Ara
VR gözlük takan bir adam
03 Ocak 2021
Paylaş
This is the heading for #1
0.00

2021 Yılının Teknoloji Trendleri


Hangi Teknolojiler Yeni Yılda Dijital Dönüşüme Öncülük Edecek?

2021 yılı hayatı kolaylaştıracak teknolojileri de beraberinde getiriyor ve dijitalleşme çağında yepyeni bir dönem bizi bekliyor. 2020 yılında Covid-19 salgının da etkisiyle dünya genelinde dijital dönüşüm etkisini gösterdi ve teknoloji alanındaki gelişmeler hız kazandı.

Uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve online alışveriş gibi uygulamaların hayata geçmesi veya hayatımızdaki varlığını artırmasıyla birlikte teknolojiyi pek çok alanda kullanmaya başladık.

Artan ihtiyaç ve değişen tüketici alışkanlıklarıyla birlikte de teknoloji gelişimi üzerine çalışmalar yükselen bir seyir izledi, teknoloji pek çok alanda vazgeçilmezimiz oldu. Artık daha hızlı bir bağlantıya, daha pratik uygulamalara, akıllı sistemler üzerindeki kontrolümüzü artırmaya her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Endüstri 4.0 ile başlayan dijital dönüşüm etkileriyle de ihtiyacımızı fazlasıyla karşılayan yeni nesil teknolojilerle tanışıyoruz.


Yeni yılda yeniden şekillenen toplum ihtiyaçlarını karşılamak, hayatımızı daha da pratik hâle getirmek üzere pek çok yeni teknolojiyle karşılaşacağız.

Bağlantımızı bir üst seviyeye taşıyan 5G teknolojisinden dijital yardımcılarımız haline gelen sanal asistanlara kadar 2021’nin yükselen teknoloji trendlerini biraz daha yakından tanıyalım.


5G Teknolojisi

Artık internet hayatımızın önemli bir parçası ve internet hızımız bizim için çok değerli. Dijital dünyada geçirdiğimiz vakte, edindiğimizi bilgiye, gerçekleştirdiğimiz kaynak tüketimine mevcut internet hızımız ancak yetişebiliyor.
Öyle bir dönemdeyiz ki biz internetin değil, internet bizim hızımıza yetişmekte zorlanıyor. Tam bu noktada 5G imdadımıza yetişerek devreye girmeye hazırlanıyor.

5G ile Nesnelerin İnterneti teknolojisi giderek etki alanını artıracak ve bu da hayatın her alanına yansıyacak. Küresel çapta kullanılmaya başlanacak olan 5G teknolojisi ile sağlık, otomotiv vb. pek çok sektör de önemli ölçüde etkilenecek. Bu da yeni bir teknoloji adaptasyon sürecini beraberinde getirecek.


Robot Asistanlar

Bu zamana kadar filmlerde gördüğümüz onlarca robot asistanı 2020 yılı itibarıyla gerçek hayatımızda da yavaş yavaş görmeye başladık. Robot hemşireler, hasta bakıcılar, güvenlik görevlileri, garsonlar ve daha pek çok şekilde karşımıza çıkacak robotik teknolojiler 2021 yılının öne çıkan trendleri arasında yer alacak. Özellikle pandemi sürecinde dünya genelinde görmeye başladığımız robot asistanlar bize bu gelişimin sinyallerini vermeye başladı.


Hastanelere dezenfekte eden robot asistanlar, sokakta ateş ölçen robotlar, yemek servisiyle ilgilenen hasta bakıcılarla birlikte bu teknoloji gözle görülür, birlikte yaşanılır hâle gelmeye başladı bile. Sosyal mesafenin daha da önem kazandığı, uzaktan etkileşimin sağlanması yönünde odak noktası olmaya başlayan robotik teknoloji uygulamaları 10 yıl içinde gündemde olacak gibi görünüyor. Robot asistanları daha yakından tanımak istiyorsanız maskenizi kontrol eden Pepper ile tanışın!


Genişletilmiş Gerçeklik (XR Teknolojisi)

Sanal Gerçeklik, Artırılmış Gerçeklik derken şimdi de tüm gözler Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojilerinin üzerinde. Sanal ve gerçek dünya deneyimlerinden oluşan bir evren olarak nitelendirilen XR teknolojisi, bilgisayarda tasarlanmış bir dünyayı 3 boyutlu şekilde, 360 derece olarak gözlemlenebilir hâlde, gerçek hayata taşıyor ve bu sanal dünyayı kullanıcının bulunduğu yerde gözlerinin önüne getiriyor.

XR teknolojisi pek çok farklı sektörde büyük bir dijital dönüşümün kapılarını aralıyor. Eğitimden üretime birden fazla alanda ileri teknoloji uygulamaları ile karşımıza çıkıyor. Kullanım sıklığının artması ile de adaptasyonu daha da hızlanıyor. Özellikle önümüzdeki dönemde sanal fuarlara ve etkinliklere ilgi artacak bu da XR teknolojisini daha tercih edilebilir bir konuma taşıyacak.


Otonom Araçlar

Sürücüsüz araçlara yol verin, ileri teknoloji yola çıkıyor! Araç otomasyonu son yıllarda sık sık gündeme taşınan konulardan biri. 2020 yılında otonom araçlarla ilgili pek çok uygulamanın proje tanıtımları gerçekleşti, 2021 yılı ise bu projelerin hayata geçeceği yıl olarak değerlendiriliyor. Makine öğrenimi ve yapay zekâ teknolojisi ile geliştirilen araç otomasyonu ulaşım alanında pek çok yeniliğe imza atacak gibi görünüyor.

Önümüzdeki yıl otomotiv devleri olan BMW, Tesla, Ford gibi markaların otonom araçlarını kullanıcılarla tanıştırması bekleniyor.
Bundan belki bir 5 yıl önce öne çıkan teknoloji trendlerine yapay zekâ teknolojisini tek başına dâhil ediyorduk. Bugün geldiğimiz noktada ise geleceğin teknolojileri zaten yapay zekâ desteğiyle hayata geçirilen yepyeni teknolojiler şeklinde karşımıza çıkıyor. Artık yapay zekânın dâhil olmadığı bir teknoloji uygulaması düşünmemiz bile zorlaşmaya başladı.

Otonom araçlardan, robot asistanlara kadar pek çok yenilik, makine öğrenimi ve yapay zekâ teknolojilerinin gücüyle hayatımıza yepyeni deneyimler katmaya hazırlanıyor. Bu açıdan bile incelediğimizde son yıllarda nasıl büyük bir dijital dönüşüm içinde olduğumuzu anlamak hiç de zor değil. Endüstri 4.0 ile çıktığımız bu yolculukta daha pek çok heyecan verici teknolojiyi hayatımıza adapte edeceğiz.

Geleceğin teknolojilerine dair daha detaylı bilgi almak, bu dönüşümün içinde aklınıza takılan soruların cevabına ulaşmak istiyorsanız BanaSoor uzmanlarımızdan Girişimci Ali Erhan Binici ile görüntülü görüşme yapabilirsiniz. Unutmayın burada daha öğreneceğimiz, birlikte deneyimleyeceğimiz binlerce gelişme bizi bekliyor.

Bugünün sorularına yanıt arayarak yarının çözümlerine altyapı oluşturmanın yolu BanaSoor’dan geçiyor.