Ara
arkada dosyaları inceleyen bir adam var, önde marka tescil logosu duruyor
04 Ağustos 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

6 Adımda Markalaşma Rehberi: Marka Tescili Nasıl Alınır?


Markanızı Tescil Ettirmek İçin Bu Adımları İzleyin

Fikrinizi hayata geçirdiniz ve artık markalaşma yoluna girdiniz. Şimdi markanızı tescil ettirme ve böylece markanıza ait tüm haklara sahip olmak için adım atma zamanı!

Ürün ya da hizmet biçiminde yaşama geçirdiğiniz markanızı resmi mercilere tescil ettirerek, isim haklarından kullanım haklarına kadar pek çok konuda söz sahibi olabilirsiniz.

Türkiye’de ticari faaliyette bulunan herkes marka tesciline başvurabilir ve başvurunun olumlu sonuçlanması ile tescil belgesini alabilir. Bu işlem, başvuru hazırlığıyla birlikte genelde 6-7 ay sürmektedir. Bu süreçte marka uzmanlarından destek alarak tüm aşamaları sorunsuz bir şekilde geçebilir, hedeflerinize daha emin adımlarla kolayca ulaşabilirsiniz.

Peki, bu süreç nasıl işliyor? Adım adım birlikte inceleyelim.


1- Araştırma ve Değerlendirme 

Sürece başlarken, tescil ettirmek istediğiniz markanın daha önce tescil edilip edilmediğine dair bir araştırma yapmanız gerekecektir. Bu araştırmayı bir marka patent vekili ile birlikte de yapabilirsiniz. Tescil işlemleri öncesinde, markanızın tesciline dair herhangi bir engel veya problem olup olmadığından emin olmalı, ikinci aşamaya geçmeden önce detaylı bir inceleme ve analiz yapmalısınız. 

marka tescil başvurusu yapan bir adamın dosyalarını avukat inceliyor

2- Marka Başvurusu

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun marka başvurusuyla ilgili şartlarını incelemeniz ve markanızı uygun bir sınıfta konumlandırmanız gerekmektedir. Şahıs veya tüzel kişilik olarak yapılan başvurularda, şartlar ve gerekli evraklar farklılık göstermektedir. Dolayısıyla oluşturmak istediğiniz markanın tüm detaylarını belirlemeniz ve buna uygun şartları sağlamanız önemlidir. Bu aşamada kurum tarafından belirlenen başvuru ücretini de temin etmelisiniz.

3- Başvuru İncelemesi

Türk Patent ve Marka Kurumu bünyesinde çalışan yetkili marka uzmanları tarafından yapılacak olan incelemede iki noktaya odaklanılmaktadır. Başvurunuzun eksiksiz olup olmadığına dair bir incelemenin yanı sıra, mutlaka olası ret sebepleri açısından da bir değerlendirme gerçekleştirilecektir.  

ürün çizimlerini yapan bir tasarımcı kartonlardan tasarım yapıyor


4- Markanın Resmi Marka Bülteni’nde Yayınlanması

Ülke çapında tescillenen markaların duyurulduğu bülten olan Resmi Marka Bülteni, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayınlanmaktadır. Eğer başvurunuz eksiksiz olarak yapıldıysa ve yapılan incelemelerde mutlak bir ret sebebine rastlanmadıysa, sizin markanız da bu bültende yayınlanacaktır. Burada önemli olan noktalardan biri, bülten yayınından sonra, 2 ay içinde marka patentinize itiraz edilme hakkı olmasıdır. Aynı şekilde siz de bu yayını takip ederek, diğer tesciller hakkında itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz. Sıkı bir takip gerektiren bu aşamada mutlaka marka uzmanlarından destek almalı, süreci uzman desteğiyle yürütmelisiniz.


5- Tescil Ücretinin Ödenmesi

Sorunsuz bir yayın aşamasından sonra sıra tescil belgesi için belirlenen ücretin yatırılmasına gelir. Eğer, üçüncü kişiler tarafından herhangi bir itiraza maruz kalmadıysanız veya gelen itirazlar reddedildiyse artık sorunsuz bir şekilde markanızı tescil ettirebilir, ücretinizi ödeyerek belgenizi alabilirsiniz. 

bir iş adamı diğer iş adamına anlaşma sonucunda belge dosyası uzatıyor


6- Tescil Belgesinin Alınması

İşte beklenen an… Artık markanız tescilli ve buna ait bir belgeniz var! Tüm aşamaları başarıyla geçtiyseniz, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilecek olan Marka Tescil Belgesi’ni almaya hak kazanmışsınızdır. Belgeniz onaylandığında size iletilecektir.


Marka Tescil Belgenizi Alırken BanaSoor Uzmanlarına Danışın!

Eğer siz de fikirlerinizi hayata geçirmek için sabırsızlanıyor, markanızı tescilli hale getirmenin yollarını arıyorsanız hemen uzman desteği alın!

Yurt dışında ve Türkiye'de; marka, tasarım gibi fikri ve sınai haklarınızın tescilinin ve tescil sonrası işlemlerinizin gerçekleştirilmesine yardımcı olacak tecrübeli uzmanlarımızla görüşebilirsiniz. Ön araştırmadan bülten takibine kadar birçok konuda yol gösterici tavsiyeler alabilirsiniz.

Bire bir görüntülü görüşmeler yaparak, aklınıza takılan soruların cevabına marka uzmanlarımız aracılığıyla kolayca ulaşabilirsiniz. Siz ilk adımı atın, gerisini BanaSoor uzmanlarına bırakın!

Marka tescili konusunda danışmanlık veren uzmanlarımızla görüşmek için hemen tıklayın!