabilir. Anksiyeteden kaynaklanan ertelemenin en önemli nedeni eldeki görevlerin sayısından bunalmış olma hissidir. Bu nedenle, yapılması gerekenleri bir liste halinde derleyerek tamamlanması gereken işe ilişkin genel bir bakış elde edebilirsiniz.

Bu liste içerisinden kendinize, kolay yönetilebilir ve ulaşılabilir küçük hedefler koymak iyi olur. Bu, birden fazla görevi tamamlamaya çalışan biri için muhtemelen daha cesaret verici olacaktır çünkü adım adım ilerlemek her şeyi birden yapmaya çalışmaktan daha kolaydır. Etkiler tamamen psikolojik olabilir ancak bir yapılacaklar listesindeki ögelerin üstünü çizerek ilerlemek başarı hissinizi artırabilir ve bu da genel üretkenliğinizin artmasını sağlayabilir.

2. Bu Noktaya Kadar Ertelemenizin Nedenini Tanımlayın 

Erteleme nadiren tembellikten veya üşengeçlikten kaynaklanır. Genellikle korkuya verilen bir tepkidir. Zihniniz, korkunuzla yüzleşmek zorunda kalmamak için istediğiniz ya da yapmanız gereken şeyi denemenizi engellemek için barikatlar kurar. Bazılarımız için bu bir başarısızlık korkusu ya da mükemmeliyetçilikten kaynaklanan bir kaygı olabilir.

Farkında olmadan, bir işi yapmazsınız başarısızlıkla da suçlanamayacağınız düşüncesine kapılmış olabilirsiniz, ancak üstesinden gelmek için önce bunu kabullenmelisiniz.


gülümseyen, eliyle onay işareti yapan bir iş kadını


3. Başlamanıza Engel Olan Konuyla Başa Çıkın 

Bir önceki adımda sizi engelleyen konunun ne olduğunu keşfetmeniz gerektiğini söylemiştik. Peki, keşfettikten sonra ne yapacaksınız? Bu sorunu kabullenmek en doğru adım olacaktır.
Örneğin, yapmanız gereken işin bir makale yazmak olduğunu düşünün. Sizi makaleyi yazmaktan alıkoyan korkunuz, başarısız olmak ya da reddedilmekse bunu kabullenmelisiniz. Yazınız yayımlanmayabilir hatta başarısız bile bulunabilir. Bunu kendinize hatırlatmalı ve bunun sürecin normal bir parçası olduğunu kendinize söylemelisiniz. Bu yaklaşım, sizi kelimenin tam anlamıyla en çok korktuğunuz şeyle yüzleşmeye ve aslında başarısız olursanız ihtiyaç duyacağınız zihinsel gücü inşa etmeye zorlar.


4. Bir Taahhütte Bulunun ve Kendinizi Sorumlu Tutun 

Taahhütte bulunmak, belirli bir günde bir göreve veya projeye başlamak için kişisel bir söz vermek anlamına gelebilir veya niyetlerinizi arkadaşlarınıza ya da kamuya açık bir şekilde beyan etmek olabilir.
Kendinize ya da çevrenize söz verdiğinizde bu görevi yerine getirmek için bir motivasyon elde edersiniz. Bu görevde başarısız olsanız bile sözünüzü yerine getirdiğiniz için kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. 


bilgisayar başında başarısını kutlayan bir iş adamı

5. Çalışmaya Başlayın

Çalışmaya başlamanın en zor adım olduğunu elbette biliyoruz. Liste yapmak ya da başarısızlık ihtimalini kabullenmek gerçek bir adım atmaktan daha kolaydır. Listenizi uygulamaya başlamak her ne kadar zor olsa da uygulamaya başladığınızda hedeflerinize bir adım daha yaklaşmış olursunuz ve listenizi tamamlamak artık daha kolaydır.

Ertelemeyi Durdurmak ve Anksiyeteden Kurtulmak Mümkün 

Erteleme, tıpkı mükemmeliyetçilik gibi ilerlemenin düşmanıdır. Hem kişisel hem de profesyonel yaşamınız için tamamen yıkıcı olabilir ve çoğu zaman tembellik veya ilgisizlikle karıştırılır. Yapmanız gereken işleri ertelemenizin nedeni tembellik değil de kaygı ise, kendinize neyle ilgili endişelendiğinizi sorun, kabul edin, denemek için bir taahhütte bulunun ve başlayın!

Anksiyetenizle baş edebilmek için desteğe ihtiyacınız varsa, yardım etmek için buradayız. Web sitemiz ve mobil uygulamamız üzerinden BanaSoor uzmanlarını inceleyebilir, ilgilendiğiniz konuda hizmet veren uzmanlarımızla görüntülü görüşmenizi kolayca planlayabilirsiniz.